MISTET EN GOD VENN: Både dronning Silvia og kong Carl Gustaf var gode venner av Magnus Härenstam som døde lørdag. Foto: kONG cARLFVanessa Marisak,Afp

Slik minnes kungen sin gode venn Magnus «Fredriksson» Härenstam

Midt under feiringen av sønnen Carl Philips storslåtte bryllup på lørdag, fikk kung Carl Gustaf beskjed om at hans gode venn Magnus Härenstam var død.

 • Jørn Pettersen

Artikkelen er over fem år gammel

Det skriver den svenske avisen Aftonbladet. Via det svenske hoffet, har kong Carl Gustaf sendt avisen minneordene over sin gode venn:

– Magnus Härenstam var en god venn og en fantastisk underholder med ekte og ærlig humor. Han ble satt pris på og verdsatt av mennesker i alle aldre. Han var den gode humors mester, sier kong Carl Gustaf.

EKTE OG ÆRLIG: – Magnus Härenstam var en god venn og en fantastisk underholder med ekte og ærlig humor, sier svenskekongen om sin gode venn. Foto: EKTESari,AFTONBLADET

Lørdag ettermiddag døde Magnus Härenstam, 73 år gammel. Skuespilleren slet med sykdom i mange år, og ifølge en offisiell uttalelse fra familien hans var det ettervirkninger av kreften som forårsaket hans død. Men sykdommen til tross, var han aktiv nesten helt til det siste. Så sent som i februar stod han på scenen. Da satt det svenske kongeparet i salen og fulgte den mangeårige vennen.

Men etter det måtte han stoppe forestillingene og legge seg inn på sykehus for å gjennomgå flere cellegiftbehandlinger og operasjoner.

– Jeg skal holde på med dette til jeg dør. Det er jo en komisk monolog om kunsten om å modnes og eldes behaglig, og den skal jeg slite med til jeg stuper, sa han nylig i et intervju med Aftonbladet.

I et intervju med Expressen i fjor høst snakket han ut om kreften, og det som fulgte med sykdommen.

– Det er den jævla kreften jeg drar på. Jeg har litt igjen på min «Bucket list», sa han den gang.

I flere år jobbet Magnus Härenstam i Norge, og han ble kjent med mange av våre fremste skuespillere. På begynnelsen av 90-tallet spilte han Fredriksson i den norske serien «Fredrikssons fabrikk», og kollegaene fra den populære komiserien vil huske ham som en snill og sjenerøs mann, og dyktig skuespiller.

Flere artikler

 1. Familien til Magnus Härenstam rørt: – Han ville blitt fnisende glad

 2. «Fredrikssons Fabrikk»-stjernen Magnus Härenstam er død

 3. Slik minnes de «Fredriksson»

 4. Svenskekongen: – Sint på pressen

 5. Kong Carl Gustaf om vennens død: – En tragisk hendelse

Fra andre aviser

 1. Magnus Härenstam er død

  Aftenposten
 2. Magnus Härenstam er død

  Bergens Tidende
 3. Magnus Härenstam er død

  Fædrelandsvennen
 4. Tre måneder etter at avisen anklaget ham for seksuell trakassering, tok teatersjefen sitt eget liv

  Aftenposten
 5. Bryllupsfestet så det holdt!

  Aftenposten
 6. Dronning Silvia til sykehus

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder