Sterkt og direkte på Høstutstillingen

RAMPELYS

Høstutstillingen serverer virkeligheten med et ubehagelig trykk midt i all skjønnheten.

Publisert: Oppdatert: 08.09.06 17:48

Av LARS ELTON

Den 119. Høstutstillingen er mer direkte politisk og seksuelt ladet enn på lenge. Allerede foran inngangen til Kunstnernes Hus møter du ubehaget i form av kunsthåndverker Pål Vigelands kopi av et 8,5 meter høyt betongelement fra muren Israel setter opp for å stenge palestinerne ute.

BILDESPESIAL: HØSTUTSTILLINGEN 2006

Sammen med fotodokumentasjonen han viser inne i lokalene setter dette en politisk grunntone for en engasjerende utstilling.

Den andre tematiske tråden er seksualitet og vold, som i enkelte verk blandes til opplevelser det er all grunn til å diskutere. Rommet som samler de kropps- og sexorienterte kunstverkene oppleves først nærmest forsiktig.

Men Marit Victoria Wulff Andreassen (tegning) og Narve Hovdenakk (video) hever listen. Førstnevnte kombinerer skjønnhet og utsøkt håndverkskvalitet med paradoksale fantasier, mens sistnevntes «Neomann» blander seksualitet og maktbruk så ubehaget sitter i ryggmargen.

Splattervideo

Det finnes flere sjokk. Hvorfor juryen har inkludert Ida Müller og Vegard Vinges Paul McCarthy-inspirerte splattervideo, er det grunn til å lure på. Navnet «Le salon des refusés» kan være én grunn, de eksplisitte seksualskildringene på maleriene i bakgrunnen er en annen. Men videoen mangler originalitet og fungerer knapt nok som parodi. Kontrasten til de antydende og bedre verkene i samme sal blir enorm.

Til tross for dette synes det at årets jury under ledelse av Samir M'kadmi har gjort flere bevisste valg i det materialet de har hatt til disposisjon. Monteringen er tematisk orientert uten å bli dogmatisk, og mange sammenstillinger utvider publikums perspektiv. Blant annet sees dette i verk som tematiserer innvandring og stereotypier knyttet til oppfatninger om folk fra andre kulturer. Lamin Chorr Nilsens (usladdede) maleri sier sitt om manges oppfatning av afrikanske menn som vandrende sexdyr.

I overlyssalene er temaorienteringen mindre tydelig enn i rommene nede. Men også her finnes det interessante konstellasjoner. For eksempel er temaer knyttet til arkitektur, omgivelser og fremmedgjøring belyst i en linje fra Karen Kipphoff og Trond Lossius' voluminøse medieinstallasjon, via Øystein Dahlstrøms kjølige fotografier og Inger Johanne Rasmussens lukkede byvisjon i tekstil, til Pushwagners fascinerende og skremmende fremtidsvisjon.

Inngangsport

Tilfanget av kunstverk i ulike teknikker er bredere i år enn på lenge. 18 tegninger, syv grafiske blad, åtte tekstilverk og 23 skulpturer, objekter og installasjoner gir langt på vei de tradisjonelle teknikkene plassen tilbake. Ett radioprogram hører med til kuriositetene. Det er også hyggelig at enkelte etablerte kunstnere, som Sissel Blystad (tekstil), Jørgen Dobloug (maleri), Giske Sigmundstad (grafikk) og Marianne Tjønn (tekstil), er med. Samtidig er dette en viktig inngangsport for yngre og uetablerte kunstnere. 64 av de 113 kunstnerne er debutanter. Dette gir den høyeste prosentandelen på 20 år.

Høstutstillingen 2006 er bedre enn på lenge. Juryens valg gir publikum mulighet til å oppleve et mangfold som knytter kunsten til verden vi lever i. Mange kunstverk tilfredsstiller behovet for skjønnhet og humor, mens deler av utstillingen kan oppleves direkte ubehagelig. Dessverre er virkeligheten verre.

Her kan du lese mer om