LITE POPULÆRE: Søstrene Tolmachevy fra Russland med sangen «Shine». Foto: AP

Russland buet ut av Eurovision-publikummet

... men fikk mange telefonstemmer fra Ukraina

De politiske spenningene som preger Øst-Europa etter Russlands annektering av Krim-halvøya var svært synlige under poengutdelingen i kveldens Eurovision-sending.

  • Karna Buggeland Sælebakke
  • Daniel Ramberg
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Ifølge VGs reporter på stedet ble Russland møtt med piping og buing fra både salen og pressesenteret hver gang de ble tildelt poeng.

I tillegg ble stormakten møtt med misnøye da de delte ut poeng. Også under poengutdelingen var de politiske skillelinjene tydelige da Øst-Europas land skulle gi sine stemmer.

Det startet dog positivt for både Russland og Ukraina da Aserbajdsjan var først ute med sine stemmer. Oljelandet ga henholdsvis ti og tolv poeng til Russland og Ukraina.

Russland fikk sterke reaksjoner fra salen da de ga åtte poeng til Armenia, ti poeng til Aserbajdsjan og tolv poeng til Hviterussland. Ukrainas innslag fikk syv poeng av russerne, til tross for det spente forholdene mellom landene.

Armenia valgte å gi null poeng til Ukraina, men ga derimot ti poeng til Russland. Hviterussland slo til med 12 poeng til Russland, som svarte med å gi 12 poeng tilbake.

Ukraina ga på sin side fire poeng til Russland, og interessant nok var den store naboen på tredje plass av telefonstemmene, rett etter Armenia på andreplass og Polen på førsteplass.

Sverige fikk tolv poeng av ukrainerne, som i tillegg ga åtte poeng til Østerrike og ti poeng til Armenia.

Kontroversiell oppførsel

Reaksjonene på den åpenbare misnøyen mellom Russland og Ukraina i sangkonkurransen har vekket både forvirring og sterke reaksjoner på sosiale medier.

«Ukrainas fire poeng til Russland er åpenbart et forsøk på å overleve» skriver en Twitter-bruker. «Et tydelig forsøk på diplomati», skriver en annen.

Journalist og blogger Stuart Heritage i avisa The Guardian er mindre optimistisk i sin live-oppdatering:

«Russland! Landet der pene jenter bues ut av hele stadioner på en svært ubehagelig måte. Russland gir syv poeng til Ukraina. Om noen år vil vi se tilbake på denne sendingen som opptakten til tredje verdenskrig», påstår han.

Ukraina endte forøvrig opp på en sjetteplass med 113 poeng. Søstrene Tolmachevy fra Russland fikk 89 poeng i kveldens konkurranse.

Vinneren kritisert av Russland

Årets Eurovision-vinner ble den østerrikske dragartisten Conchita Wurst. Hun har fått mye oppmerksomhet rundt sitt utseende i ukene før Eurovision, og både positiv og negativ omtale. Wurst, som egentlig er mann og heter Tom Neuwirth (25), var dessuten en av favorittene i forkant av kveldens show.

Mens enkelte hyller henne som et frihetssymbol og et nytt stilikon, har russerne uttrykt misnøye. Den russiske lokalpolitikeren Vitaly Milonov, som har støttet en lokal anti-homo-lov, ba i april sine Eurovision-ansvarlige om å boikotte konkurransen på grunn av det østerrikske bidraget, men fikk ikke gehør.

- Skjegget er et statement, som sier at du kan få til det du vil, uansett hvem du er eller hvordan du ser ut, har artisten selv fortalt Reuters i et intervju.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder