FORFATTER: Tom Egeland har gitt ut flere bøker om arkeologen Bjørn Beltø, og sier til VG at utenkelig at en annen person skal jobbe videre med hans bøker etter hans død. Foto: JØRGEN BRAASTAD/VG

Egeland om ny Millennium-bok: Danser på Larssons grav

Lindell: Skuffet over Lagercrantz

Lahlum: Må tenke med en kalkulator for å synes dette er en god idé

Norske krimforfattere er i harnisk over at David Lagercrantz skal skrive den fjerde Millennium-boken.

  • Ingrid Hvidsten
  • Felicia Alvsing
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

I dag ble det kjent at svenske David Lagercrantz (51) skal skrive den fjerde boken i Millenium-serien. Tom Egeland (54) er mannen bak bøkene om Bjørn Beltø, og han sier til VG at han er opprørt over at en annen forfatter skal skrive den fjerde boken i Millennium-serien.

De norske krimforfatterne Tom Egeland, Unni Lindell og Hans Olav Lahlum er ikke nådige i sin kritikk av oppfølger-prosjektet.

Reagerer: Hans Olav Lahlum. Foto: Terje Bringedal

- Å la noen andre overta karakterene til en forfatter som er død, og ikke har tilkjennegitt noe ønske om det, i en slik situasjon, med konflikt mellom arvingene og ektefellen¿ Man må jo tenke med en kalkulator for å synes at dette er en god idé, sier historiker og forfatter Hans Olav Lahlum.

Tom Egeland gikk ut med sin kritikk på Facebook.

«SKANDALØST: Avdøde Stieg Larssons far og bror har gitt forlaget Nordstedts rett til å la en annen forfatter - David Lagercrantz - skrive en fortsettelse på verdenssuksessen Millenium-trilogien. Et litterært univers tilhører forfatteren - punktum! - ikke hans etterkommere og rettighetshavere og forlag, som vil melke suksessen for hva den er verd. Jeg fatter ikke at dette er mulig å danse på Stieg Larssons grav på denne måten. Jeg fatter ikke at Lagercrantz sier ja, jeg fatter ikke at Nordstedts synes dette er noe annet enn skammelig, og jeg fatter ikke at Gyldendal Norsk Forlag er med på galskapen.»

Forfatterens eiendom

Til VG sier Egeland at han stiller seg undrende til at en helt ny forfatter skal fortsette der Stieg Larsson slapp.

- Jeg mener at en forfatters litterære univers er forfatterens eiendom. Harry Hole tilhører Jo Nesbø. Kato Isaksen tilhører Unni Lindell, og Bjørn Beltø tilhører meg. Når vi dør så er det ikke sånn at våre forlag og våre etterkommere bare kan be andre forfattere om å skrive en ny bok basert på våre litterære universer. Så jeg stiller meg mildt sagt undrende til at de svenske rettighetshaverne til Millennium-trilogien at de tillater en helt ny forfatter å fortsette der Stieg Larsson slapp da han døde.

-Blir med meg i graven

Egeland legger til at han synes at David Lagercrantz, som skal skrive den fjerde boken, virker mest opptatt av å ikke skjemme ut Larssons ettermæle.

- Poenget her er ikke at han ikke skal skjemme ut Stieg Larsson. Poenget er at Stieg Larsson er død, og da kan heller David Lagercrantz skrive sin egen roman, eller trilogi, uten å hekte seg på Stieg Larssons intellektuelle eiendom, sier han.

Egeland påpeker at det er som forfatter han reagerer.

- Som jeg sa til kona mi i sted: Når jeg dør blir Bjørn Beltø med meg i graven. Det er helt utenkelig at en annen forfatter skal jobbe videre med mine personer, og mine miljøer, sier han.
-Skammelig!

Unni Lindell (56) er skuffet over å høre at den fjerde boken Millennium-boken skal skrives.

Reagerer: Unni Lindell. Foto: Krister Sørbø

- Jeg synes det er uanstendig og skammelig. Det er helt vanvittig å gjøre dette overfor Eva Gabrielsson. Det må jeg bare si. Jeg er sjokkert.

Unni Lindell kjenner David Lagercrantz som skal skrive den nye Millennium-boken, og hun ble overrasket da hun fikk vite at han var forfatteren.

- Jeg kjenner han godt, så dette er leit. Jeg kjenner han som en sympatisk og en veldig søt mann, og jeg ble litt skuffet. Jeg er veldig glad i David, og han er en flink forfatter, en kjernekar, så jeg ble litt overrasket.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder