Nora Brockstedt er død: –  Hun etterlater seg en stor skatt

RAMPELYS

Den folkekjære artisten sovnet stille inn torsdag kveld, 92 år gammel. «En epoke i norsk pop er over», sier Åse Kleveland.

Publisert: Oppdatert: 05.11.15 23:12

Artisten Nora Brockstedt sovnet stille inn på Ullevål sykehus etter kort tids sykeleie, med sine nærmeste rundt seg. Det opplyser familien til NTB torsdag kveld.

De eldste generasjoner vil muligens huske og nynne gjenkjennende til «En liten pike i lave sko», «Augustin» og ikke minst den udødelige «Tango for to». Disse tre kan trygt plasseres i norske singelsuksessers skattkiste. Brockstedt har siden VG-lista 1958 hatt syv låter og ett album inne på listene.

Men Brockstedt er kanskje aller mest kjent for sangen «Voi voi», som hun deltok i Melodi Grand Prix med i 1960. Hun endte på en 4. plass internasjonalt.

VG-leser: «Du var barndommens soundtrack». Send din siste hilsen!

– En epoke er over

Politiker og tidligere MGP-vinner Åse Kleveland sier til VG at det er vemodig at den folkekjære artisten er borte.

– En epoke i norsk pop er over. Nora var ikke bare populær, hun var en elsket person. Det var noe spesielt med henne. Da hun startet sin karriere var det lenge bare radio, og så etter hvert kun en TV-kanal. Det gjorde at hun ble veldig synlig. Hun hadde et gjennomslag og en bredde som var fantastisk.

– Men så var hun også en stor tolker av tekster. Kanskje den fremste tolkeren av Alf Prøysens tekster. All hyllesten hun mottok de seneste årene var hun vel fortjent. det er vemodig at hun er borte, men hun etterlater seg en stor skatt, sier Kleveland.

Hun møtte Nora Brockstedt sist da hun ble innlemmet i Rockheim Hall of Fame i 2013.

– Jazzen i bunnen gjorde henne fortsatt levende. Hun hadde en integritet og en stil som var helt spesiell, sier Kleveland.

Rypdal: – Hun kommer til å bli veldig savnet

– Det er veldig trist. Nora har jo alltid holdt seg i god form og fulgt med, det var nesten så vi trodde hun var udødelig, sier Inger Lise Rypdal til VG.

– Jeg besøkte henne hjemme for et års tid siden og det var som hver gang, veldig hyggelig. Hun kommer til å bli veldig savnet.

Rypdals lillesøster Maj Britt Andersen vil huske Brockstedt som en levende artist.

– Det er alltid trist når noen går bort, men jeg tror hun har levd et langt og godt liv. Hun var en svært levende og flott artist på scenen, og hun har hatt et publikum som har fulgt henne hele livet. Nå tenker jeg på familien og vennene som vil savne henne, sier hun til VG.

– Veldig, veldig trist

Teatersjef og medeier i Chat Noir, Tom Sterri, forteller at han sist jobbet med Nora Brockstedt i 2010, da han var med å sette opp MGP-stykket «Lykken er» på Edderkoppen. Nora Brockstedt ja til å synge «Voi voi» i pausen på premieren.

­– Da hun kom ut på dreiegulvet på den scenen … jeg har aldri opplevd mer magisk stemning i en sal. Det er noe av det sterkeste jeg har vært med på. Det fortalte hvor gedigen hun var og hadde vært i årevis. Hun er på en måte fru MGP i Norge. Og hun er en av de store bautaene også i revy- og sceneunderholdning, ved siden av jazzen som lå hjertet hennes så nært, sier Sterri til VG, og fortsetter:

– Dette er et enormt tap. Heldigvis fikk hun mange, mange, mange år. Og hun har fylt de årene med å glede oss som fikk høre og se henne. Den lille dama, så stor. Jeg er glad jeg fikk æren av å jobbe med henne.

Nora Brockstedt debuterte på Chat Noir i 1943, 20 år gammel.

– Hun har vært en stor del av Chat Noir. Hun var morsom, og sang veldig bra. Nei, dette er trist, altså. Veldig, veldig trist, sier Sterri.

– En nasjonalskatt

Programleder Knut Borge har kjent Brockstedt i mange år, og han hadde nettopp fått nyheten når VG ringer. Han sier at Brockstedt alltid var en som stilte opp, og som tok en hver oppgave på strak arm.

– Jeg tror det er godt for Nora å få hvile nå, for hun har virkelig gitt oss så mye. Hun er jo en nasjonalskatt innen populærmusikken, og swingjazzen, og jeg vil nærmest si takk til Nora for alt hun har bidratt med. Hun har gjennom sin karriere alltid vært den helproffe Nora som alltid går i gang med en oppgave, og det har aldri vært antydning til primadonna-tendenser. Hun har vært en enestående skikkelse i norsk underholdningsverden. Takk for jobben, sier han.

Kulturminister Thorhild Widvey delte noen ord om den folkekjære artisten på Twitter.

Tweets with replies by Thorhild Widvey (@ThorhildWidvey) | Twitter

Stor MGP-artist

Helt fra hun vant en talentkonkurranse på Jordal Amfi i 1942 og debuterte på Chat Noir i 1943, hadde hun en nærmest uavbrutt karriere. Debutalbumet «Harmony Duo» ga hun ut med Oddvar Sanne, og de to neste tiårene ble hun en av landets mest populære underholdere. På 50-tallet fikk hun en rekke store slagere og opptrådte jevnlig på radio.

I 1961 var hun også med i Melodi Grand Prix, denne gangen med sangen «Sommer i Palma». Da endte hun på en 7. plass internasjonalt.

«Yo! Yo! Voi! Voi!»

Brockstedt turnerte og ga ut plater helt frem til hun ga ut den siste, «Nora - for swingende» i 2008. Et par år før det slapp hun juleplaten «Christmas Songs». Det var nemlig jazzmusikken som hun dediserte livet til, når MGP ikke var hovedfokus.

For tolv år siden prøvde hun seg imidlertid på noe nytt. En uke før hun skulle fylle 83 år, hadde hun gått sammen med duoen Superstars og laget en hiphop-versjon av den legendariske Grand Prix-slageren «Voi Voi».

– Jeg synes dette er et morsomt opplegg. Og den visen lever virkelig. Jeg sang den senest i sommer i samedrakt foran 6000 mennesker under Europride. Folk hoiet og skrek. Til og med på jazzkonsertene hender det at jeg tar den som da capo - folk dør av glede, de! sa hun til VG den gang.

For to år siden ble hun, sammen med Lillebjørn Nilsen og Anne Grete Preus, innlemmet i Rockheim Hall of Fame.

Nora Brockstedt var gift med sangtekstforfatteren Arne Riis, som døde i 2009.

Her kan du lese mer om