– Følelser jeg ikke har kjent på på veldig lenge

STERKT PREGET: Silje Nordnes i dagens P3morgen. Foto: Skjermdump: P3morgen

P3-Silje i tårer over skytemassakren

Silje Nordnes (31) brast i gråt på direkten i dag over terroren som rammet nattklubben for lesbiske og homofile i Orlando.

Artikkelen er over tre år gammel

49 mennesker ble drept i skytemassakren i Orlando, den verste i moderne amerikansk historie, natt til søndag. Hele verden er rystet over grusomhetene som utspant seg inne på nattklubben Pulse, hvor om lag 350 personer hygget seg.

Dette vet vi om terroristen: Omar Mateen (29)

Det var en svært følelsesladd stemning i studio da Silje Nordnes, Ronny Brede Aase og Markus Neby inviterte til P3morgen mandag. Nordnes, som selv er lesbisk, lot tårene flomme. Videoklippet er lagt ut på radioprogrammets Facebook-side.

– Hele greia er så syk, sier den rystede programlederen før hun fortsetter:

– Her er det en fyr som har vært etterforsket av FBI to ganger. Han får lov å kjøpe våpen og ha våpen. Han får lov til å gå inn på en klubb og skyte masse folk, skyte masse homser. Men de samme homsene får ikke lov til å donere blod til dem som er skadet. Jeg kjenner at ...».

Om den vonde følelsen

Nordnes nøler litt før hun fullfører setningen – med skjelvende stemme og blanke øyne:

– Det jeg kjente på i går, var en følelse jeg ikke har kjent på på veldig, veldig lenge ... En følelse av at det kanskje hadde vært best om jeg ikke var sånn som jeg er, om du skjønner. Jeg tenkte det i går. Nå er det Pride neste uke, jeg skal dit og kose meg, men det blir jo ikke det samme når man vet at folk hater så sterkt. Men det er jo derfor vi gjør det, sier 31-åringen om Oslo Pride, den årlige gay pride-festivalen arrangert av LLH, Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

Oslo-politiet øker beredskapen under Oslo Pride, som følge av massakren i Orlando. Dermed vil bli flere politifolk i gatene enn vanlig fra førstkommende helg.

Pride 2015: Se bildene

TIL VANLIG: Silje Nordnes, Markus Neby og Ronny Brede Aase, slik publikum vanligivs ser dem. Foto: Kim Erlandsen NRK P3

– Det er jo derfor vi skal feire neste uke. Å, sorry, altså, men jeg blir så utrolig lei meg, sier Nordnes og tørker tårene som strømmer.

– Jeg sa jo før vi skulle på lufta, at jeg ikke hadde lyst til å skrike på radio. Det er så fucked opp. Jeg blir redd, liksom.

Kollegene Ronny Brede Aase og Markus Neby skyter inn:

– Vi er glad for at du er som du er, Nordnes. Og du skal aldri tenke at det hadde vært bedre om du ikke var det.

Ofrene for massakren: Så langt er disse bekreftet døde

– Responsen har vært overveldende, noe som gjør meg så utrolig rørt og glad, sier Nordnes til P3.no etter sendingen og legger til at «folk sender mye kjærlighet i form av fine ord eller hjerte».

VG har ikke lykkes å få tak i Silje Nordnes, men i et intervju med Dagsavisen kommenterer hun sin egen reaksjon slik:

– Reaksjonen kom fordi dette føltes så tett på livet. Slike saker er alltid forferdelig. Denne hendelsen fikk meg til å tenke at jeg har hatt det bra med å være annerledes, men nå skulle jeg ønske at jeg var som majoriteten. Det er en vond følelse.

Han beskyttet kjæresten: Ble selv skutt i ryggen

Artikkelen fortsetter under bildespesialen.

Norske kjendiser rystet

Flere norske kjendiser uttrykker sorg, sjokk og støtte i sosiale medier etter det blodige angrepet.

«Florida, mine elskede. Jeg gråter for dere», skriver Bjarte Hjelmeland på engelsk på sin Facebook-side. Skuespilleren eier selv et hus i Florida.

Maria Mena har uttrykt et enklere, men klart budskap. «Orlando <3», skriver hun på Twitter.

Orlando❤️ !!

VG-MANN:Morten Hegseth. Foto: Jan Petter Lynau VG

Morten Hegseth, programleder i VGTV, sier at «Det er noe grenseløst trist over det her».

– Tanken på de glade, fulle homsene som tenkte natten var uendelig mens de kastet i seg cavaglass og danset seg inn i natten med vennene sine, som så plutselig blir drept av en denne ondskapen, er uutholdelig, sier han og legger til:

– Jeg giftet meg med en annen mann for to uker siden og har aldri vært stoltere over det enn nå. Dette er et angrep på kjærlighet, og det gjør meg kvalm. Og litt redd, sier Hegseth.

Sondre Lerche, som selv har bodd mange år i USA, tyr til Twitter.

Skuespiller Silje Torp Færavaag uttrykker sin støtte på Instagram. Hun har postet et bilde av to menn som holder et regnbueflagg med teksten: «Oh, Orlando! Your grief is our grief» med et knust hjerte bak.

Kjendisstylist Jan Thomas har postet teksten «More Love. Less Hate» på instagram, med bilder av hjerter i alle regnbuens farger hvor det røde er knust i to. Han bruker hashtagen #PrayForOrlando som har blitt veldig populær etter at nyheten om det blodige angrepet ble kjent.

Trond Giske, nestleder i Arbeiderpartiet skriver på Twitter: «Sjokk og sorg over massakren i USA. Vi står sammen med alle som står opp mot hatet».

Regnbuens farger

Verden rundt vises det nå støtte til lesbiske og homofile. Tidligere i dag kunngjorde borgermesteren i Paris, Anne Hidalgo, at Eiffeltårnet i kveld skal lyse i regnbuens farger.

Tidslinje: Dette vet vi om hendelsesforløpet

Også City Hall i Tel Aviv i Israel lar de amerikanske flaggfargene og Pride-farene pryde bygget, melder ordføreren på Twitter.

Etter intens skuddveksling ble gjerningsmannen drept av politiet natt til søndag.

Politiet er foreløpig sparsomme med opplysninger om hva som var bakgrunnen for terrorhandlingen. NBC News siterer imidlertid mannens familie på at den grusomme ugjerningen kan ha vært motivert av hat mot homofile:

– Min sønn ble sint over å se to menn kysse, har faren uttalt.

NATO-sjef Jens Stoltenberg har skrevet et innlegg på Twitter hvor han fordømmer angrepet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder