EGNE PRODUKTER: Kjendiskokken Eyvind Hellstrøm selger flere produkter i kjølvannet av TV3-programmene, blant annet en egen kolleksjon av ferdigmat (eller IKKE ferdigmat, men serveringsklare, oppvarmede retter, som han kaller det selv). Her hjemme på kjøkkenet på Frogner. Foto: KRISTER SØRBØ Foto: ,

Kjendiskokker tjener millioner på TV

Ole Martin Alfsen: 4,3 millioner ** Eyvind Hellstrøm: 8,4 millioner

Kjendiskokkene Eyvind Hellstrøm (66) og Ole Martin Alfsen (46) tjener årlig millioner på sine engasjementer i henholdsvis TV3 og TVNorge. Så langt har Hellstrøm sopt inn mest, men Alfsen langer kraftig innpå.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Hittil har Eyvind Hellstrøm kommet best ut av det økonomisk, men TVNorge utvikler nå et nytt matkonsept med Ole Martin Alfsen som dermed blir enda mer profilert.

Les også: Nå starter kokkekrigen på TV

«Hellstrøm rydder opp» går onsdager på TV3. Sesongpremieren, hvor kokken nok en gang rykker ut for å redde norske restaurant-katastrofer, ble i forrige uke ble sett av 209.000 nordmenn.

PÅ TVNORGE: Ole Martin Alfsen er blitt en populær mann etter at han ble ekspertkommentator i «4-stjerners middag» på TVNorge. Foto: FRODE HANSEN Foto: ,VG

«4-stjerners middag», med Alfsen som ekspertkommentator, har gått syv sesonger på TVNorge. En ny sesong skal sendes til våren.

Alfsen er også, som nevnt, knyttet til enda et matprogram på TVNorge som nå er under innspilling og handler om å finne Norges beste hobbykokker.

I protest

Etter at Hellstrøm i 2009 forlot Michelin-restauranten Bagatelle i protest mot hvordan den ble drevet av eierne, har mesterkokken konsentrert seg om å bygge opp merkevaren «Hellstrøm» gjennom TV, bøker og ulike produkter.

TV-karrieren ble innledet høsten 2008 med programmet «Hellstrøm rydder opp» på TV3. Allerede første TV-sesong ble mesterkokken kåret til «beste mannlige programleder» under Gullruten.

Samtidig opprettet han selskapet Maurice AS som utga bøker. Selskapet ble oppløst i 2010.

Hellstrøm har i dag organisert driften i tre selskap: På toppen finnes Nelson AS som eier 80 prosent av Hellstrøm Holding AS, hvor kameraten og reklameveteranen Atle Skageng har en andel på 20 prosent. Sammen eier de 80 prosent av datterselskapet H & H Consulting AS.

21 millioner på tre år

På tre år har Hellstrøm Holding hatt driftsinntekter på 21,1 millioner kroner, et samlet årsresultat etter skatt på 11,3 millioner og betalt utbytte på 8,7 millioner, hvorav 80 prosent, altså 6,2 millioner, gikk til TV-kokkens eget selskap. Av dette har Hellstrøm selv tatt ut drøyt seks millioner.

Til sammen hadde Hellstrøms holdingselskap og datterselskap 8,4 millioner i driftsinntekter og et resultat etter skatt på 3,9 millioner i fjor.

– Vi opplevde en liten nedgang i driftsinntektene på et par hundre tusen i fjor. Samlet sett var det omtrent som året før, med driftsinntekter på åtte-ti millioner, sier forretningspartner Skageng.

– TV-inntektene er viktige for oss, bekrefter Skageng. Han ønsker ikke å utdype nærmere hvor stor andel av inntektene som kommer fra TV3-programmene.

– Det handler om mer enn penger. Eyvind har en misjon, et ønske om å drive med folkeopplysning, når det gjelder sunn og god mat, tilføyer Skageng.

Egne produkter

Hellstrøm har i mange år utgitt bøker. Dessuten samarbeider Hellstrøm med Jernia om alt fra griller, panner og kniver. Han selger også egne viner og aquaviter gjennom Moestue Grape Selection, og har komponert en ferdigmatlinje i samarbeid med den franske produsenten Fleury Michon.

– Når det gjelder ferdigmaten er utfordringen å finne et prisnivå som er bærekraftig. Vi tenker langsiktig. I forhold til de store aktørene innen ferdigmat er vi som en liten mygg å regne, bemerker Skageng.

– Har alt gått som forventet?

– Kravet til kvalitet kommer foran alt. Vi må erkjenne at det tar tid å etablere seg, sier partneren til Hellstrøm.

– Hellstrøm er snart pensjonist?

– He. He. Slik jeg kjenner Eyvind drømmer ikke han om å tilbringe et pensjonistliv på en golfbane i Spania.

– Hvordan er prognosen for 2015?

– Det ser ut til å bli et hyggelig år, forsikrer Atle Skageng.

Økning på 2,5 millioner

Alfsen kan ikke helt måle seg med Hellstrøm økonomisk – i alle fall ikke i 2014, men selskapet Alfsens Kokkedeliske AS, opprettet i 2013, økte driftsinntektene med nesten 2,5 millioner til 4,3 millioner.

Les også: Nå kommer den første matvognen til Norge

Overskuddet på 2,3 millioner ble i sin helhet avsatt til å styrke egenkapitalen. Og Alfsens Kokkedeliske har 4,1 millioner i banken. Samt null gjeld.

Også Alfsen har en egen vinserie, OMA, som selges på Vinmonopolet. Han har også utgitt åtte bøker.

I løpet av to år er det kommet inn snaut 6,2 millioner i selskapet til TVNorge-kokken.

– Regnskapet har jeg ingen kommentar til, skriver Ole Martin Alfsen i en SMS.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder