Per Ung bisatt: Frans Widerberg: - Han vil alltid være en god venn

VESTRE GRAVLUND (VG) Venner og familie tok i dag et siste farvel med kunstner Per Ung.

 • Håvard Kristoffersen Hansen
 • Catherine Gonsholt Ighanian

Artikkelen er over syv år gammel

Per UngPer Ung

Fredag for en uke siden kom den triste beskjeden om at den 80 år gamle billedkunstneren kvelden før hadde sovnet inn på Diakonhjemmet i Oslo.

I dag ble Ung bisatt fra Vestre gravlund i hovedstaden. Seremonien startet kl 14.30. Kapellet var da fullsatt av mennesker som vil følge Ung på hans aller siste reise.

I SORG: Kunstner Frans widerberg - her på vei inn i kapellet. Foto: NILS BJÅLAND


Kunstnervennen Frans Widerberg, som har kjent Ung siden de på 60-tallet skapte om Ekely (kunstnerhjemmet til Edvard Munch) til en kunstnerkoloni, var preget av stunden.

MINNEHEFTE: Her er minneheftet til Per Ung - sammen med levende lys. Foto: NILS BJÅLAND

- Jeg kjente ham hele livet. Det er utrolig trist. Per var alltid en venn, og han vil alltid være en god venn selv om han er død, sa en grepet Widerberg til VG utenfor kapellet.

BILDESPESIAL: Venner følger Ung til graven

- Uerstattelig

Kunstner Karl Erik Harr var også til stede.

- Norges største billedkunstner har gått bort. Ingen vil kunne erstatte ham, sa han til VG.

Musiker Arve Tellefsen fortalte til VG på vei inn i kapellet at han har samarbeidet mye med Ung.

- Han var en varm person, og jeg kommer til å savne ham dypt.

Inne i kapellet åpnet Tellefsen seremonien med «Adagio» av Ole Bull. Politisk redaktør Harald Stangehelle i Aftenposten holdt minnetale, og Henny Moan leste dikt av Arnulf Øverland og Knut Hamsun.

Minnestund

Thorvald Stoltenberg har kjent Ung i over 50 år. Den tidligere Ap-politikeren er sikker på at kunsten til Ung vil leve etter hans død.

NÆR VENN: Thorvald Stoltenberg tok farvel med sine nære venn Per Ung i Vestre gravlund fredag formiddag. Foto: NILS BJÅLAND


- Per er ikke en person som man blir kjent med uten å huske. Bisettelsen var fantastisk og viste hele bredden i Per. Han var en mann som spente hele vidden av folks liv. Det gjorde at så mange kjente seg igjen i hans kunst. Og det kommer ikke til å slutte selv om Per ikke er her lenger, sier han.

Christian Ringnes, som var venn og samarbeidspartner med Ung, har leid Teatercafeen for en minnesstund etter bisettelsen.

- Jeg vil spesielt huske ham ut fra to ting. Det ene er hans fantastiske kunst, som heldigvis blir stående igjen etter ham. Det andre er at Per Ung var et stort, tenkende menneske. Helt ekstraordinær, sa Ringnes til VG etter å ha fått dødsbudskapet i forrige uke.

Ordfører Fabian Stang var også tilstede i bisettelsen.

- Jeg er sikker på at Munch-statuen blir en realitet og får en verdig plassering, sier han om kunstverket som Ung ikke rakk å gjøre ferdig før han døde.

LES OGSÅ: Milliardær fullfører støpingen av Munch-statuen

VENN: Morten Krogvold på vei inn i kapellet. Foto: NILS BJÅLAND


- Hadde mye ugjort

Fotograf Morten Krogvold var en nær venn av Ung. Han mener at Ung var i verdensklasse som kunstner.

- Jeg har aldri møtt et menneske som har tatt beskjeden om dødsbudskapet på en så fantastisk måte. Han sa til meg at «Jeg har jo blitt 80, som er gjennomsnittet, så jeg kan ikke klage». Samtidig hadde han så mye ugjort, fortalte Krogvold til VG for en uke siden.

Feiret jubileum

Per Ung etterlater seg kona Elena Engelsen og tre voksne barn.

5. juni fylte kunstneren 80 år, og han feiret dagen med et stort selskap i sitt eget hjem, til tross for den alvorlige sykdommen .

DØD: Per Ung - her på et bilde fra 2012. Foto: Karin Beate Nøsterud

- Han holdt en fantastisk tale. Selv om han var syk hadde han fortsatt evnen til å engasjere seg sterkt i mange spørsmål, uttalte hans nære venn Astrid Gunnestad da dødsfallet ble kjent.

I et portrettintervju med VG i fjor sommer snakket kunstneren om sykdommen som hadde rammet ham. Da hadde kreften spredt seg til skjelettet. Strålebehandling, cellegift og hormontabletter holdt sykdommen i sjakk. Likevel var Ung klar over at tiden var kort.

- Alle snakker om hvor fælt det er å bli dødsyk, men hvis du visste hvor lite akkurat det plager meg, sa Ung i intervjuet.

Per Ung debuterte på Høstutstillingen i 1955 og hadde sin første separatutstilling i Unge Kunstneres forening i 1957. Ung har utført en rekke offentlige portrettstatuer og monumenter.

I ARBEID: Kunstneren Per Ung ble 80 år. Her er han i full sving med en ny statue under en VG Helg-reportasje i fjor. Foto: Karin Beate Nøsterud

Berømte verk

Blant Ungs mest kjente kunstverker er Johanne Dybwad utenfor Nationaltheatret, portrettstatuer på Skaugum av Märtha Louise og Haakon Magnus, Sonja Henie ved Frogner stadion, Fridtjof Nansen i Oslo og Vardø, Gunnar Sønsteby utenfor Indekshuset i Oslo og Wenche Foss utenfor Nationaltheatret.

VG-fotograf Janne Møller-Hansen fulgte Per Ung fra han startet til han var ferdig med skulpturen av Wenche Foss - SE LYDBILDESERIE .

I 2007 ble han utnevnt til ridder 1. klasse av St. Olavs Orden. Tidligere har han blitt smykket med kommandør av Republikken Italias fortjenstorden. Han kan også skilte med Ingeborg og Per Palle Storms ærespris.

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK

Les også

 1. Milliardær fullfører støpingen av Per Ungs Munch-statue

  Rett før Per Ung (1933-2013) døde lovet milliardæren Johan H. Andresen (51) å støpe ferdig bronsestatuen av Edvard Munch…
 2. Kunstnervenner i sorg: Krogvold om Per Ung: - Han hadde så mye ugjort

  Morten Krogvold beskriver Per Ung som en kunstner i verdensklasse - og at det offentlige Norge nok i fremtiden vil innse…
 3. Per Ung er død

  Kunstneren Per Ung døde torsdag kveld på Diakonhjemmet i Oslo 80 år gammel.

Mer om

 1. Kultur

Flere artikler

 1. Kunstnervenner i sorg: Krogvold om Per Ung: - Han hadde så mye ugjort

 2. Dronning Sonja fulgte Inger Sitter til graven

 3. Tone Damli Aaberge: - Dette er veldig trist

 4. Mildes kjæreste: Jeg lengter så uendelig

 5. I dag bisettes Tor Milde

Fra andre aviser

 1. Evig Ung

  Aftenposten
 2. Norges fremste billedhugger er død

  Aftenposten
 3. Tok et siste farvel med Nupen

  Fædrelandsvennen
 4. Nupen skrev brev til sine venner om at han skulle dø

  Fædrelandsvennen
 5. Kunstnere er på ingen måte hevet over loven

  Aftenposten
 6. - Hav av sol og farger

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no