James «Whitey» Bulger: Virkelighetens mafia-drapsmann

James «Whitey» Bulger (89) var en av etterkrigstidens verste amerikanske forbrytere, dømt for 11 og mistenkt for langt flere drap, samt utallige andre grove forbrytelser. I 2015 ble han filmportrettert av superstjernen Johnny Depp (55).

 • Mads Gilbert (tekst og foto) & Tore Ulabrand Johansen / VG Helg

Artikkelen er over fire år gammel

Oppdatering 30. oktober 2018: James Bulger skal ha blitt drept i fengsel. Denne teksten om den dømte mafialederen ble publisert i november 2015:

Depp har høstet massiv ros for skuespillerinnsatsen. Ifølge rapportene er det som å se Bulger når Depp kommer vandrende over filmlerretet.

Voks og lateks i ansiktet, kontaktlinser, forandring av øyenbryn, tenner og hår, er bare noe av det som måtte til. 22 timer tok det for make-up-trollmannen Joel Harlow å forandre skuespilleren til massedrapsmannen og mafialederen fra Boston.

MAFIA: James Bulger vokste opp i en irsk-amerikansk familie i Boston, men endte opp som mafialeder i ren italiensk stil. Nå portretteres han av Johnny Depp i storfilmen Black Mass. Foto: WARNER BROS. ENTERTAINMENT/AP Foto: Warner Bros. Pictures

Snart kan forandringen oppleves på kino – når storfilmen «Black Mass» har norsk premiere fredag 13. I USA har Depp fått strålende kritikker for innsatsen som den brutale, psykopatiske kjeltringen «Whitey» Bulger (86) som i dag soner to ganger livstidsdom i Coleman II-fengselet i Sumterville i Florida.

James Joseph Bulger er en av de mest herostratisk berømte forbryterne i USA i moderne tid. I mange år hadde han bare Osama bin Laden foran seg på FBI-listen over «most wanted» personer. Etter å ha vært på rømmen fra midten av 1990-tallet, ble han angitt og oppsporet i Santa Monica i California i 2011. Det ble satt opp en belønning på én million dollar for opplysninger som kunne føre til at han ble arrestert.

ETTERSØKT: Da denne plakaten ble distribuert i 1998, var belønningen for opplysninger om Whitey Bulger på 250 000 dollar. Senere ble den økt til 1 million dollar.

Prøvde å nekte

Og arrestert ble han. Det skjedde i juni 2011–16 år etter at Bulger gikk i dekning.

En våken tipser hadde oppdaget at Bulger–som da var 81 år, bodde i et leilighetskompleks i bydelen Santa Monica i Los Angeles. FBI fikk bestyreren av leiegården til å lure Bulger ned i garasjen ved å lyve for ham om at låsen til bagasjerommet på bilen hans var ødelagt. I garasjen ble Bulger omringet av FBI-agenter. Han forsøkte å fortelle at han var Charlie Gasko–navnet han bodde under i bygården, men skjønte fort at spillet var slutt.

les også

Innvielsesritualene i kriminelle gjenger: Må spise menneskehjerter

Pluss content

– Dere vet hvem jeg er; jeg er Whitey Bulger, sa han–ifølge special agent Scott Garriola i FBI.

I dag er storkjeltringen 86 år gammel, og blir sittende innesperret den tiden han måtte ha igjen å leve.

Det finnes nesten ikke den forbrytelse som ikke kan knyttes til «Whitey» som han ble kalt fra han var barn, på grunn av sitt uvanlig lyse hår.

50-TALLET: James "Whitey" Bulger ble arrestert en rekke ganger på 1950-tallet, for en serie ulike forbrytelser. Dette er politiets bilder fra en pågripelse i 1953.

I rettssaken etter pågripelsen for fire år siden, ble han funnet skyldig i drap eller medvirkning til drap på 11 personer – av de 19 han var tiltalt for, samt en uendelig lang rekke andre forbrytelser. Bulger vokste opp i Boston, Massachusetts, på den amerikanske østkysten. Han ble født 3. september 1929 i bydelen Dorchester som ett av seks barn i en romersk-katolsk familie av irsk-amerikansk opprinnelse. Allerede som barn havnet han på skråplanet, og bare 10 år gammel rømte han hjemmefra med et omreisende sirkus.

Fire år senere ble han arrestert for første gang, for tyveri. I løpet av kort tid skaffet han seg et omfattende kriminelt rulleblad. Han ble tiltalt for flere tyverier, for bedrageri, overfall, etter hvert også for væpnet ran.

Han satt fem år i en forbedringsanstalt for ungdom, men det hjalp lite.

BLODIG OPPGJØR: Whitey Bulger ble dømt for å ha utført eller medvirket til 11 av de 19 drapene han var tiltalt for. Flere av drapene var særdeles blodige. Dette bildet - fra et ikke nærmere angitt drap - ble presentert som bevis i saken mot ham i 2013.

Bankran

Da han slapp ut, gikk han inn i USAs luftforsvar, men havnet i arresten både for å ha stukket av uten lov, og for overfall. Han forlot det militære 23 år gammel i–1952.

Vel tilbake i Boston, satset Whitey på det eneste han kunne; kriminalitet. Forbrytelsene økte stadig i omfang og alvorlighetsgrad, og kulminerte med en serie væpnede bankran i flere stater fra Rhode Island til Indiana.

les også

Mads Ousdal: – Barnevakten var en av Norges mest forhatte

Pluss content

Selvsagt ble han tatt.

I 1956 fikk han en dom på 25 års fengsel, men sonet bare ni av dem, blant annet på det beryktede Alcatraz og i Leavenworth-fengselet.

Men fortsatt ga han ikke opp sin kriminelle løpebane.

RANSMANN: I yngre dager gjennomførte Whitey Bulger en serie væpnede ran - og ble dømt til 25 års fengsel. Johnny Depp spiller den beryktede storskurken i filmen som har norsk premiere 13. november. Foto: WARNER BROS. ENTERTAINMENT/AP.

Etter at han ble løslatt begynte han å jobbe han for gangsterbossen Donald Killeen. Etter at Killeen ble skutt og likvidert i 1972, gikk Bulger inn i Winter Hill-gjengen der han raskt steg i gradene.

Han utmerket seg som en smart, dyktig og skruppelløs gangster. Bulger beordret en rekke drap på konkurrenter, blant annet på Spike O’Toole, Paulie McGonagle, Eddie Connors, Tommy King og Buddy Leonard.

FBI-agent

I 1979 satt Whitey Bulger helt oppe i toppen av mafiakjeden i Boston. Samme år ble Howie Winter, lederen for Winter Hill-gjengen, sendt i fengsel for å ha fikset hesteveddeløp. Bulger tok straks hans plass, og i løpet av de neste 16 årene kontrollerte han en vesentlig del av Bostons narkotikaomsetning, gambling og låneformidlingsvirksomhet.

Men Bulger spilte også på en annen hest … I årene mellom 1975 og 1990 var den beryktede mafiabossen også informant for det føderale politiet FBI. Ikke engang hans aller nærmeste krets ante at Bulger blant annet hjalp myndighetene med å få tatt Patriarcas, en berømt mafiafamilie fra New England. Samtidig bygde han sitt eget kriminelle nettverk både større og mer voldelig enn konkurrentene.

les også

Fembarnsmor forsvunnet: Mystiske drap ryster småby

Pluss content

Det gikk bra frem til våren 1994. Da slo ulike politistyrker seg sammen for å kikke Bulgers operasjoner nærmere etter i sømmene. Tidlig i 1995 skulle Whitey og hans medarbeider Stephen Flemmi pågripes. Den tidligere forbindelsen til FBI kom imidlertid nå til nytte.

Ifølge føderale kilder var det Bulgers tidligere føringsoffiser, spesialagent John Connelly som tipset Whitey om at noe var i gjære.

MANGE ANSIKTER: Dette fotogalleriet ble offentliggjort av FBI i august 1995, da Whitey Bulger akkurat hadde stukket av. Storforbryteren var på rømmen i 16 år, inntil han ble pågrepet i 2011. Foto: Anonymous

Bulger gikk under jorden, sammen med sin kone Theresa Stanley.

En måned senere dukket han opp igjen, hans kone ville ikke lenger være på rømmen. Men Bulger forsvant på nytt, denne gang med elskerinnen Catherine Greig.

Og nå ble han borte for godt – til han ble funnet i Santa Monica.

Bortkastet liv

Ingen har fått intervjue Whitey etter at han ble pågrepet. Men det kan virke som om han i støvets år er i ferd med å revurdere det livet han har levd. Mannen som ikke har vist noe medynk med alle de menneskene han har torturert og drept, som nektet å legge seg på kne da han ble pågrepet fordi han ikke ville bli skitten på buksene, og som bannet til vitnene som forklarte seg om gjerningene hans under rettssaken, innrømmer nå at han ikke har vært et godt menneske.

MUGSHOT: Disse bildene av Whitey Bulger og hans mangeårige elskerinne Catherine Greig ble offentliggjort etter at de var blitt pågrepet i Santa Monica i 2011. Greig fikk flere års fengsel for å hjulpet en etterlyst person. I leiligheten de delte ble det funnet over 820 000 dollar og flere våpen, gjemt inne i veggene. Foto: AP/US MARSHALS SERVICE

– Livet mitt har vært bortkastet, og levd på en idiotisk måte. Det har brakt skam og lidelse over mine foreldre og søsken, og det vil snart ta slutt, sa 86-åringen i et personlig og håndskrevet brev til tre 17 år gamle jenter som laget et skoleprosjekt om ham tidligere i år.

– Jeg vet bare en ting sikkert; skal du tjene penger på kriminalitet, så begynn å studere jus. Jeg tok det gale veien i livet, skriver Bulger som fremhever kontrasten til sin yngre bror William–tidligere president ved University of Massachusetts og for Senatet i delstaten.

TUNGT BEVÆPNET: Etter pågripelsen av Whitey Bulger i 2011, sendte statsadvokatene i Boston ut dette bildet - som viser våpnene som ble beslaglagt i leilighetene Bulger bodde i da han ble arrestert. Våpnene, samt over 827 000 dollar i kontanter, var gjemt inne i veggene i leiligheten. Foto: Anonymous

– Et bedre menneske enn meg, skriver han om lillebroren.

Og han ber om at jentene finner andre ting å være opptatt av enn hans person.

– Ikke kast bort tiden deres på en slik en som meg – vi er samfunnets laveste, det beste er at vi blir glemt, ikke spurt om råd om ledelse, sier den tidligere gangsterkongen.

Bulgers liv bare måtte bli film. Johnny Depp ble håndplukket til rollen, men svarte ikke endelig ja før bare noen dager før opptakene skulle starte. Nå er «Black Mass» tippet som en av de store favorittene til neste Oscar-utdeling.

Ufølsom Depp

Men det er ikke første gang Bulger har inspirert filmskapere. Jack Nicholsons rollefigur i mafiafilmen «The Departed» fra 2006, er bygget over storkjeltringen fra Boston.

Men nå er det altså Johnny Depps tur. Superstjernen forsøkte å få treffe Bulger før innspillingen, men hovedpersonen var ikke interessert.

– Jeg gjorde et forsøk på å få møte ham, av respekt, bare. Det er hans liv, og jeg spiller ham på lerretet, sa Depp til journalister i Toronto i midten av september.

– Det er bare Hollywoods grådighet som ligger bak ønsket om å portrettere min klient, fnyste Bulgers forsvarer Hank Brennan i sakens anledning. Han gjorde det også klart at Bulger overhodet ikke ønsket å se filmen.

les også

Michelle har sett 300 henrettelser

Pluss content

Etterkommere etter flere av ofrene for Bulgers grusomheter, ble for øvrig rasende over flere kommentarer fra Johnny Depp i forbindelse med filmpremieren.

Fra den røde løperen utenfor Coolidge Corner-kinoen i Boston uttalte stjernen at selv om Bulger var født inn i en voldsverden, så hadde han også en mykere side.

– Det er et slags hjerte der inne. Det er et kaldt hjerte der inne. Det finnes en mann der som elsker. En mann som gråter. Det er ganske mye med den mannen, sa Depp.

En av dem som fikk disse uttalelsene i vrangstrupen, var Bill St. Croix. Hans søster Deborah Hussey ble kvalt av Bulger i 1985.

– Jeg lurer på hvordan Johnny Depp ville følt det dersom hans søster ble kvalt og begravd i en kjeller sammen med to andre lik?

Det er ikke noe menneskelig ved James Bulger. Depp burde skamme seg. Det var en særdeles dum, uforstandig kommentar, sa broren.

LES MER: James J. Bulger - Wikipedia

Kilder: Biography.com, Wikipedia, Vanity Fair, The Guardian.

Flere artikler

 1. Leiemorder etterforskes for drapet på mafiatoppen James «Whitey» Bulger (89)

 2. New York Times: James «Whitey» Bulger ble slått i hjel

 3. Hvorfor bruker dronningen aldri hjelm?

 4. Victoria Beckham takker David: – Han elsker meg og inspirerer meg

 5. Pluss content

  Mistet to av sine nærmeste - nå dokumenterer hun tid

 6. Pluss content

  Den sårbare kjærligheten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder