Lege: – Hun burde holdt seg unna dette

TOPPBLOGGER: Sophie Elise Isachsen har opp mot 70.000 faste lesere av bloggen sin. Den siste tiden har 21-åringen på det meste kunnet skilte med over 140.000 lesere. Foto: Helge Mikalsen , VG

Statens legemiddelverk refser Sophie Elise

Statens legemiddelverk mener Sophie Elise Isachsen (21) har drevet ulovlig markedsføring for Botox på sin blogg.

Artikkelen er over fire år gammel

Steinar Madsen, lege og medisinsk fagdirektør ved Statens legemiddelverk, opplyser til VG at deres jurister i morgentimene i dag, onsdag, har gått gjennom et omstridt blogginnlegg fra november i fjor. (NB. Kl 18.30 i kveld er blogginnlegget fjernet).

– Vi bedømmer dette som ulovlig markedsføring, sier Madsen og forteller at de nå vil sende et brev både til Sophie Elise Isachsen og Aesthetic Clinic i Oslo.

Bakgrunnen for reaksjonene er en fersk klage Statens legemiddelverk på det aktuelle blogginnlegget fra topploggeren Sophie Elise Isachsen.

– Antagelig er det denne klinikken som på en måte står bak. Vi regner med at de har betalt bloggeren for å skrive om dette. Så trolig er det klinikken som har tatt initiativet. Det er ulovlig å markedsføre reseptbelagte legemidler i Norge, og det vil vi ta opp med både klinikken og Sophie Elise, forteller Madsen.

PRISUTDELING: Sophie Elise på Vixen Blog Award fredag. Foto: Frode Hansen , VG

Tilbød rabatt

Sophie Elise skriver i det to måneder gamle blogginnlegget at det «ikke er reklame, bare en anbefaling». Harstad-jenta tilbyr samtidig sine lesere 20 prosent avslag på behandlinger hos klinikken hvis de bestiller innen en bestemt tidsfrist.

Hun skriver for øvrig i innlegget at hun selv tar fillers i leppene rundt to ganger i året, og at hun bruker Botox en gang årlig. Samtidig oppfordrer hun leserne til å vente til de er minst 18 år, men at hun har «full forståelse for at man ikke klarer å vente dersom man har store komplekser».

VG har forsøkt å komme i kontakt med Sophie Elise, men får opplyst fra hennes management om at bloggeren ikke er tilgjengelig for kommentar.

Steinar Madsen synes det er svært betenkelig at en blogger opptrer på denne måten.

– Særlig med tanke på at leserne hennes er unge jenter, noe som kan bidra til at veldig unge jenter blir utsatt for denne påvirkningen. Som lege mener jeg at hun burde holdt seg unna dette. Derfor kommer vi til å sende et brev med tilrettevisning om regelverket.

SKEPTISK: Lege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk. Foto: Roger Neumann , VG

Han opplyser at Statens legemiddelverk har hjemler til å gi bøter, men at det her er snakk om en advarsel.

– Hvis man ikke retter seg etter det umiddelbart, kan det bli aktuelt med bøter.

Oppdatert? Feminister uenige om Sophie Elises puppestunt

Klinikken: – Ikke betalt

Tone Strandman, daglig leder hos Aesthetic Clinic, sier til VG at de vil ta det på alvor dersom de mottar en irettesettelse.

– Ja, vi ser seriøst på det. I denne konkrete situasjonen var det Sophie Elise Isachsen som booket inn denne avtalen hos oss som en hvilken som helst kunde. Vi oppsøkte ikke henne. Vi har aldri mottatt klager eller irettesettelser på noe liknende før, men tar det selvsagt svært seriøst. Vi har aldri betalt Sophie Elise noe, presiserer Strandman.

– Men det betyr kanskje at hun har fått godtgjørelse på annen måte?

– Vi kan ikke kommentere konkrete kundeforhold på grunn av taushetsplikten, men hun har som sagt aldri fått noe betalt, svarer Strandman.

Forbrukerombudet: – Ikke greit

I VINDEN: Sophie Elise Isachsen på «Norske Helter»-prisutdeling i desember. Foto: Helge Mikalsen , VG

Forbrukerombudet har mottatt samme klage mot det aktuelle blogginnlegget.

– Vi har ikke vurdert den konkret ennå, men det er veldig fint at Statens legemiddelverk tar tak både overfor Sophie Elise og annonsøren, sier fagdirektør Tonje Hovde, Skjebostad.

– Det vil kunne bidra til at reklamen blir fjernet. Det er spesielle hensyn å ta når det gjelder reklame direkte mot barn eller i kanaler med mange unge lesere. Dette er et eksempel på en type produkt som ikke egner seg for mindreårige, så generelt vil jeg si at det ikke er greit. Det bør Sophie Elise som en etter hvert erfaren aktør, merke seg. Jeg har sendt disse retningslinjene til henne en rekke ganger.

– Betyr det at mange klager spesielt på Sophie Elise?

– Nei, ingen bloggere skiller seg veldig ut, men hun er blant dem vi sjekker mest. Forbrukerombudet har jevnlige tilsynsaksjoner.

Far og datter klagde

Det var Georg (62) og Emilie Blichfeldt (24), far og datter, som sendte klagen til Statens legemiddelverk tirsdag denne uken, etter å ha reagert spesielt på at Isachsen fredag ble hedret med de to gjeveste prisene under Vixen Blog Awards i Oslo.

– Vi reagerer på at en blogg som med et uetisk og ulovlig innhold kan motta en slik pris, sier Emilie og Georg Blichfeldt.

De to hadde for øvrig en kronikk i Aftenposten for en uke siden, hvor de nettopp satte søkelys på såkalte rosabloggeres innhold og innflytelse.

De legger samtidig vekt på at Medier24 nylig kåret Sophie Elise til mektigste kvinne i norske medier.

– Kåringen ble begrunnet med hennes «grep om unge damer». Unge jenter ville vært en riktigere betegnelse, mener far og datter Blichfeldt og hevder at toppbloggeren ifølge egne opplysninger har lesere helt ned i åtteårsalderen.

– Nettopp derfor er det viktig at det settes søkelys på innholdet i rosabloggene, mener to ganger Blichfeldt.

– Går i hi

Georg Blichfeldt sier til VG at han er glad for at Statens legemiddelverk nå tar affære.

– Det beste er jo at folk tar et ansvar på eget initiativ. Vi håpet at hun skulle komme på banen etter at vi hadde skrevet kronikken vår, men det gjorde hun ikke. Her snakker vi om en leder av en stor mediebedrift, som har utnevnt seg selv til samfunnsdebattant, men som går i hi og styrer unna debatten.

Sophie Elise fikk kritikk: – Tror folk glemmer at jeg er et menneske

KJENDISBLOGGERE: Sophie Elise er med i TV-serien «Bloggerne». Her omgitt av (f.v.) Suzanne Aabel Marna Haugen og Emilie «Voe» Nereng i en tidligere sesong . Foto: Trond Solberg , VG

Oppfordrer til å varsle

Statens legemiddelverk synes det er fint at folk er oppmerksomme og tar kontakt med dem og Forbrukerombudet når de ser betenkelig markedsføring. Selv om det er vanlig med brudd på markedsføringsloven når det gjelder Botox, hører det med til sjeldenhetene at toppbloggerne blir «tatt» for å bryte regler når det gjelder promotering av legemidler.

– Men det skjer, som da «Fotballfrue» Caroline Berg Eriksen anbefalte en prevensjonsmetode som vi mener ikke egner seg for unge jenter. Vi synes at toppbloggere, eller i og for seg alle bloggere med unge jenter i leserskarene, har et spesielt ansvar for å opptre ansvarlig, sier Steinar Madsen.

MinMote: Sophie Elise vipper «Fotballfrue» av bloggtronen

Sophie Elise Isachsen har tidligere fått kritikk for å ha reklamert for det såkalte «barbiedopet» Melanotan, som gjør at man blir brun. For to år siden forklarte hun imidlertid til VG at hun hadde sluttet med det.

Les også: Sophie Elise viser frem hvordan kroppen egentlig ser ut

Sophie Elises eks: – Håper vi finner tilbake til hverandre

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder