Sabeltann med 50 millioner i kofferten: -Elsker lukten av tjære, bartevoks og krutt

CHARLESTOWN i CORNWALL (VG) Kyrre Haugen Sydness (41) gjør sin aller første hovedrolle i norsk film, og elsker hvert sekund som sjørøver.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Hvis jeg bare blir husket for Kaptein Sabeltann, er det helt kult. Hvis jeg blir husket for noe i det hele tatt, smiler Kyrre Haugen Sydness når VG ber ham se inn i krystallkula om hundre år.

Eksklusivt: Se masse bilder av Kyrre, Odda og de andre på Sabeltann-innspilling i England.

Vi møter ham i den lille pittoreske havnelandsbyen Charlestown i Cornwall, på dekk på skuta «Den sorte dame» mens han skuer utover hundre lokale statister kledd opp i 1700-tallsgevanter.

Innspillingen av «Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama» er i gang.

TID TIL TEKSTING: Odd-Magnus Williamson drar opp telefonen fra pirat-lomma i en pause fra filminnspillingen i England. Kaptein Sabeltann følger med. Foto: Morten Rakke

Kaptein Sabeltann er en rolle Haugen Sydness allerede kjenner godt etter å ha spilt ham både i TV-serien og i teateroppsetningen, men denne gangen er det kapteinen i langt større format vi møter: «Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama» har 50 millioner kroner i budsjett, og etter innspilling i England farer teamet videre til Marokko før innspillingen avsluttes i Thailand.

- I dag gikk jeg nesten inn i en depresjon fordi det var siste innspillingsdag på åpent hav. Det er veldig gøy altså:

Å Gå hjem fra jobb og lukte tjære, bartevoks og krutt? Det er stort, sier skuespilleren og legger ut om hvordan den karakteristiske snurrebarten blir til, med «extensions» på begge sider.

VG møter ham sammen med Odd-Magnus Williamson som spiller hans høyre hånd Langemann, og Pia Tjelta som spiller Rosa.

Hun og Haugen Sydness er eks-kjærester og har datteren Sofia på 12 1/2 sammen.

Det er noe de to ikke ønsker oppmerksomhet rundt, men Haugen Sydness er full av lovord om Tjelta, som ble kastet inn i prosjektet helt på tampen, etter at en kollega måtte trekke seg.

- Det er ikke mange andre kvinnelige skuespillere som har jobbet mer enn Pia på film og TV. Hun er på et høyt nivå, og er et fullgodt alternativ i denne filmen.

Tjelta søkte seg fri fra andre prosjekter og svarte ja med en gang hun ble spurt.

- Jess, nå kan datteren min bli med til Marokko, tenkte jeg. Jeg har fulgt prosjektet lenge, og kjenner det fra produsentsiden. Jeg føler jeg kommer inn i en trygg gruppe med bra «groove». Dessuten skaper det en egen energi å komme inn så sent, man blir veldig skjerpet, sier Tjelta, før Haugen Sydness legger til.

- Dette er en rolle Pia er veldig komfortabel i!

Odd-Magnus Williamson er kapteinens høyre hånd, Langemann. Langhåret for anledningen, med solide fletter på siden.

ENGELSK IDYLL: Den lille pittoreske landsbyen Charlestown i Cornwall er første stopp på veien for Kaptein Sabeltann og mannskapet. Foto: Morten Rakke

- Noen hevder at det ikke er kompatibelt å være mann og ha fletter. Jeg mener det er to menn i verdenshistorien som har nok maskulin kapasitet til å bære fletter. Langemann, og Obelix! filosoferer «Odda» da VG treffer ham grytidlig om morgenen i sminkerommet

I scenen VG følger denne dagen ligger Den sorte dame til kai i Charlestown. Tidligere under innspillingen har man altså spilt inn på åpent hav, med alt det innebærer av komplikasjoner. Andreas Cappelen, som spiller Benjamin forklarer.

- Du får sjøbein når du kommer på land igjen, jeg gynger og merker jeg må kompensere når jeg skal slå lens! Og så er det jo få bevegelsesmuligheter, du kan liksom ikke stikke av og gjemme deg bort når du er på et skip på åpent hav. Vi har blitt kjent med mannskapet om bord også, Kaptein Alan forteller nautiske historier. Makabre historier om kannibalisme. Det er bare å glede seg til fortsettelsen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder