GRAVES OPP: Salvador Dali avbildet i mai 1973, da han presenterte sitt første Chrono-Hologram i Paris.
GRAVES OPP: Salvador Dali avbildet i mai 1973, da han presenterte sitt første Chrono-Hologram i Paris. Foto: Eustache Cardenas AP

Salvador Dalís kropp graves opp for farskapstest

RAMPELYS

En dommer i Madrid har beordret ekshumering av den kjente spanske kunstneren Salvador Dalí for å ta prøver til et farskapssøksmål.

Publisert:

Det er en spansk kvinne født i 1956 som hevder at hennes mor hadde en affære med kunstneren i 1955, melder BBC.

Har du lest: Denne kunsten samler de på

Maria Pilar Abel Martínez fremmet farskapsteorien første gang i 2015. Hun hevdet at moren, som skal ha oppholdt seg like ved Dalís hus i Cadaqués, flere ganger hadde sagt at hun var Dalís datter.

Salvador Dalí ble født i 1904 og er kjent for sine surrealistiske verk. Han var innom flere kunstformer i løpet av sin lange karriere, men er mest kjent for sine malerier og samarbeid med andre kunstnere, som Luis Buñuel, Alfred Hitchcock og Walt Disney.

Les mer: Disney med Dalí-film

I 1934 giftet han seg med Gaia, som ofte var hans muse og modell. Paret fikk ingen barn, og var gift til hun døde i 1982. Salvador selv døde i 1989 og ble begravet i teateret og museet han selv hadde designet, i fødebyen Figueres i Catalonia.

Dommeren som har avgjort at Dalís legeme skal graves opp, oppgir at det ikke finnes noen andre biologiske levninger eller personlige eiendeler som kan brukes i en farskapstest.

Husker du: Hitlers lik ble gravd opp i 1970

Martínez skal ha gjennomført to farskapstester i 2007, men uten å få resultatene. Nå har hun gått til sak mot den spanske staten, som arvet Dalís eiendom.

Om det blir bekreftet at hun er datter av den kjente kunstneren, kan hun ha krav på å bruke hans etternavn og deler av formuen.

Det er ikke satt noen dato for ekshumeringen av Dalí, men det kan ifølge kvinnens advokat skje allerede i juli.

Se også: Da Vincis kropp kan bli gravd opp

Her kan du lese mer om