SIN FARS DATTER: Nå debuterer André Bjerkes datter Vilde som lyriker. Her fotografert i sitt hjem. Foto: JO E. BRENDEN

Vilde Bjerke i pappa fotspor

28 år etter sin fars død debuterer Vilde Bjerke med en diktsamling.

Lena Storvand
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Andrè Bjerke døde 10. januar 1985. Han ble bare 67 år gammel. Datteren Vilde var da 25 år. Nå kommer hennes første diktsamling, «Hilsen til lengselen».

Samtidig er den tredje lydboken med hennes fars samlede dikt klar. Det er Vildes store prosjekt. Det er hun som gir røst til farens dikt.

- Jeg har holdt på med det i ti år, så dette er en veldig gjennomarbeidet samling. Jeg har slitt mye med å finne min egen stemme, fordi jeg har to store kunstnere som foreldre, sier Vilde Bjerke om «Hilsen til lengselen».

Hun karakteriserer boken som en «moden samling som er veldig meg».

- Det handler om lengsel etter likhet, balanse, etter å skape kontakt, om det utenriks- eller innenrikspolitiske, men også om den indre lengselen. Jeg skriver om søken etter å finne en indre ro, at det ikke er noe å frykte; at vi er store åndsvesener som har en stor oppgave på jorden.

Lengeselens vesen

Jeg er opptatt av lengselens vesen. Lengselen kan være både konstruktiv og destruktiv, sier Bjerke.

Diktene er på rim.
- Far var min læremester, men vi er veldig forskjellige, og jeg har en egen stemme. Han var så sterk. Det er både positivt og negativt i forhold til å finne sin egen vei, ikke å bli sammenlignet med ham.

Men nå står jeg hundre prosent på egne ben. Jeg er ikke så redd for sammenligningen lenger.

Vilde har i en årrekke jobbet med arven etter sin far, formidlet diktene, ivaretatt hans verk. Så ble hun da også diktet til fra hun var født. Vilde var bare en time gammel da han skrev diktet «To luker i himmelen».

Ble diktet til av far

Han hadde sett sin nyfødte inn i øynene, og syntes de var som luker til himmelen; som om han så rett inn i Guds verden og alle andre ting i verden ble borte. Og et halvt år før han døde, skrev Andrè Bjerke sitt siste dikt til sin datter: «Stadig to luker i himmelen».

Bjerke og Vildes mamma Henny Moan ble skilt da hun var ni år.
- Jeg brukte fem år på å bearbeide den verste sorgen. Da tenkte jeg veldig mye på ham. Jeg hadde for lite kontakt med ham gjennom oppveksten, følte at jeg hadde sett ham altfor lite.

Jeg har brukt så mye energi på å fylle det behovet jeg hadde, men ikke fikk tilfredsstilt. Det var som å gå igjennom en mørk tunnel, har Vilde tidligere fortalt VG om sorgprosessen.
I 2002 kom Vildes bok «Du visste om et land - Om min far André Bjerke».

Hunn har også skrevet romanen «Fyrtårnet».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder