Dette sier ekspertene om rekordintervjuet

Sjakkekspert: - Slår Magnus Carlsen på konsentrasjon

Ernæringsekspert: - Greit med pizza

Søvnekspert: - Fornuftig å stanse etter 30 timer

(VG Nett) Ikke bare seerne lot seg imponere av Hans Olav Lahlums hukommelse, utholdenhet og kunnskap om amerikanske presidenter.

  • Eirik Linaker Berglund
  • Audun Beyer-Olsen
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Torsdag 23. mai skrev forfatteren, historikeren, skribenten, sjakkspilleren og SV-politikeren Lahlum seg antagelig inn i historiebøkene sammen med VGTV-reporter Mads A. Andersen i et forsøk på å slå den nåværende rekorden for verdens lengste intervju.

Verdensrekordforsøket begynte klokken 11 onsdag 22. mai, og ble avsluttet dagen etter klokken 17. Da hadde Lahlum og Andersen holdt det gående i litt over 30 timer.

VGTV: Se seiersintervjuet med Lahlum og Andersen

30 timer, ett minutt og 44 sekunder

Helt nøyaktig 30 timer, ett minutt og 44 sekunder. Dermed slo de den gamle rekorden på 26 timer med over fire timer.

Underveis avslørte Lahlum blant annet at han kommer med bok om britiske statsministere neste høst, at han er singel og at han ikke vil la seg IQ-teste.

SJAKKSPILLER: Simen Agdestein er imponert over prestasjonene til Hans Olav Lahlum under rekordforsøket. Foto: JANNE MØLLER-HANSEN

- Jeg er blant dem som har sittet klistret til skjermen. Det Hans Olav presterte er gigantisk! Jeg ser mange kommenterer at dette er en idrettsprestasjon. Til dem vil jeg bare si: Velkommen etter! Vi som spiller sjakk vet at det er stor idrett å bruke hodet så lenge, sier Simen Agdestein, sjakkspiller og mentor for Magnus Carlsen, til VG.

Agdestein tror seerne skjønte at rekordforsøket var slitsomt.

- Dette er riktignok en prestasjon helt utenom det vanlige. Helt formidabelt. Han slår Magnus Carlsen ned i støvlene på konsentrasjon. Jeg lo hele veien mens dette pågikk. Så vidt jeg har skjønt, var det ikke kjedelig ett sekund. Det er en stor intellektuell prestasjon, men også en stor idrettsprestasjon, sier Agdestein.

VGTV: Her kan du se det 30 timer lange intervjuet

- Fornuftig å stanse

Etter at den lange seansen ble avsluttet med «Tusen takk for praten», svarte at han var åpen for å prøve seg på nytt hvis rekorden ikke holder til Guinness rekordbok

Underveis kunne de to ta en fem minutter pause hver time, eller samle det opp til lengre pauser. De fikk servert mat, frukt og drikke underveis. Intervjuobjektet og intervjueren ble også undersøkt av helsepersonell.

Jon Reichelt, Forsvarets sjefspsykiater med ansvaret for spesialstyrkene, sier det var fornuftig å stanse etter 30 timer.

- Evnen til å tenke klart reduseres allerede etter under et døgn uten søvn. Det er vanlig å begynne å rote litt, huske litt feil, selv for herr Lahlum. Det var fornuftig å stanse etter 30 timer - etter det blir man veldig rørete. Man blir mentalt og fysisk sliten, og kan begynne å drømme i våken tilstand, sier Reichelt til VG.

DUPPET AV: Da det gikk mot slutten av det 30 timer lange intervju-rekordforsøket, var det faretruende nær at VGTV-journalist Mads Andersen sovnet. Foto: TERJE BRINGEDAL / VG


Han tror at Lahlum ikke ville vært til å kjenne igjen etter 36 timer.

- Så det var imponerende å holde ut 30. Hos soldater som er oppe i flere døgn i strekk, dabber prestasjonsnivået kraftig av. Når man går over ett døgn våken, blir døgnrytmen forstyrret. Jeg regner imidlertid med at begge to slukket som et lys når de først la seg for å sove etterpå, sier Reichelt.

BILDE: Slik så de ut før og etter rekordforsøket

- Skjønner at folk blir imponert

Ola Kåre Risa, nordisk mester og best rangerte nordmann innen hukommelses-konkurranse, skryter også av Lahlums evne til å holde ut.

- Jeg skjønner at folk lar seg imponere av at Lahlum husker så mye som han gjør. Nå vet ikke jeg hvilke teknikker han bruker for å huske ting, men teknikken jeg bruker går ut på å lage en assosiasjon til det jeg skal huske. Jeg lager gjerne en visuell reise gjennom huset mitt, og bruker noe som ligner på eller noe jeg forbinder med det jeg skal huske. En kinakål kan være Kina, en indianer Indonesia, for eksempel. Så går jeg etterpå mentalt gjennom den samme ruten gjennom huset mitt. Det er litt av et arbeid, men det er veldig effektivt. Det er viktig å gå gjennom den visuelle reisen kronologisk, sier Risa.

SNART FERDIG: Hans Olav Lahlum (til høyre) og VGTV-journalist Mads A. Andersen i sluttspurten av intervjuet som tok slutt etter 30 timer. Foto: TROND SOLBERG / VG


Blant temaene Andersen og Lahlum diskuterte var amerikansk politikk og amerikanske presidenter. Lahlum har blant annet skrevet en bok om USAs presidenter fra Washington til Obama.

Ole Moen, ekspert på amerikanske presidenter og pensjonert professor i Nord-Amerika-studier ved Universitetet i Oslo, sammenligner rekordforsøket med bragder innen idrett.

- Det er en imponerende prestasjon det Lahlum gjør, selv om det er mer en idrettsprestasjon enn noe annet. Når man holder mye forelesninger og foredrag, er det å holde på stemmen en utfordring. Da må man smøre taleapparatet, moderere stemmen og slike ting. Fordelen her var at Lahlum hadde mikrofon, slik at han ikke trengte å snakke høyt. Det hjelper veldig på. Det er ikke noe problem å finne noe å snakke om i 30 timer - jeg kunne sikkert snakket i 100 timer om USA. Utfordringen er å ha kvalitet og struktur på det, det gir seg ikke selv. Men der er Lahlum flink. Han er en artig skrue! sier Moen til VG.

- Greit med pizza

Underveis i rekordforsøket ble det konstatert at helseverdiene til Lahlum var normale. Andersen hadde derimot et litt høyt blodtrykk, og fikk streng beskjed fra VGTV-sjef Ola Stenberg om å innfinne seg for kontroll hos bedriftshelsetjenesten.

SATS PÅ KAFFE: Ina Garthe, leder av ernæringsavdelingen på Olympiatoppen, er skeptisk til Cola under 30 timers rekordforsøk. Foto: FRODE HANSEN / VG

Ina Garthe, leder av ernæringsavdelingen på Olympiatoppen, tror programleder Andersens inntak av Cola og koffeinholdige drikker som Red Bull kan ha spilt inn.

- Hvis de hadde et jevnt inntak av energi underveis og pizza var et av måltidene, høres det helt greit ut. Cola inneholder litt koffein og mye sukker som igjen vil ha en ugunstig virkning på blodsukkeret på sikt, så jeg ville heller anbefalt en kaffe i ny og ne samt inntak av mineralvann med smak, for eksempel. Når utøvere trener/konkurrerer over tid, anbefaler vi inntak av karbohydrat (sukker) underveis, men i dette tilfellet sitter de rolig og et inntak av sukker vil dermed føre til svingninger i blodsukkerkonsentrasjonen og kunne føre til tretthet på sikt, sier Garthe til VG.

Kommunikasjonsdirektør i TV Norge og mangeårig kursholder innen intervjuteknikk, Svein Tore Bergestuen, er positivt overrasket over Andersens utholdenhet som journalist.

- Det er veldig interessant å se hvordan nettopp intervjuteknikken er med på å drive intervjuet og utfylle faktaene som Lahlum kommer meg. Det Mads Andersen gjør, og er nødt til å gjøre for å holde på så lenge, er å stille åpne og utfyllende spørsmål: «hva mener du med det», «på hvilken måte», spørsmål som graver dypere. Det er umulig å få bare åpne spørsmål i en sånn setting, men jeg er positivt overrasket over at andelen var så høy. Dette er en studie i hvor kraftfulle åpne og enkle spørsmål er, sier Bergestuen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder