FÅR OPPSTRAMMER: P4 (administrerende direktør og redaktør Kalle Lisberg) og kommunikasjonsdirketør (TV 2) Rune Indrøy. Foto: Foto: VG og TV 2

Allmennkringkastingsrapporten lagt frem: - P4, Kanal 24 og TV 2 bryter reglene

Medietilsynet varsler sanksjoner

(VG Nett) Mens NRK får ros, må andre medier finne seg i refs fra Medietilsynet for regelbrudd.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL
MedietilsynetNRK.no – nyheter, tv og radio fra Norge og hele verdenTV2.no - nyheter døgnet rundtForsiden - P4 Radio Hele NorgeRadio Norge

Den årlige rapporten om allmennkringkasterne ble lagt fram i dag. Der opplyser Medietilsynet at de varsler sanksjoner mot P4, Kanal 24 (som nå heter Radio Norge) og TV 2.

Forsømmer barn og unge

Sentralt i kritikken står medietilbudet til barn og unge. Medietilsynet konkluderer med at dette tilbudet glipper titt og ofte hos de aller fleste.

P4 bryter ifølge rapporten reglene som gjelder krav om programmer for barn og unge. På dette området varsles det sanksjoner. P4 beskyldes også for å bryte konsesjonsvilkårene, men på bakgrunn av forbedringer de siste to årene, varsler ikke Medietilsynet sanskjoner nå. Men det presiseres at radiokanalen må innfri løftene for det inneværende året.

- Vi tar selvsagt kritikken alvorlig og vi skal gjøre det vi kan for å levere så godt som mulig, sier Kalle Lisberg, ansvarlig redaktør i P4, til VG Nett.

- Vurderingene harmonerer ikke helt med vår egen forståelse, men vi tar dette til etteretning, legger han til.

I forhold til tidligere rapporter viser denne likevel en forbedring for radiokanalen.

- Generelt sett er dette en god rapport for oss. Vi går fra tre til to kritiske merknader, og vi får ros for å ha forbedret oss på en rekke punkter. Norskandelen for musikk er et eksempel, hvor vi leverer mer enn hva vi har lovet, 37-38 prosent av musikkandelen hos oss er norsk. Vi får litt kritikk for at utenriksandelen av nyheter er noen prosenter for lav, men her er det forståelse for at dette følger nyhetsbildet, og at man ikke opererer med millimetermål.

Så ved neste rapport er P4 uten kritiske merknader?

- Ja, målet er å være lytefri, svarer Lisberg.

Mangler samisk satsing

Radio Norge, som inntil de skiftet eier nylig het Kanal 24, må ta med seg sanksjonene for brudd på konsesjonsvilkårene fra Kanal 24 og de forrige eierne. Også her varsles det om sanksjoner for manglende programsatsing rettet mot barn og unge.

- Vi varsler også tilsynssaker når det gjelder brudd på kravet om utvidede nyhetssendinger, tilbudet til den samiske befolkningen, tilbudet til det flerkulturelle Norge og andelen norsk musikk, forteller rådgiver i Medietilsynet, Live Nermoen, på tilsynets nettsider.

TV 2 har ifølge rapporten lykkes i å øke satsingen på ungdomsprogrammer etter å ha mottatt sanksjoner tidligere. Men fortsatt bryter TV-kanalen regler - nå når det gjelder kulturprogrammer og krav om programmer for den samiske befolkningen og andre etniske minoriteter.

- Tar det på alvor

«TV 2 påklaget Medietilsynets vedtak om sanksjon, og vil ikke få sanksjon for brudd på dette så lenge saken er til behandling i Kultur- og kirkedepartementet», skriver Medietilsynet i omtalen av rapporten.

- At «Absolutt Underholdning» ble lagt ned har hatt et utslag på kulturdekningen. Men det paradoksale er at dekningen vår er blitt bedre, mer variert og gått mer i dybden enn tidligere. Blant annet har Lørdagsmagasinet hatt en ganske omfattende kulturdekning, men dette klassifiseres jo som et nyhetsmagasin, sier kommunikasjonsdirektør Rune Indrøy i TV 2 til VG Nett.

- Men vi tar dette på alvor, og kommer til å gå gjennom argumentasjonen som brukes her og se hva slags konklusjoner vi kommer til, fortsetter han.

Best i klassen

NRK får ros og beskrives som «best i klassen», og det presiseres at programforpliktelsene er større for NRK enn for mediene som ikke mottar lisenspenger.

«NRK gjør en viktig jobb som allmennkringkaster», lyder det i rapporten - men NRK innfrir heller ikke kravet om programmer for barn på radio. Heller ikke når det gjelder programkravene til nynorskandelen og tilbudet til den samiske delen av befolkningen, lykkes statskanalen i å innfri. Medietilsynet varsler likevel ikke sanksjoner mot NRK.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder