Første tv-intervju: Gunhild Stordalen besøker Fredrik Skavlan på fredag og forteller om kampen mot sykdommen.

Første tv-intervju: Gunhild Stordalen besøker Fredrik Skavlan på fredag og forteller om kampen mot sykdommen. Foto: NRK,

Gunhild Stordalen snakker ut om sykdommen hos «Skavlan»

Cellegiftbehandlingen i kampen mot sykdommen systemisk sklerodermi har ført til at Stordalen har mistet håret.

Ida Christine Johannessen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Mandag foregikk innspillingen av ukens «Skavlan» som vil være Gunhild Stordalens (36) første TV-intervju etter at det ble kjent at hun kjempet mot den alvorlige sykdommen systemisk sklerodermi. Stordalen har gjennomgått cellegiftsbehandling som har gitt hårtap. Hos «Skavlan» viser hun frem resultatet etter en vanskelig periode.

– Jeg våknet om nettene av smerter, vekket Petter og gråt. Det var som at jeg kunne kjenne det. At jeg kjente at sykdommen spredde seg i kroppen min, har Gunhild Stordalen fortalt i et tidligere intervju med Dagens Næringsliv.

Petter Stordalens kone, som er lege og styreleder i The Stordalen Foundation, fikk påvist i oktober i fjor at hun hadde blitt rammet av den livstruende sykdommen.

– Systemisk sklerodermi er en autoimmun bindevevssykdom som rammer huden og organer som hjerte, lunge, nyre og tarm ved at bindevenvet blir stivt og hardt. Sykdommen er sjelden, skriver NRK.

Vises fredag: Gunhild Stordalen gjestet Skavlan sammen med Jimmi Åkesson, Phyllis Logan, Lesley Nicol og Mark Knopfler. Foto: NRK,

Behandlet i Nederland

Det har vært en tøff kamp både for Gunhild og Petter Stordalen. Behandling har blant annet funnet sted i Utrecht i Nederland, der Gunhild har gjennomgått en behandling der stamceller har blitt tatt ut av kroppen og fryst ned.

– Vi løper ikke noen 100-meter, dette er et maraton. Vi er kanskje halvveis. Nå begynner veien tilbake, rehabiliteringen. Så langt har det gått bedre enn vi kunne forvente, sa Petter Stordalen til NRK i januar.
I intervjuet med Dagens Næringsliv fortalte Gunhild Stordalen om en usikker fremtid i møtet med sykdommen.
– Jeg spurte overlegen på Rikshospitalet: «Hvis jeg ikke dør, hvordan kommer livet mitt til å bli?» Og da sa han: «Det snakker vi ikke om nå».
I januar kunne Petter Stordalen fortelle til VG at kona var ute av sykehuset og skulle begynne rehabiliteringsprosessen.

– Gunhild er kommet gjennom behandlingen med cellegift, og stamcellene er ført tilbake. Behandlingen har vært vellykket, og hun er nå skrevet ut fra sykehuset og har startet med rehabiliteringen.

- En tøff dame

Monica Kolberg fra Bodø lider selv av samme sykdom som Gunhild Stordalen og setter stor pris på at Stordalen skaper oppmerksomhet rundt et vanskelig tema.

IMPONERT: Monica Kolberg har også systemisk sklerodermi og er imponert over Gunhild Stordalen. Foto: Privat,

– Det er fantastisk flott at det blir fokus rundt dette, sier Kolberg til VG.

– Den dama har ben i nesa. Jeg synes det er veldig tøft av henne å stille opp i media så tidlig etter behandlingen og dele historien sin, ikke bare med Norge, men med hele verden. All honnør til henne!

Kolberg har lært å leve med sykdommen, og en omlegging i kosthold og hyppig aktivitet gir henne muligheten til å leve et tilnærmet normalt liv og gå på jobb.

– Det finnes jo ingen kur for sykdommen, bare behandling av symptomene. Når man har opplevd denne sykdommen med dens sykdomsforløp og smerter får man en helt annen forståelse. Det er flott av Gunhild gjør dette, mener Kolberg.

VG har ikke lykkes i få få kommentar fra Gunhild Stordalen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder