Kong Harald om å være tredjegenerasjons innvandrer: – Hjem, det er der hjertet vårt er

Kongens tale fra hagefesten i Dronningparken

Nordmenn med røtter fra mange land var invitert til dagens hagefest i Slottsparken. Kong Harald påpekte at han selv er tredjegenerasjons innvandrer.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I velkomsttalen filosoferte han over temaet «Nordmenn»

– Nordmenn er nordlendinger, trøndere, sørlendinger – og folk fra alle de andre regionene. Nordmenn er også innvandrer fra Afghanistan, Pakistan og Polen, Sverige, Somalia og Syria. Mine besteforeldre innvandret fra Danmark og England for 110 år siden, sa kong Harald i talen.

Og fortsatte:

– Det er ikke alltid så lett å si hvor vi er fra, hvilken nasjonalitet vi tilhører. Det vi kaller hjem, er der hjertet vårt er – og det kan ikke alltid plasseres innenfor landegrenser.

FRA LIBERIA: Kou Glaymehn Boayue og Esther Katnthe Gyflan, Foto: Erlend Daae VG

Der fikk kongen medhold fra flere av våre nye landsmenn, deriblant Esther Katnthe Gyflan, som opprinnelig er fra Liberia i vest Afrika, men har bodd i Norge og Kristiansand i 12 år. Her jobber hun som renholder og er leder av Liberian Organization i byen.

– Hjemme er der hjertet mitt er – og det er i Kristiansand, sa hun til VG.

Se de nye bildene av kongefamilien

FRA KAMERUN: Georges Noel Bolingo, Vaktmester I Lillehammer, opprinnelig fra Kamerun. Har bodd i Norge siden 1999. Foto: Erlend Daae VG

Georges Noel Bolingo, som egentlig er fra Kamerun, men har bodd i Norge siden 1999, støtter også kongen på det punktet. Nå jobber han som vaktmester i Lillehammer, men bor i Gausdal.

– Hjertet mitt er i Gausdal, selvfølgelig. Det er det som er hjemme, slår han fast overfor VG.

– Nordmenn er unge og gamle, høye og lave, funksjonsfriske og rullestolbrukere. Stadig flere er over hundre år, fortsatte kongen.

Han fremhevet at nordmenn også er engasjert ungdom og livserfarne gamle. Nordmenn er enslige, skilte, barnefamilier og gamle ektepar. Nordmenn er jenter som er glad i jenter, gutter som er glad i gutter og jenter og gutter som er glad i hverandre. Nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og Ingenting.

Nordmenn liker Grieg og Kygo, Hellbillies og Kari Bremnes.

FARGERIKT FELLESSKAP: –Hjertet er i Norge, fastslår Miret Årvik fra Etiopia og Jørpeland, Karoline Marie Martinsen fra Loppa i Finnmark og Chuijiao Eriksen fra Beijing og Narvik. Foto: Mona Langset

Og på hagefesten var et godt utvalg av kongens mange nevnte nordmenn invitert. Nærmere bestemt 1500 gjester fra alle landets fylker, pluss Svalbard. Og anledningen var siste markering av 25-årsjubileet som Norges kongepar.

Fikk du med deg denne? 25 år siden signingen: Kongeparet rørt til tårer

Han avsluttet velkomsttalen med å uttrykke sitt håp for Norge, at vi skal klare å ta vare på hverandre.

At vi skal bygge dette landet videre, på tillit, fellesskap og raushet.

At vi skal kjenne at vi – på tross av vår ulikhet – er ett folk.

At Norge er ett.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder