SKJEBNEMØTE: Mira Sorvino og Harvey Weinstein sammen på produksjonsselskapet Miramax Oscar-fest på Hollywood Spago 25. mars 1996 – fem måneder etter at filmmogulen angivelig skal ha trakassert henne på et hotellrom i Toronto. Foto: BERLINER STUDIO / BEIMAGES
SKJEBNEMØTE: Mira Sorvino og Harvey Weinstein sammen på produksjonsselskapet Miramax Oscar-fest på Hollywood Spago 25. mars 1996 – fem måneder etter at filmmogulen angivelig skal ha trakassert henne på et hotellrom i Toronto. Foto: BERLINER STUDIO / BEIMAGES Foto: BEI/REX/Shutterstock / BEI/REX/Shutterstock

Mira Sorvino: – Han er et monster

RAMPELYS

Fem måneder før de sto ansikt til ansikt på Oscar-festen, skal Harvey Weinstein ha begynt å massere henne og så jaget henne rundt i hotellrommet. Nå forteller Hollywood-stjernen Mira Sorvino til VG om hvordan det var å se den skandaliserte filmmogulen iført håndjern – og hvordan hun angrer på samarbeidet med Woody Allen.

Betalt innhold
 • Aud Berggren
Publisert: Oppdatert: 28.07.18 20:55

– Folk trodde vel vi ville hoppe og danse av glede over å se ham arrestert. Jeg var ...
Mira Sorvino (50) tar en lang pause.

– Jeg vil velge ordene mine varsomt her. Jeg var nok takknemlig for at Harvey Weinstein endelig står ansikt til ansikt med rettsvesenet, og håper at han blir behandlet som en kriminell. Og at han til sist blir funnet skyldig i voldtekter. Men han har allerede fått nyte privilegier. Som da han fikk lov til å dra hjem mot kausjon, mens den neste personen i samme rettssal den dagen måtte tilbringe natten i fengsel over en ubetalt bot på 195 dollar for marihuanabesittelse. Privilegiene følger ham på grunn av hans rikdom, sier hun.

Tidligere denne måneden ble Weinstein (66) anklaget for nye sexforbrytelser – og kan nå risikere fengsel på livstid. Over 80 kvinner har hittil stått frem med påstander om alt fra sexpress til voldtekter. Mira Sorvino var blant de første.

– Det gjorde meg også trist å se ham der i retten. Alt kommer tilbake. Han har skadet så mange mennesker. Så nei, jeg vil ikke kalle det et lykkelig øyeblikk. Det er heller lettelse over at han ikke kan få fortsette ustraffet.

I september 1995 er Mira Sorvino knapt 21 år da hun deltar under filmfestivalen i Toronto med Woody Allen-filmen «Frodige Afrodite», en rolle hun senere skal vinne Oscar for. Filmen er produsert av Harvey Weinsteins selskap Miramax.
Under oppholdet blir det satt opp et møte med sjefen, i hans hotellrom.

– Jeg var ung og naiv, sier Sorvino til VG nå.

I høst beskrev hun hvordan Weinstein den gang begynner å massere skuldrene hennes, for stadig å bli mer nærgående og til slutt nærmest jager henne rundt i rommet. I desperasjon sier Sorvino at det er strengt imot hennes religion å gjøre noe med en gift mann, til tross for at hun var ateist den gangen. Hun klarer å unnslippe. Andre skal ikke ha vært så heldige.

Få uker etter Toronto-opplevelsen ringer telefonen i leiligheten hennes i New York. Det er midnatt. Weinstein er på tråden, og nå skal han være på vei over. Sorvino foreslår å møtes på en nattåpen kafé, men han legger på. Hun får panikk, ringer en venn og ber ham komme over for å posere som hennes nye kjæreste.

Men da det ringer på døren, er det allerede Weinstein som står der. Han har klart å lure seg forbi dørvakten. Selv holder Sorvino sin bitte lille hund foran seg som et skjold. Da Weinstein får høre at en kjæreste skal være på vei til leiligheten, gir han opp. Ifølge Sorvinos forklaring er det en slukkøret filmmogul som lusker ut igjen.

Det var i oktober i fjor at Mira Sorvino sto frem med sin historie i magasinet The New Yorker, fem dager etter at avisen The New York Times først kom ut med anklagene om Weinsteins angivelige sexmisbruk.

I juni kunne hun se ham fremstilt for retten i New York, iført håndjern. Kausjonen ble satt til enorme ti millioner dollar – over 80 millioner kroner. Weinstein måtte ut med én million dollar i cash og fikk passet sitt inndratt. Nå sitter han hjemme i husarrest med en GPS-monitor rundt ankelen og får bare bevege seg i New York og Connecticut.

I begynnelsen av juli fikk han tre nye anklager mot seg. Weinstein har erklært seg ikke skyldig og hevder at alle sexmøtene var frivillige.

Fryktet å bli svartelistet

I nesten tre år hadde Mira Sorvino et forhold til regissøren Quentin Tarantino, som laget mange filmer for Miramax-selskapet til Harvey Weinstein. Hun tror at det var derfor produsenten ikke prøvde seg på henne igjen.

Likevel syntes hun at det var vanskelig å stå frem i fjor høst. Hun tenkte også at hennes erfaringer med Weinstein kanskje ikke var alvorlige nok.

– Jeg må innrømme at jeg også fryktet at karrieren min kunne forsvinne for alltid hvis jeg fortalte min historie i The New Yorker. Det var en stor mulighet for å bli svartelistet; ennå visste vi ikke at det var så mange av oss, sier hun.

Sorvino hadde kjent Hollywood-kollegaen Ashley Judd siden 1996, da de spilte sammen i HBO-filmen «Norma Jean & Marilyn».

– Vi ante ikke at vi begge var blitt utsatt for sexmisbruk av Harvey. Det skjønte jeg først da hennes historie kom ut fem dager før min. Dette er hva jeg tror at folk egentlig ikke forstår om hvorfor vi ikke sto frem tidligere: Det er så ekkelt når det skjer, men du aner ikke at det er en stor gruppe mennesker som det samme hadde skjedd med, sier hun.

– Da det skjedde meg, fortalte jeg alle som sto meg nær, inkludert Quentin Tarantino, mine agenter og PR-folk. Ingen mente at det var sexovergrep. Alle lyttet med stor sympati, men ingen foreslo at jeg burde gå til en advokat eller til politiet. Og jeg bøyde hodet og strevde meg videre.

Det var en annen skuespiller, britiske Sophie Dix, som senere fortalte Sorvino om sine opplevelser med Weinstein.

– Men vi kunne ikke forestille oss at så mange var blitt angrepet av ham. Hadde vi visst, ville vi stått mye sterkere og kunne ha gjort noe før. Jeg fortalte alle jeg kunne, men jeg visste ikke at det fantes utveier, og ingen foreslo noe. Som sagt: Jeg var ung og naiv.

Hevder karrierene ble sabotert

Mange har hevdet at overgrep fra Weinstein var en åpen hemmelighet i Hollywood. Meryl Streep sier at hun ikke visste, men Tarantino har innrømmet at han kunne ha gjort noe. De som jobbet i Miramax og senere i The Weinstein Company, måtte signere kontrakter på at de aldri kunne røpe noe om hva som foregikk der.

Weinstein skal ha betalt noen av ofrene for å holde kjeft, mens han angivelig har forfulgt og plantet løgner om dem som avviste ham. Flere hevder at han saboterte karrieren deres.

Ashley Judd har saksøkt Weinstein. Mira Sorvino har hittil ikke gjort det. Begge var påtenkt roller i «Lord of the Rings»-filmene, og regissør Peter Jackson har bekreftet at han ble advart mot å hyre begge fordi de skulle være så «vanskelige å jobbe med».

Rosanna Arquette mener at det samme skjedde med hennes karriere etter at hun sa nei til Weinstein i et hotellrom der han skal ha stilt i badekåpe og tvunget hånden hennes på sitt kjønnsorgan.

– Jeg har snakket med mange, som Rosanna og Ashley og Annabella Sciorra. Annabella ble voldtatt av Harvey, og hun fortalte meg hele den grusomme historien i detaljer, hevder Sorvino.

– Vi er blitt som en støttegruppe med e-post-kjeder. Vi er på Twitter, og vi har lange telefonsamtaler med hverandre.

MeToo-bevegelsen ble dannet av aktivisten Tarana Burke i 2006, men spredte seg først på internett da Hollywood-stjernen Alyssa Milano oppmuntret folk til å bruke Twitter. #MeToo som hashtag ble født av Weinstein-skandalen.

#Time's Up ble dannet 1. januar 2018 av en gruppe Hollywood-kjendiser som kjemper mot sexmishandling og trakassering i kjølvannet av Weinstein. De har allerede klart å samle inn 20 millioner dollar.

– Det har vært en øyeåpner. Nå vet vi hvor utbredt sexforbrytelser er her i Hollywood. Og ikke bare her, men i så mange bransjer over hele landet og i hele verden, sier Mira Sorvino.

– Det er spennende å se hvor stor oppslutning bevegelsen har fått. Jeg har to døtre, og jeg håper inderlig at de slipper å være redde for vold og misbruk. Ifølge statistikken blir en av seks kvinner voldtatt, men jeg tror heller det er en av tre.

Et mønster av sexforbrytelser

Weinstein er ikke den eneste i amerikansk underholdningsbransje som har mistet jobben etter sexanklager. Både Kevin Spacey og TV-vertene Matt Lauer, Bill O'Reilly og Charlie Rose har fått fyken – mens skuespillerne Ben Affleck, James Franco, Dustin Hoffman og Morgan Freeman i ulik grad er blitt anklaget for utuktig oppførsel.

Ingen tiltale er reist mot disse, men Weinstein er under etterforskning både i Beverly Hills, Los Angeles og London for ytterligere påstander om sexmisbruk. Han blir også etterforsket for økonomiske misligheter.

Skuespilleren Rose McGowan har vært blant de mest høylytte med anklager mot produsenten. Hun hevder at Weinstein voldtok henne på Sundance-festivalen i 1997. Det skal ha skjedd i The Stein Eriksen Lodge, og hennes daværende manager Jill Messick satte opp møtet på det berømte skihotellet.

McGowan har påstått at Messick sto i ledtog med Weinstein når hun satte opp møter med unge kvinnelige skuespillere. Messick hadde en bipolar diagnose og begikk selvmord i februar.

Mange av kvinnene forteller den samme historien: Weinstein skal ha stilt i åpen badekåpe eller helt naken, forlangt massasje. Ofte skal han ha onanert foran dem. Et av de nye anklagepunktene denne måneden er nettopp at det er snakk om et mønster av sexforbrytelser – noe som kan ende i en dom på livstid.

Angrer på Woody Allen-samarbeidet

Weinstein-saken har igjen satt søkelyset på Woody Allen. I 1992 ble han anklaget av kona Mia Farrow for sexmisbruk av datteren Dylan på syv år. Paret lå da i skilsmisseforhandlinger fordi Allen hadde innledet et forhold til sin stedatter, Soon-Yi, som var blitt adoptert av Mia Farrow og hennes tidligere ektemann, André Previn.

Over 25 år senere er Allen fortsatt gift med Soon-Yi. Overgrepsanklagen mot hans biologiske datter ble etterforsket, men regissøren ble aldri tiltalt.

Mira Sorvino har sagt hun skulle ønske hun aldri hadde jobbet med Woody Allen. Men hun lagde «Frodige Afrodite» med ham etter at Farrow-anklagene mot Allen var kjent.

– Dessverre trodde vi på den offisielle versjonen. Nå har jeg satt meg bedre inn i saken, og jeg er overbevist om at Dylan forteller sannheten. Det er på tide å tro på offeret. Jeg mener, hva oppnår Dylan med å tviholde på denne historien gjennom alle disse årene? Hun opplever fullstendig fiendskap fra sin far, og hun er blitt hatet og foraktet av folkeopinionen i årevis. Det er først nylig at folk har begynt å tro at hun snakker sant. Ingen av oss var der, så jeg kan selvfølgelig ta feil, sier Sorvino.

– Dylan er et nydelig menneske, søt, morsom og sårbar. Jeg skrev et åpent brev til henne der jeg sa at vi må ta livet av våre helter når de gjør forferdelige ting. Jeg vokste opp med enorm respekt og beundring for Woody Allen, og jeg har bare gode minner fra innspillingen av «Frodige Afrodite». Så det er fælt at jeg tror noe annet om han nå.

Men å ha talent betyr ikke at du ikke kan gjøre stygge ting, gjentar Mira Sorvino.

– Se bare på Harvey! Harvey hadde det største talentet noen filmprodusent kunne ha. Han lagde de beste filmene, hyret de beste regissørene, oppdaget nye skribenter og fant de beste skuespillerne. Men han er et monster.

Weinstein-skandalen måned for måned:

 • 5. oktober: The New York Times trykker en artikkel der Harvey Weinstein beskyldes for sexovergrep av blant andre Ashley Judd, som var den første til å stå frem. Det skal ha foregått over nesten tre tiår. Weinstein truer med å saksøke avisen.
 • 6. oktober: Flere kvinner står frem.
 • 8. oktober: Weinstein blir sparket fra sitt eget selskap.
 • 10. oktober: Weinsteins kone Georgina Chapman forlanger skilsmisse. Magasinet The New Yorker publiserer anklager fra 13 nye kvinner, inkludert tre som hevder å ha blitt voldtatt. Gravejournalisten er Ronan Farrow, sønn av Mia Farrow og Woody Allen.
 • 12. oktober: Rose McGowan sier på Twitter at Weinstein også har voldtatt henne.
 • 14. oktober: Kate Winslet røper at hun bevisst unnlot å takke Weinstein da hun vant Oscar for hans film «The Reader» i 2009.
 • 26. oktober: Den norske Hollywood-skuespilleren Natassia Malthe anklager Weinstein for voldtekt på et hotellrom i London etter BAFTA-utdelingen i 2008.
 • 29. oktober: Hollywood-stjernene Annabella Sciorra og Daryl Hannah står frem. Sciorra hevder at Weinstein i 1992 voldtok henne etter å ha tvunget seg inn i leiligheten hennes. Hannah forteller at han skal ha prøvd å presse seg inn på hotellrommet hennes.
 • 14. desember: Salma Hayek hevder at Weinstein sextrakasserte og truet henne ved flere anledninger.
 • 16. desember: Peter Jackson sier han i sin tid fikk falsk informasjon om ikke å hyre Ashley Judd og Mira Sorvino til «Lord of the Rings»-filmene.
 • 20. mars: The Weinstein Company går konkurs.
 • 1. mai: Ashley Judd saksøker Weinstein for å ha fått sin karriere ødelagt.
 • 25. mai: Weinstein overgir seg til politiet og blir satt i håndjern. Men ifølge The New Yorker skal han tidlig i fjor ha hyret privatdetektiver og tidligere Mossad-agenter for å grave opp ufordelaktige opplysninger om journalister og kvinner som kunne komme til å anklage ham.
 • 5. juni: Weinstein møter i retten for første gang og må svare for voldtektsanklager fra to kvinner. Han erklærer seg ikke skyldig i til sammen tre anklagepunkter.
 • 2. juli: Weinstein blir igjen fremstilt for retten i New York for nye anklager – fra en tredje kvinne, som mener han har truet seg til sex med henne. Dette forholdet har tre nye anklagepunkter.
 • 9. juli: Weinstein sier seg ikke skyldig også i de tre nye anklagepunktene. Han løslates mot en kausjon på over åtte millioner kroner, men blir utstyrt med en elektronisk overvåkningsenhet og forbys og dra fra delstatene der han bor. Neste rettshøring er berammet til 20. september.

SE VIDEO:

Gi oss tilbakemelding på denne artikkelen.Gi tilbakemelding!Gi tilbakemelding!

Vinn Gull i VG+

Dagens kode: GULL525

Send SMS med koden til 2424. Tjenesten koster 1 kr.

Ved å delta i konkurransen samtykker du til at vi kan kontakte deg på SMS med relevant informasjon om konkurransen «Finn Gull i VG». Les mer om konkurransen her »

Her kan du lese mer om