ÅPNET KATEDRAL: Kronprinsesse Mette-Marit med statsråd Rigmor Åserud og ordfører Laila Davidsen ved åpningen av Nordlyskatedralen. Foto: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX

Mette-Marit taus om Se og Hør-bråket

(VG Nett) Slottets kommunikasjonssjef sier kongefamilien deler det meste av livet sitt med det norske folk, men på spørsmål om Se og Hør-bråket de siste dagene nektet Mette-Marit å svare.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

I lørdagens VG gikk kongefamilien til kraftig angrep på Se og Hør. Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen kalte flere av bladets reportasjer for kraftige overtramp og reagerte på det hun mente var feilaktige reportasjer.

Hagen understreket at kongeparet stiller opp i en rekke offentlige sammenhenger hvor de kan fotograferes, med 655 oppdrag i fjor.

- På et par hundre av disse er det i tillegg mulig å snakke med dem. Kongefamilien deler det meste av livet sitt med det norske folk. Jeg mener at det resterende må få være privat, sier Hagen.

Bakgrunn: Kongefamilien tar kraftig oppgjør med Se og Hør

Svarte ikke

Da kronprinsesse Mette-Marit gjestet åpningen av Nordlyskatedralen i Alta søndag, ville hun imidlertid ikke svare på spørsmål fra Altaposten om Se og Hør-anklagene.

Etter å ha svart på spørsmål om Nordlyskatedralen, fikk kronprinsessen spørsmål om hvordan hun har oppfattet sakene som har vært fremme i media de siste dagene. Da svarte hun slik:

- I dag er jeg her for å være med på åpningen av Nordlyskatedralen, så det får være fokus.

Deretter gikk hun fra pressen, ifølge Altapostens reporter på stedet.

VG rettet deretter følgende spørsmål til kommunikasjonssjef Marianne Hagen:

- Har du noen kommentar til at Mette-Marit ikke vil svare på det spørsmålet journalistene vil ha svar på?

- Vi har sagt det vi har på hjertet i denne saken i denne runden. Kronprinsessen var der for å være med på åpningen av Nordlyskatedralen, dette svarte hun også på spørsmål om, sier Hagen.

Reagerer på reportasjer

Kongefamilien reagerer spesielt på to reportasjer. Den ene ble publisert i fjor sommer etter at hele kongefamilien hadde feriert på Korsika. Nære bilder av dem i badetøy ble publisert over 32 sider.

Den andre reportasjen avslørte at kronprinsfamilien hadde vært på juleferie på St. Barts i Karibien, og bildene, igjen i badetøy, ble publisert over 14 sider.

- Nå har det gått så langt at vi må gå til dette uvanlige skrittet i et forsøk på å få en slutt på overtramp og feilaktige opplysninger, sa Hagen til VG.

Sjefredaktør Ellen Arnstad i Se og Hør forsvarer bladets reportasjer og svarer på Slottets anklager.

Les hennes svar på Slottets massive kritikk .

- Det vi reagerer på er omfanget, intimiteten, at de bruker bilder av barna og at de ikke har gitt seg til kjenne, sier Marianne Hagen.

- Ulovlig

I dagens VG sier jus-ekspert Bjørnar Borvik ved Universitetet i Bergen at reportasjene som viser kongefamilien på private badeferier i utlandet klart er lovstridige.

Han viser til at Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg både i 2004 og 2012 viste hva som skal være gjeldende rett om privatlivets fred, etter å ha behandlet klager fra prinsesse Caroline av Monaco.

- I den første saken fikk hun blant annet medhold i at et bilde av henne tatt på hovedgaten Champs Elysees i Paris, var lovstridig og ikke kunne brukes, sier Borvik.

Se og Hør avviser

Det holdt ikke som argument at hun var på et offentlig sted.

- Saken hadde ingen offentlig interesse og derfor fikk hun medhold, sier Borvik.

Arnstad avviser jus-ekspertens vurderinger.

- Det VGs juridiske ekspert sier, er ikke gjeldende rett. Nye og viktige avgjørelser fra Strasbourg-domstolen etter Caroline-dommen, gir europeisk presse stor frihet til å dekke kongelige personer og kjendiser i saker av allmenn interesse. Våre reportasjer står på trygg presseetisk og juridisk grunn, skriver Arnstad.

VG Nett / Altaposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder