Kronprinsen tilbake på Berkeley

Kongeekspert: USA og Berkeley har hatt enorm betydning

Kronprins Haakon besøkte torsdag University of California i Berkeley sammen med kronprinsesse Mette-Marit, der han var student fra 1996 til 1999.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Kronprinsen tok en bachelor i statsvitenskap ved Universitetet i Berkeley og da han kom hjem i 1999 møtte han Mette-Marit.

På Berkeley torsdag fikk kronprinsparet hilse på norske studenter før de sa farvel til det offisielle programmet.

Kronprinsparet ønsker å gi de norske gründerne ekstra oppmerksomhet under sitt besøk i San Francisco. På en egen arbeidslunsj for inviterte amerikanske investorer og IT-selskaper fikk ni norske teknologiselskaper presentere seg.

- Slik jeg ser det tenker californiere og nordmenn likt. Vi jobber hardt, men vi tar ikke oss selv for alvorlig. Vi har de samme høye ambisjonene og sosial samvittighet. Disse likhetene legger grunnlaget for godt samarbeid, sa kronprinsen i sin tale ved lunsjen.

Tiden i USA skal ha vært veldig viktig for kronprinsen.

EKSPERT: TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland. Foto: NTB Scanpix

- Det er helt klart at årene i USA og på Berkeley har hatt enorm betydning for formingen av vår unge tronfølger og den mann han er i dag - både faglig og som menneske. Det har han også selv gitt uttrykk for flere ganger, sier TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland til VG.

- På Berkeley fikk Haakon oppleve å være en student blant mange andre - og de aller fleste medstudentene fikk faktisk ikke vite at han var Norges kronprins før ved avslutningen da Haakon vel nærmest ropte «Got you!» da hans navn og tittel ble ropt opp, forteller Totland.

Kronprins Haakon har pleid kontakt med mange av sine tidligere medstudenter. Mange av dem var også gjester i hans bryllup i 2001.

- Jeg hadde selv den store glede å reise rundt i USA med Haakon på tampen av hans tid i USA - og det var helt tydelig at han hadde «kommet under huden» på både det amerikanske samfunnet og på amerikanerne, sier Totland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder