TAKKNEMLIG: Advokat Geir Lippestad har jobbet frivillig for Sykehusklovnene i tre år. Her er han avbildet på hytta i Sverige i fjor. Foto:Frode Hansen,VG

Lippestad takker Humor-Norge for milliongave

Sykehusklovnene får 1,2 millioner av norske komikere

Når stand up-scenen Latter setter opp sin jubileumsforestilling neste helg, går inntektene til å spre glede blant syke barn. – Denne gaven er uvurderlig, sier advokaten Geir Lippestad.

  • Jennifer Bråthen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Datteren til den profilerte forsvareren Geir Lippestad, Rebekka, ble bare 17 år gammel. Helt fra hennes første møte med Sykehusklovnene i femårsalderen, hadde hun stor glede av klovnene i forbindelse med de utallige sykehusbesøkene hun hadde før hun gikk bort 13. juni i fjor.

- Jeg kommer aldri til å glemme Rebekkas første møte med klovnene. De forvandlet en dag preget av smerte og gråt til å handle om glede og latter. Jeg så på henne tenkte: «Det er slik jeg vil at datteren min skal ha det», sier Lippestad til VG.

Lippestads datter sovnet stille inn med sin familie og sine kjære rundt seg. «Himmelen har fått en ny engel, Rebekka har reist», var Lippestads ord til pressen etter at dødsfallet ble offentlig kjent.

For tre år siden takket han ja til å være styremedlem i Sykehusklovnene: en gruppe scenekunstnere som har spesialisert seg i arbeid med barn på sykehus. Organisasjonen drives av frivillige, og har satt seg som mål å kunne besøke flest mulig sykehusposter med barn i Norge etter behov. For å nå sitt mål må det utdannes flere klovner.

- Folk skjønner ikke verdien av latter!

Denne uken ble det kjent at organisasjonen får drahjelp av Humor-Norge og Latters jubileumsforestilling. Sammen med involverte komikere som Atle Antonsen, Johan Golden, Linn Skåber, Hege Schøyen og Lisa Tønne har Elina Krantz, eieren og gründeren av Latter, bestemt at inntektene av billettsalget skal gå uavkortet til Sykehusklovnene der også Krantz er styremedlem.

- Folk skjønner ikke verdien av latter! Idet du ler og kroppen frigjør endorfiner er du fritatt fra alt du plages av og grubler på i hverdagen. Å le har en helseverdi, og selv om øyeblikket er kort er det i hvertfall noe, sier Krantz.

PENGESTØTTE: Komikere som Johan Golden og Lisa Tønne var ikke tvil da de i samråd med Latter-dronningen Elina Krantz bestemte seg for å donere vekk billettinntektene av Latters 10-årsjubileum til et veldedig formål. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Siden dørene åpnet på Latter for ti år siden har humorshowene tiltrukket seg over en million publikummere og omsatt for hele 322.920.000 kroner, hvor om lag 100 millioner kroner er rene billettinntekter. Spiller komikerne for fulle hus jubileumshelgen selger de billetter for 1,2 millioner kroner.

- Pengene vil gå til å utdanne og skaffe til veie flere klovner, slik at de kan besøke flere barn. Denne gaven er uvurderlig. Vi er avhengig av all støtten vi får fra alle hold. Det bidrar til at klovnen når målene sine, fortsetter Lippestad.

Rebbekas sykehushverdagen var preget av gode fagfolk som behandlet henne, men også smerte og sykdom. Sykehus klovnene forandret dette. De gangene hun ble hentet av sykebilen dro hun med et håp om å få treffe dem. De siste ukene hun levde fikk hun velge hva hun ville gjøre - hun ville ha et møte klovnene.

- Det kom to klovner hjem til oss den gangen. Jeg har ikke lett for å gråte, men den halvtimen var helt ubeskrivelig, sier Lippestad.

Dobbelt så mange klovner

Det var Tove Karoliussen som gründet Sykehusklovnene på Ullevål Sykehus i 2001. Hun jobbet alene i fem år. I dag er det 15 klovner, som er til stede etter behov på fem ulike sykehus.

- Vi er i ferd med å avslutte vårt første profesjonelle klovnekurs for scenekunstnere. På kort sikt blir vi dobbelt så mange klovner, og kan besøke dobbelt så mange sykehus, sier Kristin Zachariassen, daglig leder i Sykehusklovnene. Også hun er takknemlig for million-gaven.

- Vi har nå et budsjett på 6 millioner kroner, så denne gaven er stor for oss. Vi er takknemlig for at Krantz vet at man må ha kapital for å kunne produsere god scenekunst.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder