HØYTIDELIG. Kronprins Haakon var blant gjestene som var tilstede i Universitets Aula under lørdagens åpning av Munch 150. Foto: NTB SCANPIX

Fabian Stang på Munch-åpningen: Håper på bredt Lambda-flertall

(VG Nett) Ordfører Fabian Stang (H) tror også motstanderne vil være stolte når Munch-museet Lambda blir en realitet.

 • Nanna Johannessen
 • Hilde Kristine Misje

Artikkelen er over syv år gammel

Lørdag var det offisiell åpning av jubileumsutstillingen «Munch 150», som markerer 150-årsjubileet for Edvard Munchs fødsel.

- I dag kjenner vi på at debatten vi har vært igjennom er av kjærlighet til Munch og hans kunstverk, sa ordfører Fabian Stang (H), som holdt åpningstalen i aulaen på Univeristet i Oslo.

Han hedret avgjørelsen om å flytte Munch-museet fra østkantbydelen Tøyen til Bjørvika etter en hestehandel mellom SV og Høyre.

Håper på flertall

Veien til flertallet for det omstridte museet skapte dårlig stemning hos Frp og Arbeiderpartiet. Men ordføreren håper det til uken vil etableres et bredere flertall om avgjørelsen om nytt museum.

- Jeg tror de som har vegret seg vil bli stolte av å ha vært med på avgjørelsen når museet står ferdig. Vi håper på en effektiv byggeprosess. Nå er det ikke tid for omkamper og andre agendaer. Gratulerer med dagen, gratulerer med museet, og gratulerer med at vi setter så stor pris på Munchs kunst, sa en stolt Stang.

Tidenes mest omfattende

Kronprins Haakon, kulturminister Hadia Tadjik og Venstre-leder Trine Skei Grande var blant gjestene på åpningen av Munch-utsillingen lørdag formiddag.

Utstillingen er tidenes mest omfattende presentasjon av Munchs kunst, med 250 verk fra alle perioder og sentrale temaer i kunstnerens produksjon.

Venstre-lederen var full av lovord over utstillingen.

- Dette er en veldig stor dag. Nå som vi har bestemt nytt museum må vi løfte blikket igjen. Vi er kjempeheldige som får vist frem den fantastiske kunsten og arven som vi forvalter, sier hun til VG.

Også Munch-arving, Elisabeth Munch-Ellingsen, var til stede på åpningen av «Munch 150».

- Dette er en flott dag, med fokus på hele Munchs produksjon. Jeg håper jubileumsutstillingen gjør at nordmenn nå virkelig får øynene opp for Munch. Med avgjørelsen om Lambda-museet og åpningen av jubileumsutstillingen ble dette en helt fantastisk uke, sier hun til VG.

Trompetist Tine Thing Helseth var blant flere som opptrådte under dagens høytidelige åpning.

Utstillingen er fordelt mellom Nasjonalgalleriet - som viser bilder malt i årene 1882 til 1904, og Munch-museet - som tar for seg Munchs kunstneriske virke fra 1905 og frem til hans død i 1944.

For å gjøre utstillingen komplett har museene lånt inn et førtitalls malerier fra private samlere og institusjoner i utlandet.

Terningkast seks

Blant de innlånte verkene er «Gate i Åsgårdstrand» (1901) fra Kunstmuseum Basel i Sveits, «Damene på broen» (1903) fra Thielska Galleriet i Stockholm, «Pikene på broen» (1901) fra Hamburger Kunsthalle, «Melankoli» (1894-96) fra Bergen Kunstmuseum, «Sommernattsdrøm. Stemmen» (1893) fra Boston Museum of Fine Art, «Stormen» (1893) fra Museum of Modern Art i New York og «Vampyr» (1893) fra Göteborgs Konstmuseum.

VGs anmelder Lars Elton ga terningkast 6 til jubileumsutstillingen og omtalte den som en «en én-gang-i-livet-opplevelse».

Utstillingen åpner for det publikum i morgen, og varer frem til 13. oktober.

Tidligere denne uken ble det kjent at det borgerlige byrådet i Oslo har kommet til enighet med SV om å danne flertall i bystyret for å flytte Munch-museet fra østkantbydelen Tøyen til Bjørvika.

Dermed blir det mye og lenge omdiskuterte Lambda-prosjektet en realitet.

BILDESERIE: Slik blir Lambda

Flere artikler

 1. Dette Munch-bildet har ikke vært i Norge siden 1927

 2. Skrik-selgeren Petter Olsen kritisk til Lambda: - Bygningen blir som en tvangstrøye

 3. Nytt Munch-museum bygges i Bjørvika

 4. Det nye Munch-museet skal bygges i Bjørvika

 5. Munch-sirkuset har inntatt hovedstaden

Fra andre aviser

 1. Ap-politikere: - Vi burde vært del av Munch-avtalen

  Bergens Tidende
 2. SV sikrer Lambda i Bjørvika

  Fædrelandsvennen
 3. Kulturministeren åpnet Munch-utstillingen

  Aftenposten
 4. SVs velgere vil ha Munch-museet på Tøyen

  Fædrelandsvennen
 5. Ap og Frp vil få SV med på Lambda-salg

  Fædrelandsvennen
 6. Strålende fornøyd Munch-direktør

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder