SITTER MED PILOTEN: Kronprinsesse Mette-Marit fikk sitte foran hos piloten da SAS-flyet tok av fra København. Foto: 2200 Leserbilde

SITTER MED PILOTEN: Kronprinsesse Mette-Marit fikk sitte foran hos piloten da SAS-flyet tok av fra København. Foto: 2200 Leserbilde

Her får Mette-Marit flyskrekk-hjelp av kapteinen

Kronprinsessen med eget sete i cockpiten

GARDEMOEN (VG Nett) Dette bildet viser at Mette-Marit blir beroliget av kapteinen etter at flyet hun satt i fikk motorhavari søndag morgen.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

VG Netts bilde viser at kronprinsesse Mette-Marit sitter sammen med kapteinen i SAS-flyet som ble satt inn som erstatning.

Tidlig søndag morgen fikk det opprinnelige flyet hun og kronprins Haakon Magnus skulle fly med fra Danmark motorproblemer.

BAKGRUNN: Kronprinsparet i flydrama etter kongelig fest

- Mette-Marit fikk lov til å sitte i cockpiten. Det er sånt vi gjør for å hjelpe de med flyskrekk, og gjør det dersom kapteinen vurderer at det ok. Hun har fått eget sete, som en ekstrapassasjer i cockpit, og har nå en hyggelig prat med kapteinen, sier Monica Hovland, informasjonskonsulent i SAS, til VG Nett.

Klokken 13.10 søndag ettermiddag forlot kronprinsparet flyplassen, og ble kjørt ut av Gardermoen i en svart Audi. Mette-Marit satt fremoverbøyd i baksetet sammen med ektemannen.

VG Nett har vært i kontakt med Slottets kommunikasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen. Han ønsker ikke å kommentere saken.

HAR DU BILDER ELLER VET NOE OM SAKEN? TIPS OSS HER!

Smell fra motoren

Kronprinsesse Mette-Marit har som kjent flyskrekk, og har ved flere anledninger valgt å reise med tog for å unngå fly. Hun har også gjennomført kurs med tanke på å bli kvitt flyskrekken.

Saken fortsetter under bildet

EVAKUERT: Her er kronprins Haakon avbildet utenfor flyet etter å ha blitt evakuert. Bak til høyre kan kronprinsesse Mette-Marit skimtes. Foto: Leserbilde til 2200

Student Jørgen Bruaset var blant de 135 passasjerene om bord i flyet.

- Flyet var litt forsinket på grunn av avising. Da vi skulle ta av ga kapteinen full gass. Da kom det et smell fra den ene motoren, flyet stoppet og det kom mye røyk, sier Bruaset.

- Det var fullstendig kaos og folk var livredde, sier han.

PROTOKOLL:Del din flyskrekkhistorie her

Takker SAS-crewet

Kronprinsessen har selv uttalt seg om den alvorlige hendelsen via det sosiale mediet Twitter.

- En varm takk til et flott SAS crew som tok godt vare på alle passasjerer, skriver hun i en twittermelding.

Ved 12-tiden er det nye flyet i ferd med å ta av, og skal være i Oslo i 13-tiden, får VG Nett opplyst.

Hovland kan ikke bekrefte at kronprinsparet er om bord.

- Vi kan ikke kommentere passasjerer om bord generelt, men de aller fleste er på vei til Oslo. Noen mistet sin forbindelse på grunn av forsinkelsen, og de blir booket om til i morgen. Det kommer an på hvor de skulle. De blir nå tatt hånd om i København, sier Hovland.

- Nyttig å snakke med piloten

Flyskrekk-ekspert, og professor i biopsykososial atferdsforskning, Øivind Ekeberg ved Universitetet i Oslo vil ikke kommentere dagens hendelse spesielt, men sier på generelt grunnlag at kontakt med de som fører flyene er bra for personer med flyskrekk.

- Veldig mange har nytte av å snakke med piloten, men av praktiske grunner er ikke det alltid mulig. Det viktigste er nok at kapteinen kommer og forklarer hva som har skjedd til de som har vært involvert. Både hva som faktisk har skjedd og sikkerhetsmarginene de har hatt, som nesten alltid er større enn det man tror, sier han.

- Så kontakten med flyførerne er først og fremst viktig for å få fakta på bordet og klarhet i situasjonen?

- Ja, fordi faktisk kunnskap bidrar til å redusere rommet for feiltolkninger og katastrofefantasier.

Kongeekspert Kjell Arne Totland sier det er tydelig at kronprinsessen synes det er til god hjelp å sitte fremme i cockpiten.

- Rådet om å sitte i cockpit ved avgang og landing skal hun blant annet ha fått av sin bror, piloten Espen Høiby, og hun skal også ha fløyet med ham på denne måten en rekke ganger, sier Totland til VG Nett.

Espen Høiby ønsker ikke å kommentere saken overfor VG Nett.

- Jeg synes det er både flott og beundringsverdig at kronprinsesse Mette-Marit utfordrer og trosser sin flyskrekk på denne måten. Dette vil hun mestre! Og allerede tirsdag skal hun jo ut å fly igjen - til Frankfurt denne gang, sier Totland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder