I RETTEN: Musiker John Olav Nilsen er dømt til 60 dagers fengsel. Her sammen med forsvarer Linda Ellefsen Eide, like etter at han hadde fått opplest dommen. Foto:Hallgeir Vågenes,VG

John Olav Nilsen dømt i voldssak

BERGEN (VG) John Olav Nilsen (32) dømmes til 60 dagers fengsel etter voldsepisoden i Bergen.

 • Frank Haugsbø
 • Line Orfjell

Artikkelen er over fem år gammel

I forrige uke møtte John Olav Nilsen i Bergen tingrett, hvor han blant annet var tiltalt for legemsbeskadigelse under særdeles skjerpede omstendigheter. Fredag ettermiddag kom dommen: Nilsen er dømt til 60 dagers fengsel, som følge av vold, tyveri og for å ha vært i besittelse av narkotika. Dessuten må han betale fornærmede 15.000 kroner i oppreisning. Musikeren valgte å ta betenkningstid.

– Jeg har tatt betenkningstid. Det er alt jeg vil si, sa Nilsen, før han forlot rettslokalet.
Forsvareren hans, Linda Ellefsen Eide, var ikke fornøyd med dommen.
Dommen er uholdbart feil, og det er ikke tatt hensyn til at han ble provosert. Han er dømt for besittelse av amfetamin, til tross for at det ikke foreligger analysesvar. Jeg finner den beslutningen meget merkverdig, sier hun.Nilsen fikk dommen opplest av en rettsbetjent i Bergen tingrett, uten dommer eller aktor til stede. Ifølge forsvarer Ellefsen Eide tok musikeren dommen med fatning. Nå skal hun gå gjennom den sammen med ham, og deretter vurdere om den skal ankes.

SUKSESS: John Olav Nilsen & Gjengen høstet solide anmeldelser for musikken sin. Dette bildet ble tatt under Øyafestivalen 2009, en drøy måned før bandet slapp debutplaten sin. Foto:Krister Sørbø,VG

Det hele bunnet i noe som skjedde natt til mandag 2. september 2013. Da skal Nilsen og kameraten hans (23) ha gått løs på en tredjeperson inne på Deli de Luca i Bergen sentrum. Politiet sikret seg overvåkningsvideo fra kiosken, som viser slagsmålet og volden fra tre vinkler.
Både Nilsen og kameraten var dessuten tiltalt for å ha stjålet fornærmedes lommebok og iPhone, som befant seg i lommene deres etter basketaket. Da politiet ransaket dem, fant de brukerdoser og marihuana og amfetamin. Dermed var begge også tiltalt for narkotikabruk og -besittelse. Førstnevnte forhold er begge nå frikjent for, da det ikke foreligger analyseresultater som beviser at kameratene hadde inntatt narkotika.
Nilsens kamerat ble imidlertid også dømt til 60 dagers fengsel for vold, narkotikabesittelse og tyveri. Ifølge dommen var det han som utøvet mest fysisk vold mot fornærmede.

Vedkommende ble påført skader i overkroppen og ansiktet under basketaket inne i kiosken, og han var sykemeldt i en uke som følge av hendelsen. I ettertid har 29-åringen slitt med angst, noe han nå får behandling for.

I retten erkjente Nilsen ikke straffskyld for noen av punktene han var tiltalt for. Advokaten hans hevdet at Nilsen ble utsatt for seks legemsfornærmelser fra tiltalte, og krevde at han skulle frifinnes for samtlige tiltalepunkter.

– Jeg følte jeg ble representert på en rettferdig måte, og jeg håper derav dommen blir rettferdig, sa Nilsen til VG etter å ha fullført to dager i retten.
Den tidligere bergensrockeren har selv valgt å stå frem med navn og bilde under rettssaken, noe han selv begrunner med at han ikke har noe å skjule. Dette er første gangen 32-åringen er involvert i en rettssak.
– På et personlig plan var det en spesiell greie. Det er et sted man vet om, og et sted man ikke skal være. Det var generelt ubehagelig. Men det er vel prisen for å være kisen, sa han til VG.
I utgangspunktet krevde aktor i saken at Nilsen skulle dømmes til 90 dager i fengsel.

Les også

 1. John Olav Nilsens forsvarer krever at han frifinnes på alle punkter

  Fredag var det prosedyre i Bergen tingrett, hvor musiker John Olav Nilsen og kameraten står tiltalt for vold.
 2. John Olav Nilsen i retten for vold

  Torsdag stilte John Olav Nilsen i Bergen tingrett, hvor han blant annet var tiltalt for vold.
 3. John Olav Nilsen om rettssaken: – Det var generelt ubehagelig

  Musikeren fra Bergen innrømmer at han opplevde det som spesielt å måtte møte i retten.

Mer om

 1. Krim

Flere artikler

 1. John Olav Nilsen om rettssaken: – Det var generelt ubehagelig

 2. John Olav Nilsen frifinnes for narkodom

 3. John Olav Nilsen i retten for vold

 4. Lars Vaular og Leo Ajkic støtter voldsdømte John Olav Nilsen

 5. Tidligere norgesmester dømt til 10 års forvaring

Fra andre aviser

 1. John Olav Nilsen dømt til fengsel

  Bergens Tidende
 2. John Olav Nilsen anker dommen

  Bergens Tidende
 3. John Olav Nilsen dømt til fengsel

  Aftenposten
 4. Ba om full frifinnelse for Nilsen

  Bergens Tidende
 5. Aktor ber om 90 dagers fengsel

  Bergens Tidende
 6. John Olav Nilsen får ikke narkodom

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder