HOLDER FORMEN: Det ser kanskje ikke slik ut, men Jane Fonda nærmer seg 80 år. Her er skuespilleren avbildet på den røde løperen under Golden Globe-utdelingen i januar. Foto:John Shearer,Ap

Jane Fonda kritiserer Hollywood-sexisme

Jane Fonda (77) er lei av mannsdominansen i Hollywood. Nå oppfordrer hun sine kvinnelige kolleger til å brette opp ermene og kjempe for likestilling.

Line Orfjell
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Mandag denne uken var skuespillerlegenden gjest da Sundancefestivalen – som arrangeres i disse dager – inviterte til lunsj i regi av organisasjonen Women in Film. Og snart var det nettopp kvinner i filmbransjen som ble tema blant kvinnene ved bordet. Fonda la ikke skjul på at hun er misfornøyd med enkelte forhold i Hollywood. Bransjen er preget av mektige menn, mener hun.

MED KNYTTET NEVE: Det er nettopp slik Jane Fonda ønsker at kvinner skal kjempe mot likestilling. Denne gestikuleringen ble for øvrig gjort i en annen sammenheng. Foto:Antonio Calanni,Ap

– Det er ikke det at vi ikke har erfaring, det handler om kjønn, sa skuespilleren, ifølge Huffington Post – før hun påpekte at selv mannlige regissører med lite erfaring får ansvar for store Hollywood-filmer.

Men det hjelper lite å sitte stille og se på, mener skuespilleren: Nå må kvinnene ta tak i situasjonen.

– Vi vet hva vi må gjøre. Vi kan ikke holde kjeft, vi må fortsette å snakke om det, og vi må gjøre skam på kjønnsdiskriminerende filmstudioer. Mediebransjen er USAs ansikt utad – og hvis kvinner ikke får ta del i det ansiktet, får ikke publikum se helheten.

Jane Fonda har selv vært ute i kvinnekamp ved en rekke anledninger. På 1970-tallet stilte hun ofte opp under ulike demonstrasjoner, hvor hun slett ikke var redd for å heve stemmen. Under Sundance-lunsjen rådet hun andre til å løfte knyttede never i været og kjempe videre, men samtidig juble for kvinnelige kolleger som gjør det bra:

– Kvinner som lager film, tjener også penger. Vi må bevise at vi kan være kommersielle, og vi må jobbe hardt for at også kvinner blir satt i sjefsstolen, sa Fonda.
Jane Fonda har for øvrig ingen planer om å legge sin egen karriere på hyllen, selv om hun begynner å nærme seg 80: Nå er hun snart aktuell i en ny Netflix-komiserie, «Grace and Frankie», som har premiere i begynnelsen av mai.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder