Kroken på døren for «Et dukkehjem»

Det er nå blitt satt en definitiv sluttstrek for planene om Liv Ullmanns filmatisering av Ibsens «Et dukkehjem».

Jon Selås
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Liv Ullmann. Foto: Tore Berntsen

Det har vist seg umulig å få Norsk Filmfond til å være med på nødvendige forhåndsfinansiering. Det var påkrevd for å få internasjonal medvirkning til denne filmen regissert av Norges mest kjente internasjonale stjerne, over et av de mest spilte teaterstykkene av den internasjonale dramatikkens gigant, Henrik Ibsen.

- Det er fryktelig synd. Liv vil ikke selv uttale seg nå. Hun er utmattet. Hun er ferdig med prosjektet og føler seg nok ikke godt behandlet, sier direktør Guttorm Petterson i SF Norge.

Svært skuffet

Sammen med produsent Bjarne Bjørndalen i Cylinderfilm har Petterson og hans selskap i et års tid forsøkt å skaffe penger til Liv Ullmanns store filmprosjekt. For to år siden var det Dinamo Story som ga opp filmen, som Ullmannn da hadde arbeidet med i to år.

- Vi vet visst ikke i Norge hvilken status hun har i utlandet. «Et dukkehjem» kunne blitt et nytt flaggskip ute i verden, i en tid da norsk film er under positiv utvikling. Det virker som mange forstår oss - langt inn i Norsk Filmfond. Og Fondet har kanskje formelt sitt på det tørre. Men ingen har maktet å ta grep, sier Petterson som er svært skuffet:

- Selv kulturminister Trond Giske har jo mer eller mindre direkte uttalt at denne filmen bør lages. Men ingen har gjort nok. Det er trist at Ibsens hjemland ikke er blitt større og har mer romslighet enn det som rommes i et dukkehus. Og det med et prosjekt med stor internasjonal interesse knyttet til seg.

Flere internasjonale stjerner er blitt koblet til prosjektet.

- Det har jo vært velkjent at internasjonale størrelser som Kate Winslet, Cate Blanchet, Annette Bening og Ralph Fiennes har villet være med. Men vi har opplevd at de som har kunne hjelpe oss, har drevet med uthalingstaktikk.

Liv Ullmann har kjempet for dette i mange år. Noen andre av oss har vært med kortere tid. Men nå orker vi ikke mer, noen av oss, sier Petterson.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder