Ble saksøkt for millioner av eget institutt

Slår tilbake med konkursbegjæring

GJENGANGER I RETTEN: Odd Nerdrum og kona Turid Spildo i Larvik tingrett i en av pausene i saken mot The Nerdrum Institute. Foto: ALF ØYSTEIN STØTVIG Foto: ,

Duket for mer rabalder i rettssalen: Nerdrum vil slå partnere konkurs

Odd Nerdrum begjærer sine tidligere samarbeidspartnere i The Nerdrum Institute konkurs. Kunsteren ble i fjor frifunnet for avtalebrudd, etter at instituttet saksøkte ham for millioner av kroner.

 • Espen Arnold Hansen

Artikkelen er over fem år gammel

- Jeg har ingen kommentar, erklærer Odd Nerdrums advokat, Stein Erik Hove, foran rettsmøtet som er berammet 5. februar i Glåmdal tingrett.

Advokaten vil ikke forklare og utdype bakgrunnen for konkursbegjæringen.

- Men du representerer Nerdrum, det er han som har anlagt sak?

- Det stemmer. Noe annet har jeg ikke å tilføye, sier han.

Nerdrum ble i september i fjor frifunnet for å ha brutt en eksklusiv avtale som ga The Nerdrum Institute AS (TNI) eksklusiv enerett på å markedsføre og selge hans arbeider.

- Ikke hørt noe

Bak TNI står kunstrådgiveren Bjørn Li, tidligere direktør for Nasjonalmuseet, Allis Helleland og tidligere direktør for Kunsthuset, Kjell Wenstad, som har henholdsvis 40, 20 og 40 prosent av aksjene i selskapet.

Bjørn Li, som er bosatt i utlandet, svarer ikke når VG ringer.

Kjell Wenstad blir tatt på senga. Han har ikke hørt om noen konkursbegjæring, hevder han.

- Jeg aner ikke noe om denne saken. Jeg har ikke hørt noe som helst, ikke fått noen innkalling i posten. Dette må undersøkes, sier Wenstad.

Instituttets adresse er Disenå, hvor Wenstad er bosatt.

- Men instituttet har anket saken, ikke sant?

- Det stemmer. Anken kommer opp i april eller mai, mener Wenstad.

Larvik Tingrett kom i sin kjennelse frem til at kunstneren ikke måtte betale en erstatning som instituttet overlot til retten å fastsette ved skjønn.

Det opprinnelige kravet, som ble fremlagt i søksmålet, var begrenset oppad til 23 millioner kroner.

Halv million i saksomkostninger

TAPTE SAKEN: Advokat Espen Komnæs, til høyre, hilser på Alis Helleland og Bjørn Li fra The Nerdrum Institute i Larvik tingrett.Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix Foto: ,

TNI skulle arbeide for å gjøre Nerdrums kunst kjent for et stort internasjonalt publikum – og skulle få 50 prosent i kommisjon for å selge hans kunst.

Den bitre striden sto om den tiårige avtalen, som altså skulle løpe fra 2009 og frem til 2019, var oppsigelig.

I kjennelsen ble TNI pålagt å betale Nerdrum en halv million kroner i saksomkostninger, dersom dommen skulle bli stående.

Instituttets advokat, Espen Komnæs, opplyser at han først fikk konkursbegjæringen i posten i dag fra Glåmdal tingrett.

- Jeg har nå informert mine klienter om begjæringen, men kan bekrefte at det er fastsatt et rettsmøte neste torsdag. Inntil videre har jeg ikke noe å bemerke vedrørende saken, sier Komnæs.

Anken opp i juni

Advokaten forteller at ankesaken er berammet i Agder lagmannsrett fra 2. til 4. juni.

- Kan det tenkes at Nerdrum bruker konkursbegjæringen som brekkstang for å få lagt saken død i rettssystemet før anken til TNI kommer opp?

- Det verken vil eller kan jeg kommentere, svarer advokaten.

- Har Nerdrum tilbudt et forlik, en minnelig ordning, om å frafalle kravet av saksomkostninger, mot at TNI dropper en kostbar og tidkrevende ankeprosess?

- Som sagt, jeg har ikke noe mer å si vedrørende saken, avslutter Komnæs.

Nerdrums advokat fremholdt under sin prosedyre i Larvik tingrett at Nerdrum ble forledet inn i en avtale han ikke forsto omfanget av. Nok en gang ble Nerdrums sykdom trukket frem i retten.

Nerdrum lider av tourettes syndrom og angst.

«Opptrådt illojalt»

– Det er ikke til å komme bort fra at når motparten hevder at Nerdrum ble forledet til å undertegne en avtale og deretter trekker frem Nerdrums sykdom, så indikerer de at Li, Wenstad og Helland, har utnyttet Nerdrums sykdom. Det tar de svært hardt, bemerket advokat Komnæs i sitt partsinnlegg.

Komnæs anførte videre at Nedrum hadde opptrådt «svært illojalt ved at han med et pennestrøk hadde visket ut alt instituttet var bygget på.»

Artikkelen fortsetter under bildet.

INNTOK RETTEN: Maleren Odd Nerdrum på vei inn i Larvik Tingrett i april 2012. Her sammen med sine to sønner, Øde og Bork, kona Turid Spildo og advokaten Stein Erik Hove.Foto: ALF ØYSTEIN STØTVIG Foto: ,

Av sluttinnlegget til Hove fremkom det at Nerdrum valgte å avslutte avtalen fordi han mente at samarbeidet ikke hadde skapt noen ny aktivitet.

I de to første driftsårene, 2010 og 2011, hadde Nerdrum-instituttet til sammen 4,8 millioner i driftsinntekter og et resultat etter skatt på om lag 3,5 millioner, hvorav 1,2 millioner ble avsatt i utbytte til de tre eierne.

I november 2011 avsluttet kunstneren samarbeidet.

Nerdrum varslet at han ville avslutte samarbeidet i en e-post til Dagens Næringsliv. Han gjorde dette uten å varsle TNI om offentliggjøringen.

Krevde arrest i eiendom

Av frykt for at Nerdrum ikke ville gjøre opp for seg dersom han ble idømt å betale erstatning, fikk TNI i februar 2012 rettens medhold om at Nerdrums praktfulle eiendom, Røvik gård utenfor Stavern, ble tatt i arrest for 13 millioner.

Årsaken var at Nerdrum og hans kone, Turid Spildo, la ut Røvik gård til salgs i 2011 for 22 millioner kroner. TNI ville forhindre at Nerdrum skulle få mulighet til å selge eiendommen og bringe pengene ut av Norge, før de hadde fått sin sak opp for retten.

Se prakteiendommen på VG+ (krever innlogging):Nerdrums Stavern-perle

Til slutt ble arresten opphevet av retten, fordi Nerdrum valgte å beholde Røvik gård og meldte flytting hjem til Stavern fra Frankrike, hvor han i 2007 kjøpte et gedigent herskapshus i Maisons-Lafitte, en av Frankrikes mest fornemme hagebyer, vest for Paris.

Les om Nerdrums dyrkjøpte erfaring i Frankrike:Milliontap på fransk slott

Mange runder i retten

Den berømte kunstneren har tilbrakt mye tid i norske rettssaler de siste årene.

Nerdrum ble i fjor dømt til fengsel i ett år og åtte måneder for grovt skattesvik. Åtte måneder av straffen er gjort betinget.

Nerdrum hadde to parallelle saker gående i rettssystemet.

Kunstneren saksøkte også Skatt Øst for å ha blitt etterlignet og pålagt å skatte av 14 millioner kroner for inntektsårene 1998 til 2002. Denne saken tapte han både i tingretten og lagmannsretten. Høyesterett har avvist å behandle søksmålet.

Les også

 1. John Christian Elden vil kjempe for at Nerdrum ikke må sone i fengsel: Høyesterett avviser Nerdrum-anken

  Høyesterett har avvist å behandle anken i straffesaken der kunstner Odd Nerdrum (70) ble dømt til ett år og åtte…
 2. Saksøker Nerdrum for gigantbeløp: Rystet over avtalebrudd

  LARVIK (VG) Medlemmene fra The Nerdrum Institute (TNI) sier de ble rystet og sjokkert da kunstner Odd Nerdrum avsluttet…
 3. Odd Nerdrum: - Ble psyket kraftig ut

  LARVIK (VG) Ifølge Odd Nerdrum (70) ble han kraftig psyket ut under et møte med The Nerdrum Institute, som har saksøkt…
 4. Samlerne betaler mindre for Nerdrum

  Salget av Odd Nerdrum i andrehåndsmarkedet siden 2011 viser at auksjonshusene har oppnådd lavere priser enn estimert…
 5. Odd Nerdrum frifunnet for avtalebrudd

  Kunstner Odd Nerdrum er frifunnet for å ha brutt avtalen med The Nerdrum Institute, som krevde ham for 23 millioner…
 6. Politiet med siktelse etter at stjålet Odd Nerdrum-maleri kom til rette: Etterlyst for mystisk Nerdrum-tyveri  - men kun i Norge

  Personen politiet mener stjal Odd Nerdrums «Pike med rødt hår» blir ikke etterlyst i utlandet fordi politiet ikke vil…

Flere artikler

 1. Nerdrum-konflikten løst

 2. Odd Nerdrum benådet

 3. Pluss content

  Odd Nerdrum om å være egoist, perfeksjonist – og livet etter dommen

 4. Juritzen tapte - må betale 6,5 mill

 5. Ber om Kristoffersen-rettssak etter sesongen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder