LEGENDE: John Lennon ble verdensberømt som vokalist i The Beatles og har skapt historie med musikken sin. Gitaren som ble funnet er dermed av stor verdi. Foto:,AP

Lennons gitar ble stjålet- dukket opp 52 år senere

For 52 år siden ble John Lennons gitar stjålet i London. Så dukket den opp i San Diego!

  • Angelica Hagen

Artikkelen er over fire år gammel

The Beatles-medemmene John Lennon og George Harrison spesialbestilte to Gibson J-160E-gitarer i Liverpool for 53 år siden. Lennon fikk spille på gitaren i 15 måneder, før den forsvant i 1963 etter en førjulskonsert i London.

Senere havnet den i hendene på John McCaw fra San Diego. Han kjøpte den av en kompis i 1969, men oppdaget ikke at han spilte på den berømte Lennons gitar før 45 år senere.

VG+:John Lennon helt privat

SELGES: John Lennons originale 1962 J-160E Gibson akustiske guitar vil auksjoneres bort 6. november 2015. Foto:Handout,Reuters

Det var først da han åpnet en 2012 utgave av bladet Guitar Aficionado i fjor og så et bilde av George Harrisons gitar, han oppdaget at de to gitarene matchet.

– Det kom en strøm av følelser. Først ble jeg spent. Da jeg innså hva dette betydde, både for oss og for verden, ble jeg veldig overveldet, sier han til NBC San Diego.

VG-lista: Sjekk alle Beatles' norske listeplasseringer

Han måtte imidlertid få det bekreftet og kontaktet flere eksperter som kunne hjelpe ham med å sjekke om gitaren faktisk en gang hadde tilhørt legenden John Lennon.

Siden Lennon ikke behandlet gitarene sine godt, men gjerne etterlot merker, kunne de bekrefte at gitaren var autentisk.

– Deretter ble det en helt annen brikke. Før var det en gitar. Etter at den ble godkjent, ble det en Holy Grail, sier McCaw.

Les også:Filmen om John Lennon

Utstilles

McCaw ønsker imidlertid ingen oppmerksomhet eller penger for gitaren, han vil gi den tilbake til folket. Han ønsker at Beatles-fansen skal ha et sted å gå til for å minnes legenden.

En konfidensiell prosess styrte Lennons gitar til Grammy Museum Hall of Fame i Los Angeles. Foreløpig er den utstilt på LBJ Presidential Museum i Texas, en del av «Beatlemania»- festivalen. Den skal tilbake til Grammy Museum fra neste måned til august.

– Folk er veldig entusiastiske rundt den, og forstår hvilken god historie dette er. Så vi vil fortsette ned denne stien og holde det positive gående, sier McCaw.

November i år vil gitaren auksjoneres bort, hvor en stor andel av pengene vil gå til veldedighet. Tidligere har Lennons gitarer blitt solgt for rundt to millioner kroner.

Tidligere har blant annet brillene hans blitt auksjonert bort, og en håndskreven tekst ble solgt for nærmere 4,2 millioner!

Flere artikler

  1. John Lennons gitar solgt for svimlende sum

  2. John Lennons runde briller solgt for 1,7 millioner kroner

  3. Selger albumet John Lennon signerte til sin drapsmann

  4. Yoko Ono krevde nytt navn på John Lennon-inspirert drikk

  5. Pluss content

    Penger, rus og kreft: Slik gikk det med Beatles-barna

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder