Kaster seg på kjendistrenden

TIL HØYSTBYDENDE: Kronprinsesse Mette-Marit har donert bort denne kjolen til auksjonen KjoleForSkole. Kjolen tilhører datteren Ingrid Alexandra. Foto: SCANPIX og PRIVAT

Mette-Marit donerer bort Ingrid Alexandras kjole

Mette-Marit har flere ganger blitt oppfordret til å donere bort en kjole til insamlingsaksjonen KjoleForSkole. Nå gir hun bort datterens.

 • Sofia Storhaug
 • Hilde Kristine Misje

Artikkelen er over seks år gammel

Gjennom hashtagen KjoleForSkole har mange kjendiskvinner sendt inn sine luksuriøse plagg til Cigiit Manyattas kjoleauksjonen, der inntektene er øremerket til å hjelpe unge jenter i Kenya med skolegang.

Guri Schanke, Anne Rimmen, Erna Solberg og Marion Ravn er noen av kjendiskvinnene som allerede har annonsert at de donerer bort kjoler til auksjonen - som går av stabelen 23. september i HP Norges lokaler på Fornebu.

Nå kan det også bli budkrig om datterens Ingrid Alexandras kjoler i innsamlingsaksjonen KjoleForSkole.

Er takknemlig

Kjoleauksjonen er initiert av Twitter-brukerne Ann Helen Braathen og Henning Øland, som allerede i sommer kom med en direkte oppfordring til Mette Marit på Twitter om å bidra med plagg til det veldedige formålet.

I dag fikk kjoleauksjonen pakke fra selveste kronprinsessen - som innehold en av prinsesse Ingrid Alexandras flotte festkjoler. Kjolen er fra det franske merke Ciryllus.

SENDTE LOVORD: Kronprinsesse Mette-Marit sendte dette brevet til folkene bak kjole for skole. Foto: Privat


Kronprinsessen hadde også lagt ved lykkeønskninger til auksjonen: «Kjære alle i kjole for skole. Vi på Skaugum ønsker dere lykke til med prosjektet. Her kommer en kjole fra prinsesse Ingrid Alexandra», stod det i brevet, signert HKH Kronprinsesse Mette-Marit.

- Det er helt fantastisk og vi er veldig takknemlig for det. Vi skal bygge en skole for 25 jenter i Kenya, så det er klart at alle monner drar, sier prosjektleder bak KjoleForSkole, Kristina Brend til VG.

Ville skifte fokus

- Var aksjonen en motreaksjon til kronprinsesse Mette-Marits dyre smak?

- Nei, men vi ønsket å skifte fokus fra utseende og klær. Vi ønsket å gjøre noe godt med de kjolene vi alle har liggende i skapet.

Aktørene bak insamlingsaksjonen har sendt flere forespørsler til Kongehuset - både via Twitter og E-post. I alt tok det to måneder før kongehuset responderte.

SKOLEELEV: Prinsesse Ingrid Alexandra er selv skoleelev, og kongehusekspert Kjell Arne Totland tror det er nettop derfor Mette-Marit har valgt å donere bort datterens kjole, i stedet for sin egen. Foto: VG


- Vi håper jo at kongehuset ser at vi gjør en jobb for jentene i Kenya. Vi har stor respekt for kongehuset og skjønner at de ikke kan delta spontant på slike prosjekter. - Det er bra at de har lyst å støtte oss. Det viser at de brenner for det samme som oss, nemlig utdanning til alle.

Mette-Marit var i sommer ute i hardt vær grunn av sin overdådige forbruk og kronprinsessen ble kritisert fra flere hold på grunn av sitt eksklusive kjoleforbruk.

Brend legger ikke skjul på at det ville vært gøy å få en kjole fra kronprinsessen selv:

- Det hadde vært kjempeflott å få en fra HKH Mette-Marit

Rett i ånden

Ann Helen Braathen som tidligere har oppfordret Mette-Marit til å sende inn èn av sine kjoler ble positivt overrasket over gavepakken.

- Jeg synes det er helt fantastisk. Det er jo rett i ånden, fra barn til barn - at de velger en kjole fra prinsesse Ingrid Alexandra, sier Braathen.

- Hva tenker du om at Mette-Marit ikke donerer en av sine egne?

- Jeg synes det er helt fantastisk at de gir uansett. Dette er folkets kongehus! Min intensjon med kjole for skole har aldri vært å lage en kritisk holdning til kongehuset, tvert imot. Vi har et fantastisk kongehus som gjør en god innsats som ambessadører for Norge.

Valgte med omhu

TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland tror at kronprinsessen har valgt ut en Ingrid Alexandras kjoler med vilje:

- Kjole for skole er jo en aksjon som tar sikte på å bygge en konkret skole, og jeg tror kanskje kronprinsessen har villet gi en kjole som har tilhørt Ingrid Alexandra som jo selv er skoleelev, sier han til VG og tilføyer:

-De har jo også tidligere solgt noen av arveprinsessens avlagte klær på såkalt «bloppis» - da til inntekter for Miljøagentene, der hun er aktiv.

Mer om

 1. Kongehuset

Flere artikler

 1. Ingrid Alexandra konfirmeres: Slik er prinsessen privat

 2. 4 av 10 mener kronprins-barna burde gå på offentlig skole

 3. Mette-Marit svarte på nynorsk-kritikken

 4. Prinsesse Ingrid Alexandra fyller 15 år

 5. Kronprins Haakon til VG: - Forstår at folk har meninger

Fra andre aviser

 1. Mette-Marit på besøk i Bergen

  Bergens Tidende
 2. Ingrid Alexandra blir tenåring i dag. Redaktørforeningen tror pressen fortsatt vil behandle henne varsomt - men ikke med silkehansker.

  Aftenposten
 3. Prinsesse Ingrid Alexandra er 16 år

  Bergens Tidende
 4. Fikk ekteskapsråd av Mette-Marit

  Bergens Tidende
 5. Privat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit

  Aftenposten
 6. Slik nyter kronprinsfamilien sommeren på Sørlandet

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder