NRK: Ser ut som 38 millioner emojis gjorde at det knakk sammen

– Vi føler oss ganske trygge på at det er den riktige vinneren som står igjen, sier Vibeke Furst Haugen, assisterende kringkastingssjef til pressen etter stemmeskandalen.

 • Synne Eggum Myrvang
 • Ola Haram
 • Thomas Talseth
 • Emil Mogård

Assisterende kringkastingssjef Vibeke Furst Haugen sier at det ser ut til at det var «38 millioner emojis» som førte til at stemmesystemet knakk sammen da ti artister skulle bli til fire i kveldens MGP-finale.

– Det er et kjempeengasjement rundt Melodi Grand Prix, og spesielt rundt finalen. Vi har mottatt 38 millioner emojis, så det trøkket ble for stort og så sviktet systemet, sier hun.

Emojiene var et grep NRK hadde tatt for å få seerne til å gi et hjerte eller en tommel opp til artistene underveis i fremføringene. Dette systemet fungerte i begynnelsen av sendingen, men for de siste finalistene var det tekniske problemer. Emojiene hadde ikke noe med selve avstemningen å gjøre.

Fra scenen fikk publikum og TV-seere vite at en forhåndsvalgt folkejury skulle avgjøre.

– Vi ønsker å ha en interaktivitet og et bra tilbud til publikum, sier Haugen om det nye stemmesystemet med internettstemming - som krasjet fullstendig, sier hun

– Vi føler oss ganske trygge på at det er den riktige vinneren som står igjen, sier hun likevel om det endelige resultatet.

– Hva har skjedd?

– Når man jobber med et så stort monster av en produksjon er det mye teknikk oppe og går. Dessverre var ikke teknikken med oss hele veien i dag. Det er bare å beklage, sier MGP-sjef Stig Karlsen til pressen før Haugen uttaler seg.

– Vi måtte bruke en backup-jury, en folkejury, som vi hadde til denne type situasjoner. Vi brukte den fra 10 ned til fire artister. Fra fire til en var det det norske folk som stemte. Vi fikk inn 700.000 stemmer bare på denne siste runden, opplyser han.

30 personer avgjorde

NRK opplyser at folkejuryen er satt sammen av 30 personer.

Hvor mange og hvem satt i denne juryen?

–Det er 30 mennesker. Satt sammen på en sånn måte at de skal være representative, så de er fra hele landet i forskjellig alder. Det er 30 mennesker som har vært med hele veien fra den første delfinalen og fram til finalen, forklarer Karlsen.

– Hva tenker du om at 30 mennesker avgjør når en million ser på?

– Dette er jo en backup-jury. Dette er jo for situasjoner der det går ordentlig gærent. Det er bare å beklage at vi var der i dag.

NRK opplyser at de gikk over til nettsavstemming fordi det er et «gratistilbud».

– Det finnes verre ting i verden enn dette her. Det vi ser er at vi sitter igjen med en vinner som har vært storfavoritt hele veien, så at vi har en verdig vinner, det er jeg helt sikker på, mener MGP-sjefen.

Ber om tallene

– Vil dere legge fram stemmetallene? For å vise at dette var et riktig resultat, både fra juryen og stemmetallene som kom inn?

– Nå har vi akkurat gått av en storproduksjon. Men vi er opptatte av å være så transparente og ordentlige som mulig i forhold til det. Vi trenger å gå inn i teknikken og se hva som faktisk gikk galt. Det er for tidlig å si noe om det. Vi vil selvfølgelig også titte på de forskjellige tingene vi kan dele.

Kaos

Rett før den endelige avgjørelsen så det fortsatt ut til at NRKs stemmesystem var svært ustabilt. Programleder Ronny Brede Aase meldte fra om de tekniske problemene klokken 21.15. Da forklarte han at systemet var overbelastet og at de håpet å få i gang stemmingen igjen.

Klokken 21.39 meldte Ronny at stemmingen skulle fungere, og at «herfra og ut er det folket som skal bestemme vinneren!».

Rett før den endelige avgjørelsen slet NRK med at nettsiden bare tidvis fungerte. Feilmeldingene «Kloink» og «Boink» dukket opp med ulikt mellomrom når man forsøkte å laste siden.

Krever telefonavstemning

VG ble under og etter sendingen nedringt av sinte seere som krevde telefonavstemningen tilbake. Ord som «skandale», «uhørt» og «sjanseløst» har gått igjen.

– Vi har en liten pizza- og vinkveld med Melodi Grand Prix her og irriterer oss over at vi ikke får stemme. Vi vil ha tilbake telefonavstemningen på NRK. Det må da være enkelt, sa en frustrert Torgrim Knustad-Harr til VG.

FRUSTRERT: Manager David Eriksen er ikke fornøyd. Han trodde Rein Alexsander ville nådd lenger hadde det ikke vært for stemmekaoset. Foto: Sandblad, Mattis

Managere raser mot stemmetrøbbel

David Eriksen er manager til Tone Damli, som røk ut idet superfinalistene skulle kåres av en forhåndsvalgt folkejury, og han er ekstremt skuffet over måten showet ble avviklet på.

– Vi har heltidsansatte som har jobbet med dette i flere uker, og brukt penger, tid og energi, så er alt bortkastet. Det er en ekstremt respektløs måte å avvikle et så stort show på, sier David Eriksen til VG.

Han var helt sikker på at Rein Alexander skulle gå helt til topps, men også han røk ut sammen med Damli.

– Jeg mener de skulle ha nullstilt stemmene fra den forhåndsvalgte folkejuryen idet systemet var oppe igjen. Ja, det hadde vært pinlig, men i det minste «fair».

FORTSATT TRØBBEL: Klokken 22.00 var det ikke mulig å stemme. Foto: Skjermdump

Finn Håkon Rødland er manager for Didrik og Emil, som også gikk ut før superfinalistene ble kåret, og han støtter Eriksens uttalelser.

– Vi opplevde at systemet var på plass ganske raskt etter at finalistene var utropt. Det er en felles konsensus blant oss som sitter igjen at man burde fått stemme igjen, så hadde skandalen fått stått i 15 minutter og ikke til evig tid. I likhet med Jahn Teigens «Optimist» fra 1989, sier Rødland.

Teigen var den soleklare favoritten med sangen «Optimist» i 1989, men tok seg ikke til superfinalen – til publikums store frustrasjon.

IRONISK: Didrik Solli Tangen la ut dette kort tid etter at finalen var avgjort lørdag. Foto: Skjermdump

NRK «satset på nett»

NRK har tidligere uttalt at de ønsker å satse mer på nettbasert stemmeavgivning til de store underholdningsprogrammene, og at alle publikumsstemmer nå blir avgitt på nett.

Som dere kanskje har merket har vi ikke klart å ta imot stemmene via nett. Derfor vil en forhåndsvalgt folkejury stemme frem gullfinalistene, skriver Melodi Grand Prix på Twitter.

I salen i Trondheim Spektrum buet publikum høylytt da omfanget av stemmetrøbbelet ble klart.

– Ja, det er lov å bue. Vi er skuffet vi også, sa programleder Ingrid Gjessing Linhave.

Fullstendig skandale

Komiker og MGP-blogger Anders M. Tangen reagerer sterkt på stemmeskandalen på Facebook:

«Fullstendig skandale i NRK! Hvordan kan vi ha tillit til dette resultatet?» skriver han, og fortsetter: « Helt krise. En farse hele greia dessverre».

– Ja, helt umiddelbart tenkte jeg at det var skandaløst at de ikke har fått orden på stemmesystemet. Det er synd for Kristin og Ulrikke (som gikk til gullfinalen, journ.anm), for det vil henge et spørsmålstegn ved dem, utdyper Tangen til VG.

– Men jeg mener det burde blitt opplyst fra scenen om hvem og hvor mange juryen var, eller backup-løsningen burde vært SMS. NRK må si hvem denne juryen er, mener han.

Tangen har fulgt MGP tett i årenes løp.

– Vi har ikke sett et stemmekaos i denne skalaen. Det er alltid noen som ikke har fått stemt, men at alt bryter sammen og en jury man ikke aner hvem er bestemmer, det har jeg aldri sett, sier Tangen.

Han mener imidlertid det er bra at vinneren til slutt også har vært forhåndsfavoritt i odds og på meningsmålinger.

– Vi må tenke litt på det også, legger han til.

Mer om

 1. Melodi Grand Prix
 2. NRK

Flere artikler

 1. Melodi Grand Prix: En avstemningstragedie

 2. Solli-Tangen etter stemmeskandalen i MGP: Hadde laget nytt show til finalen

 3. MGP-sjef: Folkejuryen vurderte ikke finalen

 4. Ulrikke Brandstorp vant Melodi Grand Prix: – Dette har jeg jobbet livet og ræva for!

 5. NRK nekter å gi ut opplysninger om folkejuryen

Fra andre aviser

 1. Stemmeskandale under MGP-finalen

  Fædrelandsvennen
 2. Stemmeskandale under MGP-finalen

  Aftenposten
 3. MGP-juryen stemte kun basert på lydopptak

  Aftenposten
 4. Statskanalen NRK taklet ikke folkets pågang på internett. Det er skandaløst.

  Aftenposten
 5. Tone Damlis manager vurderer pengekrav mot NRK etter MGP-stemmetrøbbel

  Bergens Tidende
 6. MGP-juryen stemte kun basert på studioopptak

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder