Unike muligheter for Rønning og Sandberg.

Kjent for å få «mye ut av lite»

MEGA--SERIE: Kaptein Barbossa (Geoffrey Rush), og Kaptein Jack Sparrow (Johnny Depp), i «Pirates of the Caribbean - At Worlds End». Foto: Disney Enterprises Inc.

- Kan sammenlignes med «Harry Potter» og «James Bond»

Filmeksperter jubler over nyheten om at regissørduoen Joachim Rønning og Espen Sandberg overtar «Pirates of the Caribbean»-skuta.

 • Øystein David Johansen
 • Jon H. Rydne
 • Håvard Kristoffersen Hansen

Artikkelen er over syv år gammel

I dag ble det kjent at de to skal regissere film nummer fem i «Pirates of the Caribbean»- serien.

Redaktør i bransjebladet Rushprint og filmanmelder i Aftenposten Kjetil Lismoen sier «Pirates of the Caribbean» er en av de største franchisene i Hollywood.

- Det er en av de mest innbringende seriene og kan fint sammenlignes med Harry Potter og James Bond. Det er slett ikke noe lite skip de skal være kapteiner for, det er en av de gjeveste seriene å regissere, sier han.

Hennie stolt

Aksel Hennie kjenner Rønning og Sandberg svært godt etter å ha jobbet sammen med dem på «Max Manus». Han er svært glad på deres vegne.

- Jeg er stolt over å ha jobbet med dem og gleder meg på deres vegne. De har jobbet knallhardt for å komme dit de er nå, kanskje hardere enn noen jeg kjenner. De fortjener all suksess!

Kulturminister Hadia Tajik er glad:

- Det er en flott anerkjennelse at Espen Sandberg og Joachim Rønning har fått dette oppdraget. Det viser at norsk film holder internasjonalt høyt nivå, og jeg vil tro at Oscar-nominasjonen til «Kon-Tiki» har vært et viktig utstillingsvindu for de to regissørene, skriver kulturministeren i en e-post.

- En fantastisk nyhet

VGs filmanmelder Borghild Maaland er svært begeistret over nyheten.

VGS FILMANMELDER: Borghild Maaland. Foto: VG

- En fantastisk nyhet, dersom det virkelig går i boks. De har brukt tiden det siste året på best mulig måte. Rønning og Sandberg har jobbet målrettet mot Hollywood siden de startet i gamet. Med «Kon-Tiki», og ikke minst Oscar-nominasjonen fikk de den eksponeringen i det amerikanske markedet de trengte. De oppfattes som en dyktig, kreativ og effektivt arbeidende regi-duo. Dette liker man i amerikansk film-business.

- Verdens største sirkus

Vegard Larsen i NRKs Filmbonanza påpeker også hvor stor denne franchisen er i Hollywood.

KREMJOBB: Espen Sandberg og Joachim Rønning ser ut til å ha sikret seg drømmejobben i noen år fremover. Foto: Ingvill Dybfest Dahl, VG

- Man kan si duoen blir direktører på verdens største sirkus! Selv om det nok er ingen tvil om at serien er produsentstyrt, og at Jerry Bruckheimer styrer mye. Det er kanskje filmer som har falt i kvalitet, likevel er det alltid filmer man har forventninger til, sier Larsen, som mener Rønning og Sandberg har alt å vinne nå.

- Det er et klokt valg, ingen venter at film nummer fem vil sprenge grenser, derfor har de alt å vinne. Lager de en film som får folk til å heve øyenbrynene, har de lagt gullegget for egen karriere fremover.

Direktør i norsk Filminstitutt Nina Refseth er i hundre:

- Dette er kjempestas! Det er veldig flott at flere norske regissører får muligheten til å jobbe på det internasjonale markedet. Og dette er en stor, stor film, sier Nina Refseth.
- Er det «Kon Tiki»-effekten vi ser?
- Det er klart at en Oscar-nominasjon gjør deg synlig. Minst like viktig er den svært profesjonelle jobben de har gjort både i forkant og bakkant av Oscar-kampanjen, sier Refseth.

Også Birger Vestmo i P3s Filmpolitiet tror «Pirates»-jobben fører til flere oppdrag.

- Det kan knapt bli større, og nå har de en helt unik mulighet til å skaffe seg et navn i Hollywood. Med erfaringen de har kan jeg vanskelig se for meg at de «gjør seg bort», og man må uansett huske at Hollywood elsker besøkstall mer enn gode kritikker!

Kjetil Lismoen er ikke overrasket over valget og påpeker samtidig at duoen har vært hete navn i Hollywood lenge.

- Det er bare en bekreftelse på at de fortsetter på sporet de var på lenge før «Kon-Tiki». De har vært kandidater lenge, de lagde «Bandidas» og de har laget store reklamefilmer som ble vist under Superbowl, sier Kjetil Lismoen.

Lismoen sier også at duoen er kjent for å få «mye ut av lite» når de lager filmer.

- De har vært veldig flinke til å få relativt billige filmer til å se dyrere ut, noe de er kjent for. Internasjonalt er det mange som har vært forbauset over hvor mye de to får ut av pengene, det er en styrke ved flere skandinaviske regissører.

Birger Vestmo er enig.

- Hollywood elsker regissører som holder seg innenfor budsjettet. Rønning og Sandberg har definitivt vist at de har disse egenskapene.

Borghild Maaland tror Sandefjord-duoen kan løfte en filmserie som har vært litt på nedagående kurs.

- Rønning og Sandberg er blitt lagt merke til, fordi de behersker visuell kreativitet og fordi de kan fortelle en story. De har et friskt blikk, kombinert med en praktisk anlagt vilje til å underkaste seg - og forstå - et sterkt kommersielt Hollywood-system som ligger bak storfilmer som «Pirates».

Mer om

 1. Film
 2. Hollywood

Flere artikler

 1. «Kon-Tiki»-regissørene lager Pirates of the Caribbean

 2. «Kon-Tiki»-regissørene: - Ja, vi skal lage den nye «Pirates of the Caribbean»-filmen

 3. Filmnettsted: Joachim Rønning klar  for superhelt-prinsesser

 4. Ny Hollywood-film for norsk stjerne-regissør

 5. - Han Johnny Depp er heldig

Fra andre aviser

 1. «Hodejegerne»-regissør kan bli neste nordmann ut i Hollywood

  Aftenposten
 2. Kon-Tiki-regissørene skal lage neste film i «Pirates of the Caribbean»-serien

  Aftenposten
 3. Kon-Tiki-regissørene skal lage neste Pirates of the Caribbean

  Bergens Tidende
 4. Rønning og Sandberg: - Vi gleder oss til å lage eventyrfilm med Johnny Depp

  Aftenposten
 5. Nordmenn skal lage neste Pirates of the Caribbean

  Fædrelandsvennen
 6. Nettpirater krever løsepenger for den nye «Pirates of the Caribbean»

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder