FAVORITTANTREKKENE: - Jeg synes det er viktig at man finner tilbehør som skjorter eller skjerf i farger som står til jakkene, sier Thon. Til høyre henger hans nyeste tilskudd til garderoben; en blå dressjakke med hvite knapper fra Follestad. Foto: Sara Johannessen

Olav Thon avslører bakgrunnen for fargene

- Men nekter å si hvor toppluen kommer fra

(VG Nett) Mens motebloggere og hipsterne hev seg på «colour blocking»-trenden først i sommer, har Olav Thon (88) alltid sverget til humørfylte fargekombinasjoner.

Margrethe Blomsø
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

- Farger gir meg rett og slett en glede. Jeg blir i et bedre humør og er mer på hugget, sier Olav Thon som møter MinMote på Hotel Bristol i sin velkjente rød-oransje topplue.

Les hva MinMote-Silje tenker om colour blocking her

Jobber 40-50 timer i uken

Mens de fleste 88-åringer lever et avslappende liv som pensjonister, jobber Thon fremdeles 40-50 timer i uken, og tenker heller ikke å gi seg med det første.

Les også: Olav Thon: - Tenker ikke på ettermælet mitt

- Ikke sikkert jeg hadde klart det uten fargene

Hemmeligheten til den ungdommelige gnisten mener han selv kan ligge i de fargerike klærne.

Saken fortsetter under bildet.

MAJESTETISK: Eiendomskongen Olav Thon mener fargene holder han gående i fulltidsjobb selv i en alder av 88 år. Her i den kongeblå trappen på Thon Hotel Bristol. Foto: Sara Johannessen


- Det er ikke sikkert jeg hadde klart å tilbringe tid i kontorlokalene om jeg hadde vært så gørrkjedelig antrukket som folk forventer at man skal være som forretningsmann, sier Thon.

Ble inspirert av forretningsforbindelse

Den fargeglade eiendomsinvestoren synes godt også andre på hans alder kan kle seg litt sprekere.

Les også: Norske kjendismennenes motetips for varme sommerdager

- Det er for mye av jordfarger der ute, mener Thon, som forteller at han ble inspirert av en engelsk forretningsforbindelse tidlig i karrieren til å begynne med sin egen glade fargebruk:

- Han gikk alltid med en frisk rød rose festet i knappehullet på jakken, noe jeg syntes var veldig flott. Jeg tror kanskje det var da det startet.

Saken fortsetter under bildet.

FARGERIKT PAR: Her er Olav Thon (88) med samboer Sissel Berdal Haga (70) i gult. - Sissel er ganske sikker i valg av klær og bruker også mye farger. Jeg tror jeg blir adskillig gladere av å se henne i slike farger enn om hun hadde kommet i noe sort eller brunt, sier Thon som avslører at gult og grønt er favorittfargene. Foto: Arne O. Lindahl

Leter etter ny høstfrakk

For øyeblikket er 88-åringen på jakt etter en ny høstfrakk, men mener utvalget han finner i butikkene for herreklær, eller i «herreekviperingsforretninger» som han selv kaller dem, er magert.

- Jeg blir rett og slett oppgitt over herremoten. Det er ganske interessant å se nå når de nye høstfrakkene ankommer, hvor lite variasjon det er i farger. Det går stort sett i svart, brunt eller beige.

Les også: Kle deg i sterke sommerfarger

Selv på egne kjøpesenter sliter Thon med å finne klær med andre farger enn de klassiske jordfargene.

- Når man tenker på hvor mange plagg det finnes der ute, bare i mine kjøpesenter må det jo henge mange tusener, så er det for meg aldeles ufattelig at det skal være så vanskelig å finne noe i gult, grønt eller rødt. Det er jo helt vilt!

Glad av farger

Thon mener det blir feil å omtale ham som moteløve og er heller ikke spesielt glad i å traske mellom klesstativer, men han vil likevel slå et slag for å forfriske utvalget i butikkene.

Saken fortsetter under bildet.

BYTTET UT SLIPSET: - Jeg synes det er mer komfortabelt med skjerf. Før i tiden brukte jeg mansjettskjorte og slips som satt tett opp i halsen, men nå går jeg heller med åpen skjorte og fargerike skjerf. Her er Olav Thon avbildet i 1998 og i 2011. Foto: Scanpix / Sara Johannessen


- Folk kjøper jo blomster for at de skal stå og lyse opp i stuen og i hverdagen. Det er jo ingen som vil ha sorte eller brune blomster, man vil ha gule tulipaner eller røde roser. Det er fordi man blir glad av det, og slik mener jeg det er med klær også.

Thons siste motekjøp

Thons siste tilskudd til garderoben er en blå blazer fra Follestad, men han sier han ikke er spesielt bevist på hvor han kjøper klær.

- Hvis jeg ser noe som skiller seg ut fra den massen man vanligvis treffer på, så handler jeg hvor det skulle være, sier Thon.

Luens hemmelighet

Noe han derimot er veldig bevisst på er hodeplagget. For 5-6 år siden begynte han å gå med den rød-oransje luen som på kort tid er blitt selve kjennemerket på foretningsmannen.

Saken fortsetter under bildet.

LUEN: Olav Thon og det som har blitt hans kjennemerke; den rød-oransje luen. Foto: Sara Johannessen

- Jeg begynte å gå med luen ved en tilfeldighet da jeg frøs på hodet. Når man har så lite hår som meg, må man ha et hodeplagg. Jeg kunne ikke tenkt meg å bruke hatt eller sixpence, så da ble det lue, forteller Thon, som ikke vil svare på hvor han har fått den fra.

- Det er det mange som har spurt om, men det er min lille hemmelighet, svarer han lurt, men kan likevel avsløre at det finnes tre akkurat like luer han varierer på å bruke.

Blir stopppet på gaten

Når Thon beveger seg ned Karl Johan forteller han at det ofte kommer bort folk som gir han komplimenter for de morsomme og glade antrekkene.

Saken fortsetter under bildet.

SOLLIHØGDA, OKTOBER 1970: - Det var litt av en kar! Jeg tror nok jeg også den gang, slik luen tyder på, var opptatt av å variere med farger. Den skjorten er nok gul, sier Thon om bildet av seg selv. Foto: Scanpix


- Jeg trodde ikke det forekom at man ble stoppet av fremmede folk på gaten, men jeg synes det koselig.

Vil skille seg ut

Nå håper Thon at flere vil mase på butikkene for å få dem til ta inn herreklær i like mange farger som dameklær.

- Mitt tips er at man kontinuerlig går inn i butikker og ber dem om å finne frem klær som er litt annerledes. Om det er skotsk-rutete eller hva det måtte være, bare vi kommer bort fra alt det ensformige.

- Så en beskjed til alle herreekviperingsbutikkene i hovedstaden er at om det skulle dukke opp en vinterfrakk i noe annet enn jordfarge, kanskje med skinnkrave, eller i det hele tatt har noe som kan skille den litt ut fra alt annet, så er jeg interessert.

LES MER OM DE SISTE TRENDENE HOS MIN MOTE

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder