GÅTT BORT: Kim Larsen ble 72 år gammel. Her fra et bilde i 2010. Foto: Jeppe Bøje Nielsen / Ritzau Scanpix

Kim Larsen er død: – Definisjonen på en folkelig artist

Den danske sangeren, musikeren og forfatteren er død 72 år gammel. – En dansk bauta som var folkelig, men som samtidig beholdt brodden, sier radioprofil Finn Bjelke til VG.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

«På vegne av Larsen-familien vil jeg med stor sorg meddele at Kim Larsen sovnet stille inn i morges, etter lengre tids sykdom. Kim Larsen ble 72 år», skriver Larsen impresario Jørn Jeppesen på Kim Larsens offisielle Facebook-side.

«Kim Larsen var i sin siste stund omgitt av sin kone Liselotte og sine seks barn Pelle, Sylvester, Alice Eva, Molly, Hjalmer og Lu», skriver Jeppesen.

– En av de mest sentrale nordiske artistene har gått bort. Han har holdt det gående siden tidlig 70-tallet med Gasolin, og holdt en høy profil helt til det siste. Det er en trist, men ikke uventet beskjed å få, sier Stein Østbø, mangeårig musikkjournalist i VG.

– Han var vel det vi kan kalle en norgesvenn?

– Definitivt! Han spilte her masse, og jeg har selv diskutert norsk vs. dansk akevitt med ham. En ekte levemann, og selve definisjonen av en folkelig artist.

Larsen slo gjennom med gruppen Gasolin’ på begynnelsen av 1970-tallet. Han har senere solgt flere millioner plater som soloartist.

I NORGE: 3. august spilte Kim Larsen på operataket i Oslo. Foto: ANETTE KARLSEN / NTB scanpix

I begynnelsen av 2018 fortalte Larsen at han hadde fått prostatakreft, og måtte avlyse konserter

«Jeg vil unnskylde overfor publikum og arrangører. Jeg holder på å bli en gammel narr, og mot min vilje har jeg måttet innse at jeg trenger ekstra tid til å komme i spilleform igjen. Men jeg regner bestemt med å være klar til sommeren», uttalte han den gangen, ifølge Ekstra Bladet.

Norgesvenn

I sommer skulle Larsen spille syv konserter i Norge, men måtte avlyse på grunn av dårlig helse.

28. august spilte han med bandet Kjukken for 7000 jublende publikummere på en utsolgt konsert på Valdemars slot på Fyn. Han spilte også for 10 000 mennesker i Holbæk 25. august. Da hadde han allerede bestemt seg for å avlyse konsertene i Norge.

Neste år skulle han feire femtiårsjubileum for dannelsen av sitt første band Gasolin.

PÅ SCENEN: Kim Larsen under en konsert i 1980. Foto: JOHN STENERSEN

– En dansk bauta

Larsens mest kjente sang er antagelig «Papirsklip» fra 1984. Den var en del av filmmusikken til «Midt om natten». Albumet lå som nummer én på hitlistene i 23 uker.

Den rekorden ble ikke slått før i 2010.

«Farvel», skriver radiopersonligheten Finn Bjelke på Twitter.

– En dansk bauta som var folkelig, men som samtidig beholdt brodden. Mange av sangene hans klarte å kombinere allsangfaktoren med en menneskelig varme og subtekst. Gasolin’ var også noe så sjeldent som en et godt rockband fra Danmark. Empatien hans nådde over landegrensene og han ble norgesvenn med positiv valør. Han var danskenes Ole Paus. Han vil bli savnet, skriver Bjelke i en e-post til VG.

EMPATI: Humorist og musikkjournalist Finn Bjelke omtaler Larsen som en bauta og danskenes Ole Paus. – Empatien hans nådde over landegrensene, sier han. Foto: Frode Hansen, VG

– En kul fyr

Også forfatter Tom Egeland minnes den danske artisten på Twitter.

– Gasolin’ og senere Kim Larsen & Bellami – og Larsen som soloartist – var ett av min ungdoms mange musikalske lydspor. Låter som «Hvad gjør vi nu, lille du» og «This is my life» var store på 70-tallet. Likevel står nok Larsen såre og rocka versjon av Nordahl Griegs «Til ungdommen» igjen som et høydepunkt, skriver Egeland i en SMS til VG.

SKØYERE: Kim Larsen og Kjukken i Oslo i 2002. Kjukken består av Karsten Skogaard, Larsen, Bo Gryholt og Jesper Rosenqvist. Foto: NILS BJÅLAND

Ivar Dyrhaug, mangeårig programleder for musikkprogrammet «Beat for beat» møtte Larsen flere ganger.

– En veldig hyggelig fyr, som var helt nedpå. Første gang jeg traff han var etter at Gasolin' ble oppløst, og han skulle forsøke seg i USA. Det hadde han et svært avslappet forhold til. «What the hell, hvorfor ikke?» sa han. En kul fyr, noe hans engasjement for fristaden Christiania også viste, sier Dyrhaug.

Han trekker også frem Larsens versjon av «Til ungdommen» som en favoritt.

Liberale og radikale

Finn Bjelkes tidligere kollega i «Herreavdelingen» på NRK, journalist og humorist Yan Friis, hadde sans for Gasolin’ som liberale, radikale og på kant med loven, samtidig som de var folkelige og populære.

– Mitt forhold til Kim Larsen er gammelt. Jeg var veldig begeistret for Gasolin'. De hadde stor betydning for danskene, og etter hvert også her i landet. Jeg var så heldig at jeg var i København rundt tiden «Vad gjør vi nu» kom ut. Den gikk på repeat i alle de brune pubene. Det var nesten som med Beatles i 1967, sier Friis.

Artist og programleder Rune Larsen understreker den danske trubadurens sterke scenesjarm.

– Første gang jeg hørte «Til ungdommen» var for 30 år siden, i Kim Larsens versjon. Wow, tenkte jeg, jeg kjente jo diktet til Nordahl Grieg. En utrolig fin versjon. Kim Larsen hadde en sånn røffhet i image og stemme at han kunne synge de søteste låter, låter som ville blitt kliss med andre artister, sier Larsen.

GÅTT BORT: Den folkekjære artisten ble 72 år gammel. Foto: ANETTE KARLSEN/NTB scanpix

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder