BESØKTE GAMLE TRAKTER: Kronprins Haakon besøkte sitt gamle studiested da han ble stoppet i fartskontroll av amerikansk politi. Foto: Gisle Oddstad

Kronprinsen stoppet i fartskontroll

Trygg Trafikk: - Svært uheldig

Kjørte 112 kilometer i timen i 90-sone

Trygg Trafikk mener det er beklagelig at profilerte personer som kronprins Haakon gjør det sosialt akspetert å kjøre for fort.

Sofia Storhaug
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Under innspillingen av det mye omtalte NRK-intervjuet med kronprins Haakon ble sistnevnte stoppet i fartskontroll av amerikansk politi.
Kronprinsen, som snart fyller førti, befant seg i California i USA, og ble stoppet mens han kjørte fra Berkeley til Santa Cruz, melder NRK på sine nettsider.

I fire år studerte kronprins Haakon statsvitenskap ved Berkeley-universitetet i California, og det var i den anledning han gjorde portrettintervju med NRKs journalist, Hans Olav Brenner.

På veien til universitetet kjørte kronprinsen 112 kilometer i timen i en 90-sone.

Etter at politimannen ble gjort oppmerksom på hvem som satt i bilen foran, kom 39-åringen unna med en advarsel fra politiet i Santa Cruz.

Uheldig

Distriktsleder i Trygg Trafikk, Harald Heieraas, mener det er svært uheldig at profilerte personer som kronprins Haakon bidrar til å gjøre fartsovertredelser, sosialt akseptert.

- Det er uheldig for det forebyggende trafikksikkerhetsarbeid, at profilerte personer viser slike holdninger i trafikken. Vi ønsker å endre holdninger til unge mennesker, og da er det uheldig når kronprinsen, eller andre står for en annen atferd enn det vi ønsker.

Heieraas mener kronprinsen heller burde gå foran som et godt eksempel for barn og unge.

- Kronprinsen burde være med å forebygge i stedet for å være en motkraft i trafikksikkerhetsarbeidet. Voksne i denne sammenhengen blir derfor dårlige rollemodeller, sier han og legger til:

- Den viktigste årsaken i forbindelse med alvorlige trafikkulykker er at farten er for stor.

Vær forsiktig

Følget fikk reise videre mot en formaning.

- Vær forsiktig, for jeg vet det er folk lenger sør som vil gi dere en bot for dette. Hold dere nærmere 55 mph (90 kilometer i timen) enn 70 mph (112 kilometer i timen), var beskjeden fra politiet.

BAKGRUNN: Samler inn penger til Haakons bursdagsfest

Kommunikasjonssjef ved slottet, Marianne Hagen, sier til VG at kronprinsen beklager fartsovertredelsen.

- Jeg kan bekrefte at Kronprinsen kom i skade for å kjøre for fort og ble derfor stoppet av amerikansk politi. Etter å vurdert saken besluttet politimannen ikke å skrive ut bot. Dette var ikke noe vi eller politieskorten ba om, og vi har ingen mening om det amerikanske politiets vurdering.
Kronprinsen beklager at han kjørte for fort, skriver hun i en E-post.

Lørdag vises et lengre intervju med kronprins Haakon på NRK.
Slottet hadde Hans Olav Brenner (34) øverst på sin ønskeliste over hvem som skulle TV-portrettere kronprins Haakon i anledning 40-årsdagen.

Kritisert

Norsk journalistlag kaller hendelsen beklagelig og vil nå vite sannheten om hvordan programlederen ble valgt.

- Hvis det er riktig at Slottet har fått lov til å ønske seg journalist til dette programmet, så er det en uting. Jeg har fått forsikringer fra NRK-ledelsen om at dette programmet ikke er preget av styring fra Slottets side, men skulle dette vise seg ikke å stemme så er det sterkt beklagelig, sier Sidsel Avlund, leder av NRKs journalistlag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder