Strippet, og kysset kulturministeren

Publisert: Oppdatert: 22.08.05 07:18

Del saken på:

Lenken er kopiert
RAMPELYS

Nytt kultursjokk fra Shabana

HAUGESUND (VG) Først kysset hun kulturminister Valgerd Svarstad Haugland. Så viste hun rumpa til publikum; filmfolk, politisjef, ordfører og biskop.

Komiker Shabana Rehman har gjort det igjen, klint til med nye kultursjokk. Hun tilranet seg hele oppmerksomheten under åpningen av filmfestivalen i Haugesund i går kveld.

- Jeg vil vise at vi i Norge kan gjøre slike ting uten å bli lynsjet eller arrestert. Jeg blir så sinna - på kulturkonfliktene, selvmordsbomberne, alle truslene. Du kan ikke gjøre slike kulturstunt i Karachi eller i Kabul. Dette er satt på spissen, men det handler om frihet kontra ufrihet, sa en engasjert Shabana Rehman til VG en times tid før hun skulle åpne festivalen - og fremdeles litt usikker på om hun torde å gjennomføre stuntet.

Men det gjorde hun. Under introduksjonen av den norsk-pakistanske komedien «Import Eksport» startet hun med å nevne kulturforskjeller. Iført pakistansk drakt ramser hun opp begreper som klining, puling, barberte mus, religion og Koranen.

- Deler av det pakistanske miljøet har reagert på at en pakistansk jente kysser en norsk gutt. Det handler om et lite kyss! Jeg skal vise dere et norsk-pakistansk kyss. Valgerd, er du klar, jeg ber deg ta utfordringen å kysse en pakistansk jente. Du får garantert flere stemmer - vel, kanskje mister noen også, sa Shabana fra scenen.

En smilende kulturminister tok imot både utfordring, kyss og klem, før hun lett rød fant tilbake til stolen sin i salen.

- Jeg vil at vi skal vise fingeren til hele det ufrie miljøet. Hvis man mener at et kyss på film er kontroversielt, da vil jeg gjøre noe som virkelig er kontroversielt av en pakistansk jente, sa Shabana, dro ned buksa og viste fram rumpa.

Shabana har sjokkert før. Hun har skapt bølger og pådratt seg vrede i det pakistanske miljøet i Norge, og blant norske intellektuelle og venstreradikale. Senest i vår deltok hun i abortdebatten med å være åpen om sin egen abort.

Mullah-løft

I april i fjor dominerte hun nyhetsbildet etter sitt beryktede Mullah Krekar-løft, en seanse som foregikk foran publikum på et utested i Oslo. Krekar ble fly forbannet. Et par år tidligere utfordret hun norske intellektuelle fordi de ikke snakket om omskjæring, tvangsekteskap og vold når det gjelder innvandrere. Samme år fikk hun Fritt Ord-prisen.

- Jeg synes Khalid Hussain har laget en morsom komedie, sier Shabana til VG.

- Khalid er en pioner. Men jeg vil så gjerne ha en film som viser at pakistanske jenter i Norge er kommet mye lengre. At vi faktisk har gått i demonstrasjonstog for våre seksuelle rettigheter. Da kunne vi hatt noe å vise resten av Europa.

- Det handler egentlig om å flytte grenser uten å bli drept for det, sier Shabana Rehman.

Denne artikkelen handler om