HØYGRAVID: Hertuginne Kate på Royal Foundation Forum i London for litt under to måneder siden. Foto: Chris Jackson / Reuters

Hertuginne Kate har født en sønn

Kate, hertuginnen av Cambridge (36), fødte en sønn mandag.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL
les også

John Carew sammen med prins William på fotballkamp

Hun ble lagt inn på sykehus i dag tidlig. Sønnen kom til verden kl 11.01 lokal tid, melder Kensington Palace på Twitter. Gutten veier litt over 3,8 kilo.

«Alt står bra til med hennes kongelige høyhet og barnet», heter det i kunngjøringen.

Prins William (35) var til stede under fødselen. Kate fødte på Lindo Wing på St Mary's Hospital i London. Prins William og hertuginnen kjørte selv til sykehuset.

Prinseparet har to barn fra før – George (4) og Charlotte (2). Kate og William visste angivelig ikke kjønnet på babyen før fødselen.

Kongehuset har tidligere ikke røpet når Kate har termin, kun at hun venter barn i løpet av april.

(Artikkelen fortsetter under VGTV-sendingen)

Gjetter navn

De heteste navnekandidatene, dersom det skulle bli en prinsesse, skal ifølge BBC ha vært Mary, Alice, Alexandra, Elizabeth og Victoria. Skulle det bli en gutt, har det vært spådd at han kan få navnene Arthur, Albert, Frederick, James og Philip. Hva valget faller på, gjenstår å se.

les også

Høygravid Kate deltok på påskemesse

The Telegraph skriver at sykehuset i likhet med de to foregående fødslene til hertuginnen, hadde et eget medisinsk apparat på rundt 20 eksperter parat.

Superfans av kongehuset har campet utenfor sykehuset i en uke. Det er her de to andre prinsebarna også har sett dagens lys. Et stort presseoppbud har også samlet seg utenfor klinikken. Etter de to foregående fødslene har Kate raskt vært på bena og satt kursen hjemover, så det er mange som håper å få et øyeblikk av foreldre og barn.

Den nyfødte prinseb er dronning Elizabeths sjette oldebarn og den femte i arverekken til tronen.

– Så kom endelig meldingen britene og resten av verden har ventet på: hertuginne Kate er innlagt på klinikken for å føde sitt tredje barn, og det til og med på dagen som velinformerte kilder på forhånd sa var termindato, uttalte en opprømt Kjell Arne Totland, TV 2s kongehusekspert, til VG da det ble kjent at fødselen var i gang.

les også

Grillet pølser med de minste

– Det er et par uker siden Kate hadde sitt siste offisielle oppdrag, men hun skal ha fulgt barna George og Charlotte til førskolen så sent som torsdag. Men nå kan altså nedtellingen begynne, la han til.

Kate har hatt svangerskapspermisjon siden 22. mars.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

IVRIG: Fans utenfor sykehuset venter spent på at en ny kongelig baby skal melde sin ankomst. Foto: HENRY NICHOLLS / Reuters

ROYALE BRITER: Ingen er i tvil om hvorfor disse har tatt plass utenfor klinikken. Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

Kate, eller Catherine – som hun egentlig heter, har under hver graviditet hatt store utfordringer fordi hun har vært rammet av ekstrem svangeskapskvalme. Hun så imidlertid ut til å være i god form da hun og prins William besøkte Norge i februar. Da fant det britiske prinseparet tonen med vårt eget kronprinspar.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Nyheten om at Kate var på fødeklinikken, kom i kjølvannet av nyheten om at lillesøster Pippa Middleton (33) venter sitt første barn med ektemannen James Matthews (41).

Det britiske kongehuset har mye på gang i disse dager. Prins Harry (33), prins Williams bror, gifter seg med Hollywood-stjernen Meghan Markle (36) 19. mai. Hertuginne Kate kommer til å ha fri fra offisielle plikter nå for å ta seg av sin nyfødte, men hun er forventet å være med i bryllupet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder