Endelig er statuen av Kong Olav på plass i Oslo: VGs anmelder: En blandet opplevelse

Kong Olav V var selveste Folkekongen. Etter 20
års viderverdigheter er statuen av ham endelig på plass i Oslo sentrum. Det er blitt en blandet opplevelse.

 • Lars Elton (anmelder)

Artikkelen er over fem år gammel

VG:s terninger viser 3 prikker

Det positive med Olav Oruds skulptur, som har fått tittelen «Mann og bauta», er at Kongen har steget ned fra sokkelen. Han er plassert på bakken, midt i blant det folket han var et forbilde for. Det er en sympatisk idé, og når Orud attpåtil har plassert bautaen bak kongefiguren blir det en kommentar til den tradisjonen vi har for å plassere kongelige og andre øvrighetspersoner på høye pidestaller. På kunstspråk kalles det er konseptuelt grep, og slik sett er de kunstneriske forutsetningene oppfylt.

Dette er ikke kunst

Orud har selv uttalt at han fikk det råd at han burde lage et portrett, ikke kunst. Og det er grunn til å gi ham rett, for stor kunst er dette ikke. Men som portrett er det slett ikke verst. Kongen er fremstilt som en vennlig mann, der «han» titter ned på publikum. Skulpturen er 280 centimeter høy, og selv om den står på en lav plint direkte på bakken, ruver den fysisk. Ikke bare som fysisk form, men også i den parkmessige sammenhengen den er plassert i. Den står litt tilbaketrukket fra den mest trafikkerte gangveien gjennom parkdraget på vestsiden av rådhuset. Skulpturen står i linjen fra Slottet via Nils Aas’ statue av Kong Haakon VII til Honnørbryggen og Akershus slott. Det er en fin scenografi, ikke minst fordi skulpturens nærmeste nabo er to store eiketrær. Det er som de står og holder sine beskyttende grener over ham.

Hele kongefamilien var til stede ved avdukingen søndag ettermiddag, på dagen 70 år etter at den daværende kongefamilien steg i land på Honnørbryggen i 1945, etter fem års krig. Statuen er en gave fra Oslo kommune, og Olav Oruds utkast ble valgt etter en konkurranse i 2010 med nærmere 50 bidrag.

Juryen var ikke fornøyd

Det hele begynte med en konkurranse i 1995, men juryen var ikke fornøyd. To runder til ga ikke noe resultat. Til slutt inngikk daværende ordfører Per Ditlev-Simonsen en avtale med billedhogger Knut Steen. Han fullførte oppdraget i 2006, men den stiliserte figurens hevede hånd ble tolket i fascistisk retning. Så kommunen avviste skulpturen, og den ble forvist til Skjerjehamn i Gulen, ytterst i Sognefjorden. Oslo kommune ga seg ikke, og ved femte forsøk lyktes de.

VG-ANMELDER: - Figuren er fremstilt med en ganske grov overflate, noe som gjør den mer interessant på nært hold. Men plasseringen til tross, dette blir for anonymt, konkluderer VGs kunstanmelder Lars Elton. Foto:Robert S. Eik,VG

Nå står skulpturen der. Den er ikke utstyrt med navn eller annen informasjon, annet enn årstallene 1905 og 1945 på sokkelen i bakgrunnen. Tallene står under to relieffer av kronprinsbarnet og offiseren slik vi kjenner Olav fra fotografier tatt på Honnørbryggen under de historiske hendelsene.

Fremstilt som en forretningmann

Siden kongen er fremstilt nærmest som en forretningsmann i dobbeltspent dress og med hatten i hendene bak ryggen, skal du kjenne din historie for å identifisere statuen som Kong Olav V. Statuen har rimelig god portrettlikhet (Nils Aas har sagt at Olav hadde et hode som ikke begynner noe sted og ikke slutter noe sted og er veldig vanskelig å få til), men skulpturen fremstår ganske anonym. Relieffene på bautaen fremstiller som nevnt de to historiske hendelsene, mens de to andre sidene er stiliserte fremstillinger av kongens fritidsinteresser, seiling og ski. Relieffene er ikke spesielt gode. Figuren er fremstilt med en ganske grov overflate, noe som gjør den mer interessant på nært hold. Men plasseringen til tross, dette blir for anonymt.

LARS ELTON

Flere artikler

 1. Etter 20 år: Her er kong Olav endelig på sokkel i Oslo sentrum

 2. Sofia Helin: – Jeg gleder meg til å komme hjem

 3. Pluss content

  Se de historiske bildene: Britiske kongelige på Norgesbesøk

 4. 75 år siden hjemkomsten til Kong Haakon VII

 5. Pluss content

  Var Haralds barndomsvenn: Mitt liv med kongefamilien

Fra andre aviser

 1. Kong Olav-statuen er endelig på plass

  Aftenposten
 2. Storstilt fremmøte da kong Olav ble hedret med statue

  Bergens Tidende
 3. Traust kongeportrett

  Aftenposten
 4. «Dette er kong Olav slik vi husker ham»

  Aftenposten
 5. Storstilt fremmøte da kong Olav ble hedret med statue

  Fædrelandsvennen
 6. Storstilt fremmøte da kong Olav ble hedret med statue

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder