SNAKKET: Kronprins Haakon utenfor Norges vassdrag- og energidirektorat i Oslo Foto: ROGER NEUMANN, VG Foto: ,

Kronprins Haakon til VG: - Forstår at folk har meninger

Kronprins Haakon sier det har vært et vanskelig valg å ta barna ut av offentlig skole, men at de nå vil fokusere på det nye skoleopplegget.

Onsdag møtte kronprins Haakon VG og annen presse utenfor Norges vassdrag- og energidirektorat i Oslo.

- Jeg forstår at folk har meninger om valget vårt. Dette har vært en vanskelig avveining for oss, sa kronprinsen til VG etter å ha blitt konfrontert med den intense skoledebatten.

- Du sier det har vært et vanskelig valg, hvorfor det?

- Våre barn har hatt gode år på skolene de har gått på, men vi har likevel kommet frem til dette, fordi det er til det beste for barna nå. Dette har vi selvsagt vurdert, svarte kronprinsen og la til at de nå vil fokusere på de nye skolene og deres opplegg.

Omstridt

Tirsdag kom meldingen om at kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit tar barna, Sverre Magnus (8) og Ingrid Alexandra (10), ut av offentlig skole - til fordel for de private Oslo International School og Montessori-skolen.

Bakgrunnen for kronprinsparets beslutning er at prinsesse Ingrid Alexandra da best kan tilegne seg «grunnleggende engelskkunnskaper».

Valget vekker sterke reaksjoner fra en rekke hold. Mange mener at det å sende kongebarna på private skoler, bryter med kongehusets tradisjoner om å ivareta en folkelig posisjon.

Folket har også talt:4 av 10 mener kronprinsbarna bør gå på vanlig skole

Martin Kolberg:- Skritt mot avvikling av monarkiet

FØRSTE DAG: Bildet er fra Prinsesse Ingrid Alexandras første skoledag ved Jansløkka skole. Prinsessen kom sammen med foreldrene kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit. Foto: EIVIND GRIFFITH BRÆNDE Foto: ,

TV 2s hoffreporter Kjell Arne Totland uttaler til VG at han tror det har vært et vanskelig valg for kronprinsparet å ta barna ut av offentlig skole.

- Kronprinsparet har nok vært fullt klar over at deres valg ville vekke diskusjon og debatt. Derfor begrunner de også sitt valg såpass grundig som de gjør, og det kan jo også være årsaker som de ikke går ut med. Kronprinsparet og deres barn kan jo ikke forventes å tilpasse livet sitt etter opinion og meningsmålinger, sier Totland.

Ifølge Oslo Internasjonale Skole koster det i underkant av 100.000 kroner i året for en norsk statsborger å være elev. 70 prosent av elevene ved skolen er utenlandske statsborgere, og disse betaler 187.500 kroner for et skoleår.

- Støtter kronprinsparets valg

Statsminister Erna Solberg sier til VG at hun ikke har noe imot kronprinsparets valg om å ta prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus ut av den offentlige skolen til høsten.

- Jeg respekterer alle familier, også kronprinsfamilien sine valg, sier Solberg til VG.

HVA MENER DU?Diskuter i kommentarfeltet under

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder