FULL KONTROLL: Lene Marlin har full kontroll over karrieren og tjener fortsatt millioner, femten år etter at hun hadde sin siste store internasjonale hit. Foto: Krister Sørbø Foto: ,

Lene Marlin har 10 millioner på bok

Urealisert aksjegevinst på 3,6 millioner

Det er 15 år siden Lene Marlin (35) hadde en stor hit, men hun kontrollerer egne låtrettigheter, leverer overskudd hvert år og økonomien er bunnsolid. I fjor hadde Marlin en urealisert aksjegevinst på 3,6 millioner og 10 millioner kroner i banken.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Ved inngangen til 2015 hadde Mellowmoment AS, selskapet til Lene Marlin, en urealisert aksjegevinst på 3,6 millioner. Hennes investeringer på til sammen 1,65 millioner i aksjefondene Odin Norden, Canegie og Skagen Global, hadde en markedsverdi på 5,3 millioner.

– Det er blitt en helt OK butikk, slår Jan Erik Haglund fast.

Han er jurist og spesialiserer seg innen opphavsrett. Haglunds jobb er å rådføre artister gjennom selskapet Igloo Management og sørge for at blant andre Lene Marlin får det hun har krav på.

– Marlin har investert i aksjefond?

– Det har gitt en ganske bra avkastning, ja.

Åpenhjertig Lene Marlin:- Jeg prøvde å ta mitt eget liv

PÅ KONSERT: Lene Marlin og Kåre Conradi på Rolling Stones-konsert. Foto: ELISE ALEXANDRA GULBRANDSEN Foto: ,

5. plass i Storbritannia

Siste gang Tromsø-artisten lå høyt på en internasjonal hitliste var i 2000 da «Sitting Down Here» klatret til en 5. plass i Storbritannia, som medførte at Lene Marlin ble nominert i kategorien «Årets beste internasjonale gjennombrudd» under BRIT Awards i 2001 ved siden av Pink, Westlife, Jill Scott og Kelis.

Alt i alt har Marlin utgitt fire album.

Innen utgangen av 2002 hadde Marlin solgt 2,2 millioner av debutalbumet «Playing My Game» fra 1999, og tre millioner av singlene «Unforgivable Sinner», «Sitting Down Here» og «Where I'm Headed».

Ole Paus: – Hun er en av de modigste jeg kjenner.

Hun har også bidratt som låtskriver på blant annet Rihanna-låten «Good Girl Gone Bad» fra 2007.

I det hele tatt fremstår Marlin som et skolebokeksempel på hvordan en karriere kan forvaltes og vedlikeholdes, selv lenge etter at artisten har passert en kommersiell formtopp.

Les også:- Skjønte ikke alvoret i Lene Marlins situasjon

Holder foredrag

Haglund opplyser at Marlin skriver sanger for andre artister, men at hun ikke har vært så aktiv det siste året.

– Hun holder en del foredrag rundt omkring i Norge som er basert på kronikken hun skrev i Aftenposten, opplyser juristen.

TOKYO 1999: Lene Marlin på promo-tur i Japan. Her på japansk restaurant sammen med Jan Fredrik Karlsen som den gang jobbet i Stageway Management. Foto: RUNE STOLTZ BERTINUSSEN Foto: ,

– Skriver hun sanger med tanke på å fremføre dem under eget navn?

– Det foreligger ingen planer om det, sier Haglund.

Da Marlin ble oppdaget i 1998 hadde skolejenta en formue på 12.000 kroner.

Siden har det kommet inn mellom 60 og 65 millioner kroner i kassen.

Har vært lærenem

I 2013 sto låtskriveren, sangeren og artisten oppført i skatteligningen med en privat formue på nesten 20 millioner.

35 år gamle Marlin har vært lærenem. Hun er en hard nøtt, som har søkt profesjonell bistand fra de beste og tatt grep etter at hun nesten mistet seg selv i sine første år som artist.

Les også:Har tjent minst 54 millioner

Karrieren organiseres i selskapet Mellowmovement som ble opprettet i 2006, på et tidspunkt da Marlin av flere årsaker, blant annet helsemessige, hadde trukket seg tilbake fra rampelyset og holdt en uhyre lav profil.

Les også:– Jeg ville være usynlig

På det tidspunktet hadde hun betalt privatskatt som tilsvarte størrelsen på formuen hennes.

Fordi låtskriveren kontrollerer alle sine rettigheter fortsetter millionene å tikke inn, jevnt og trutt, år etter år.

Inntektene har aldri vært skyhøye, men konsistente.

ROMA 2005: Lene Marlin på promotionreise i Italia, landet med hennes mest hengivne fans. Foto: JØRGEN BRAASTAD Foto: ,

Inntektene økte i fjor

Toppåret til Mellowmoment var 2007. Da det kom inn fem millioner. De siste fem årene har driftsinntektene ligget på mellom 1,5 og 2,5 millioner.

I 2014 hadde selskapet driftsinntekter på drøyt 2,3 millioner, driftskostnader på 1,2 millioner og et overskudd etter skatt på én million.

– Driftsinntektene økte i fjor?

– Disse inntektene baserer seg på vederlag og rettigheter. Det ligger aktiv jobbing bak. Du må være aktiv, utadrettet og oppsøkende, for å få inn det en artist har krav på. Vi jobber konstant med innsamling. Opptjente midler, som en artist har krav på, kommer ikke alltid inn av seg selv, forklarer Haglund.

Marlin har vært nokså forsiktig, nøktern og konservativ i sine disponeringer. For eksempel hevet hun ikke mer enn 450.000 i lønn i fjor. Som årene før.

Lene Marlin møtte Rihanna i Oslo!

Selskapet har gått med overskudd fra første dag. Marlin har aldri latt seg friste til å heve utbytte, bortsett fra i 2011 da hun tok ut beskjedne 444.000 kroner.

Egenkapital på 13,5 millioner

Resultatet er en bankbeholdning på 10 millioner og en egenkapital på 13,5 millioner.

Av notene til regnskapet fremgår det for øvrig at Lene Marlin har lånt 2,5 millioner av eget selskap.

Ifølge Haglund kommer inntektene fra hovedsakelig fire-fem låter.

– Det er veldig mye radiospilling. Særlig i Asia, Frankrike, Italia, Storbritannia og Tyskland. Marlin har klarert sine rettigheter for de aller fleste streamingtilbydere, hvorav Spotify og Apple er de viktigste, forklarer Jan Erik Haglund.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder