Kon-Tiki kan vinne Golden Globe i natt: - Dette er overveldende!

LOS ANGELES (VG Nett): Kon-Tiki-gjengen gleder seg til å mingle med verdens største filmstjerner.

Merete Gamst
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Dagen før Golden Globe-utdelingen, møter VG «Kon-Tiki»-regissørene og flere av skuespillerne under åpningsfesten for Scandinavian Film Festival i Beverly Hills.

- Jeg kommer til å være kjempenervøs. Dette er så stort at man egentlig ikke skjønner det, sier skuespilleren Jakob Oftebro.

VGTV: Kjæresten til Odda: - Vil møte Ryan Gosling!

Prestisjetunge Golden Globe Awards, feirer i år sitt 70-årsjubileum, men det er første gang en norsk film er nominert.
Natt til mandag, norsk tid, vil «Kon-Tiki»-regissørene Joachim Rønning og Espen Sandberg, samt manusforfatter Petter Skavlan og hovedrolleinnehaver Pål Sverre Valheim Hagen, sette seg til bords med Hollywoods filmelite på en høytidelig bankett på Beverly Hilton Hotel.

- Jeg håper jeg får tatt en prat med Steven Spielberg. Han er en av heltene. Jeg er jeg sikker på at nervene kommer for fullt i morgen. Rent matematisk, er det en sjanse for at vi vinner, men vi er rimelig trygge på at det ikke blir oss. Vi føler vi har vunnet allerede ved å være første norsk film som er nominert noensinne, sier Sandberg.

Les også: «Kon-Tiki» nominert til Oscar

Hollywood-turist

Jakob Oftebro får ikke bli med inn på selve prisutdelingen, men får sitte i en av nabosalene med storskjermer. Han stortrives i filmbyen med to tungtveiende prisnominasjoner i lommen.

- Å bli nominert til Golden Globe og Oscar, er ikke noe man regner med når man er med i en norsk film - for å si det mildt. Jeg føler meg litt som en turist. Det er ganske surrealistisk, men dette sirkuset er helt topp. Det er bare å kjøpe seg en pose popkorn og lene seg tilbake, sier Oftebro.

STORTRIVES: Jakob Oftebro stortrives i filmbyen Los Angeles, med to tungtveiende prisnominasjoner i lommen. Foto: VGTV

Tøff konkurranse

Kon-Tiki er nominert i kategorien «Beste fremmedspråklige film», og konkurrerer mot fire europeiske filmer: Danske «En kongelig affære», belgisk/franske «Rust and Bones», samt de franske produksjonene «Amour» og «De urørlige». Manusforfatter for «Kon-Tiki», Petter Skavlan, holder en knapp på «Amour».

- Magefølelsen min sier at «Amour» vinner - men hjertet sier at «Kon-Tiki» vinner.

Også magen til skuespiller Odd-Magnus Williamson, føler at «Amour» vil få Golden Globe-statuetten.

- Det å bli nominert, det er seieren. Dette er verdensmesterskap i film, og Norge er på topp fem. Skulle vi vinne, så er det glasuren på kaka, sier Williamson.

Produsent for filmen, Harald Zwart, er også tilstede på festen. Han tror Golden Globe-pris er innen rekkevidde.

- Gutta har laget en fantastisk film. Det er en overlevelseshistorie som alle liker å se, og ønsker å se. Den har troverdighet og nerve, og ser ut som en kjempestor Hollywood-produksjon. Jeg tror absolutt den har gode sjanser, sier Zwart.

Les også: Norske eksperter: «Kon-Tiki» har små vinnersjanser

Drahjelp i USA

Hovedrolleinnehaver Pål Sverre Valheim Hagen, ser først og fremst nominasjonen som god drahjelp før filmen slippes på amerikanske kinoer.

- Kon-Tiki konkurrerer med noen helt fantastiske filmer, så jeg tror vi alle er veldig avslappet. Vi gleder oss over å være nominert, og det er et utrolig godt utgangspunkt for at filmen skal leve livet sitt her. Nå gleder vi oss til å være med på en veldig eksotisk opplevelse, sier Hagen.

For Odd-Magnus Williamson, skal den eksotiske opplevelsen blant annet bestå av å spise hamburgere og shoppe. Kjæresten Tinashe Bakasa Roll er også med på reisen, men har en helt annen agenda.

- Jeg vil møte Ryan Gosling.

Bakasa Roll har allerede hatt sitt første «Hollywood-øyeblikk», ved å hilse på den amerikanske skuespilleren Chris Tucker.

- Han ga henne en masse komplimenter, og så gjorde vi opp utenfor, humrer Williamson.

SPENTE: Regissørene Espen Sandberg (t.v.) og Joachim Rønning er på plass i Los Angeles. Foto: VGTV

- Blir «starstruck»

Skuespilleren har også en filmhelt han skulle likt å møte i løpet av oppholdet.

- Jeg vil møte Quentin Tarantino. Men jeg blir jo «starstruck» bare av å være sammen med Pål Sverre Valheim Hagen, så det holder egentlig i massevis, sier Williamson.

Petter Skavlan tror at den historiske Golden Globe-nominasjonen, kan ha betydning for flere enn Valheim Hagen og «Kon-Tiki»-laget.

- Det man skal huske, er at denne flåten er stor nok til alle. Her er det plass til hele Film-Norge. Det som skjer med «Kon-Tiki», påvirker norsk film. Flåten kan brøyte vei for mange andre karrierer enn kun for oss, avslutter manusforfatteren.

BEVERLY HILLS: Kjernen bak filmen Kon-Tiki deltok på den skandinaviske filmfestivalen i Beverly Hills for å promotere filmen som er nominert til Golde Globe og Oscar. F.v: skuespiller Pål Sverre Hagen, manusforfatter Petter Skavlan, regissørene Espen Sanberg og Joachim Rønning, skuespiller Jakob Oftebro og Odd-Magnus Williamson. Foto: Tore Meek/NTB scanpix

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder