Foto: Jan Petter Lynau

Derfor blir Jo Nesbø til Tom Johansen

Under pseudonymet Tom Johansen vil Jo Nesbø (53) ta forfatterskapet til nye høyder. - Jeg skal juge mest mulig, sier han.

  • Sølvi Wærhaug
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Jo Nesbøs britiske forlag Harvill Secker har inngått avtale om utgivelse av Tom Johansens bøker.

Den første kommer høsten 2014, «Blood on Snow», og den andre kommer våren 2015. Etter all sannsynlighet vil bøkene utgis på norsk samtidig.

- Det begynte med en roman som inneholdt karakteren Tom Johansen, sier Jo Nesbø til VG.

I boken tar han med leserne til USA på 1970-tallet.

- Tom Johansen var en ung dansk-norsk forfatter, en av de håpefulle som flyttet til Los Angeles på -70-tallet og livnærte seg som manusforfatter på tv-serier og reklamefilm. Men han skrev også kultklassikeren «Blood on Snow» og fulgte opp med «Blood on Snow II :More Blood». Men etter det ble det veldig stille, sier Nesbø.

En karakter

Han ble så engasjert av sin egen historie at han rett og slett ble sin egen litterære oppfinnelse.

- Mens jeg skrev om denne karakteren fant jeg ut at jeg var interessert i bøkene hans, og fant også ut at jeg hadde lyst til å skrive dem. Så dette er ikke et pseudonym. Tom Johansen er en karakter - en del av et fiktivt univers og dette er de to fiktive bøkene hans. Så det var mer som et slags krimlitteraturens svar på Ziggy Stardust enn vanlig pseudonymbruk.

- Jeg tenkte først å gjøre det helt skjult som et slags undercover-oppdrag over noen år, men advokaten meldte tilbake at det kunne medføre millionerstatningssøksmål å føre leserne bak lyset. Så jeg tenkte OK - la oss gjøre det helt åpent å se om vi får leserne med på leken - få også dem til å forestille seg at bøkene er skrevet på -70-tallet av denne Tom Johansen, sier Nesbø.

- Vil ikke røpe alt

Han har ikke tenkt å nekte seg noe i Tom Johansens bøker.

- Det er på en måte en Karl Ove Knausgård i revers. Her tilstrebes det å være uærlig og juge i flest mulige ledd. Det eneste «Blood on Snow» forsøker å si noe sant om er mennesker i sin alminnelighet. Men dette er som sagt en del av et større historieunivers hvor det kommer mer, så jeg vil ikke røpe alt her. Ellers blir det jo ikke så morsomt, sier Nesbø.

Salget av Nesbøs bøker har nå passert 19 millioner eksemplarer. Han er ikke den eneste forfatteren med verdenssuksess som skriver under pseudonym. Det har den amerikanske spenningsmesteren Stephen King også gjort under pseudonymet - Richard Bachman.

Nesbøs nye spenningsbøker blir også utgitt av hans norske forlag Aschehoug.

- Jeg regner med at det blir parallellutgivelser. Jeg har lest bok en og vet at det er et kjempegodt manus. Det er absolutt innenfor spenningsgenren, sier forlagssjef Trygve Åslund i Aschehoug.

- Ganske vanlig

- Hvorfor skal Jo Nesbø skrive under pseudonym?

- Det er ganske vanlig når du når et visst nivå i den genren, så oppretter du et pseudonym. For dette er nytt og annerledes, sier Åslund.

Forlaget Harvill Secker gleder seg over forfatterens nye prosjekt.

- Etter kjempesuksessen med «Hodejegerne» og Harry Hole-serien, er vi veldig glade for å samarbeide med Jo på dette spennende nye prosjektet, og vi ser frem til å avsløre mer om Tom Johansens mystiske verden i den nærmeste fremtid, sier Liz Foley i Harvill Secker.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder