HEDRES: Rolv Wesenlund døde natt til søndag - 76 år gammel. Foto: TROND SOLBERG

Wesenlund begraves 29. august - på statens regning

Statsminister Jens Stoltenberg opplyser at Wesenlund på den måten skal hedres.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL
Om Rolv Wesenlund på Wikipedia

Den folkekjære skuespilleren og komikeren Rolv Wesenlund skal bisettes i Frogner kirke i Oslo torsdag 29. august - og på statens bekostning.

- Regjeringen har i dag besluttet å ære Rolv Wesenlunds minne ved at gravferden skal skje på statens bekostning. Med Rolv Wesenlund er en kjær komiker og skuespiller gjennom nesten 50 år gått bort. Han maktet å gjøre de små i samfunnet store. Det vil for alltid ruve som det største blant hans mange storverk, sier statsminister Jens Stoltenberg i kunngjøringen.

Svensk avis melder

Da VG tidligere i dag snakket med Wesenlunds sønn Paal Wesenlund (48), var ikke datoen fastsatt, men i kveld har den svenske avisen Aftonbladet fått tid og sted opplyst av den Stockholm-bosatte sønnen.

Seremonien i Frogner kirke skal starte kl 13, melder Aftonbladet.

BILDESPESIAL: Wesenlunds liv

Æresbevisning

Begravelse på statens bekostning er en æresbevisning som vanligvis gis til ledende statsmenn, politikere, soldater og i sjeldnere tilfeller også kulturarbeidere som forfattere, skuespillere, komponister og idrettsutøvere.

Blant dem som de senere årene har blitt hedret med begravelse på statens regning, er Arne Nordheim, Wenche Foss, Grete Waitz, Gunnar Sønsteby og Hjalmar Andersen.

Det var natt til søndag at Rolv Wesenlund sovnet inn på Madserud sykehjem etter lang tids sykdom. Han ble 76 år. Vennene mottok nyheten med stor sorg . Også VGs lesere har uttrykt sine følelser i denne minneprotokollen .

SLIK VAR WESENLUNDS LIV

La selv planer

Selv om staten tar kostandene, er det familien som står for regien av begravelsen. Og selv om Wesenlund vært svært redusert den siste tiden, la han selv planer for hvor og hvordan begravelsesseremonien skal foregå, forteller sønnen Paal Wesenlund til VG .

- Det var typisk pappa å ta kontroll og regi på denne måten. Han snakket også en del om hvilken musikk han ville ha, og det var alt fra salmer til litt mer vanlige sanger,sier sønnen .

- Slo ned gjerdestolpene

Statsminister Jens Stoltenberg skrev følgende minneord om Wesenlund på Facebook etter å ha mottatt dødsbudskapet søndag:

«Rolv Wesenlund maktet å gjøre de små i samfunnet store. Blant hans mange storverk, vil dette bli stående som det største. Han slo selv ned gjerdestolpene for sin humor, slå aldri nedover. Både som kunstner og menneske voktet han denne grensen. Marve Fleksnes og alle de andre karakterene han skapte, vil leve videre som varme bilder på oss selv. Det er uendelig trist at Rolv Wesenlund nå er borte.»

Fryktet ikke døden

Wesenlund hadde slitt med helsen i flere år. I et intervju med VG i 2008 forsikret han at han ikke var redd for å dø.

- Nei, jeg er ikke redd for å dø. Ingen av oss lever evig, og godt er jo egentlig det, uttalte skuespilleren, som forklarte at han betraktet seg selv som kristen.

VG-kommentar: Hans storhet som komiker var alvoret

Wesenlund sovnet inn med kona Ruth (69) ved sin side. Parets tre barn var også samlet rundt sykeleiet den siste tiden.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder