FÅR STØTTE: Tore Sagen fikk massiv støtte fra Kringkastingsrådet torsdag. Ingen i rådet var i tvil om at hans satireinnslag i «Flauhetskonkurransen» virkelig var satire. Foto: Espen Braata

NRK-sjefen om Tore Sagen-saken: – Vellykket satire

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen mener Radioresepsjonens omdiskuterte «Flauhetskonkurranse» er noe av den mest vellykkede satiren som NRK har skapt.

 • Stein Østbø

Det kom frem av årets siste møte i Kringkastingsrådet torsdag formiddag. Den største delen av diskusjonen gikk med til satireinnslaget «Flauhetskonkurransen» i programmet Radioresepsjonen, der Tore Sagen ble beskyldt for å lese en rasistisk tekst.

les også

Tore Sagen etter reaksjoner: Fjerner innslaget

I sitt innlegg kunne Thor Gjermund Eriksen love at NRK ville fortsette «å gå i baret» som andre medlemmer av rådet antydet var nødvendig for å kunne diskutere satire-begrepet.

– Dette må være et av de mest vellykkede satireinnslag som er lagd i NRK, fordi den har skapt en voldsom debatt, også innad i NRK, om hva som er satirens grenser, sa Eriksen i sitt innlegg.

les også

Sagen-gate: – Ein moralpanikk

Han pekte på at NRKs oppgave er å pushe grensene for satiren, noe kanalen har gjort siden Trond Kirkvaag, Lars Mjøen og Knut Lystad spøkte med presteskapet på 70-tallet, en sak som nådde helt inn til Stortinget.

– Det er med på å gjøre samfunnet til et bedre og rausere sted å være. Satire skal vekke oss fra våre behagelige liv, sa Eriksen.

les også

Flauhetskonkurransen er i gang!

Det var imidlertid konsensus i rådet om at Tore Sagens innslag var tatt ut av kontekst og dermed ble misforstått blant lyttere og andre som fulgte debatten etterpå. NRK valgte derfor – etter Tore Sagens eget ønske – å avpublisere satireinnslaget.

Selve avpubliseringen ble også gjenstand for debatt. Spesielt kritiske til avpubliseringen var rådsmedlemmene Vebjørn Selbekk og Trude Drevland.

les også

Ut mot Radioresepsjonens Tore Sagen: – Rasisme er ikke humor!

– Det er trist og flaut at man lar seg presse til å avpublisere, sa Selbekk som kalte dette et klart eksempel på krenkelseshysteri.

Kringkastingssjefen avviste at NRK var presset til å avpublisere og forsvarte den med personlige hensyn.

les også

Kringkastingsrådet har fått 68 klager på Radioresepsjonen-innslag

– For meg er det ingen stor prinsipiell greie at innslaget ble avpublisert. Det var en avgjørelse som redaksjonen og redaktøren tok der og da. Jeg forstår at Tore Sagen til slutt følte presset som gikk på hans egen person som for voldsomt. Dette ble ingen stor og utredet, prinsipiell beslutning – heller en «her må vi ta vare på hverandre»-beslutning, sa Thor Gjermund Eriksen.

les også

Komikere etter rasismebeskyldt innslag: – Man kan tulle med alt

Kringkastingsrådet diskuterte også en annen avpublisering, nemlig det mye omdiskuterte innlegget om Anita Krohn Traaseth. Der la NRK-redaktør Kyrre Nakkim seg flat og beklaget at innlegget var publisert i utgangspunktet, mens flere av rådsmedlemmene mente at dette var mer en sak for Pressens Faglige Utvalg (PFU) enn Kringkastingsrådet.

Mer om

 1. Tore Sagen
 2. Thor Gjermund Eriksen
 3. Debatt
 4. NRK

Flere artikler

 1. Omstridt coronadebatt i NRK: Ubalansert, mener Kringkastingsrådet

 2. Vi må tolke hverandre i beste mening, Jonna!

 3. Sagen-gate: – Ein moralpanikk

 4. – Ikke en «cancel culture» i Norge

 5. Denne videoen er mest populær på Youtube i år

Fra andre aviser

 1. Møte i Kringkastingsrådet om Radioresepsjonen og Traaseth-innlegg

  Aftenposten
 2. NRK frikjent i PFU for Satiriks-sketsj

  Aftenposten
 3. Møtte kritiker etter rasismeanklagene. Skal ikke bruke «N-ordet» igjen.

  Aftenposten
 4. Skal humor ha et moralsk frikort?

  Aftenposten
 5. Mæland om Sørlandsnyhetene: – Enkeltpersoner som har vært utsatt for ting som er helt uakseptabelt

  Fædrelandsvennen
 6. Berre ei bok

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder