Eks-komiker om humormiljøet: – Ikke veldig varmt og inkluderende

Advarer mot konsekvensene av mobbing blant unge

På begynnelsen av 2000-tallet ble Kjetil Hasselberg og Kjartan Eide kjendiser over natten gjennom «Kjetil & Kjartan Show». Ikke alle unnet dem suksessen.

  • Angelica Hagen
  • Marthe Berg
  • Line Orfjell
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg var en del av det såkalte komikermiljøet i en del år, og det er klart vi visste at ikke alle likte hverandre like godt, sier Kjetil Hasselberg (49).
Den tidligere komikeren møter VG utenfor Bingsfoss ungdomsskole i Sørumsand, hvor han selv var elev for mange år siden. Sommerferien sørger for at det er stille og rolig i skolegården, men Hasselberg er derimot svært engasjert. De sjikanerende tekstmeldingene Ørjan Burøe fikk av komikerkollega Atle Antonsen i helgen, har gjort ham opprørt.

– Med mindre Atle har vært bevisstløst full, finnes det ingen unnskyldning for slike meldinger, sier Hasselberg – som understreker at han ikke kjenner hverken Antonsen eller Burøe spesielt godt.
– Men det holder ikke å si «jeg prøvde å være morsom» eller «jeg trodde ikke han kom til å ta det sånn». Noen ganger må vi innrømme at vi ønsket å være slemme, mener Hasselberg.
Kommentar: Komikerkuker

Kan få store konsekvenser

POPULÆRE FJES: «Kjetil & Kjartan Show» fikk fire sesonger på TV 2. Her er duoen avbildet i 2006, mens serien fremdeles gikk på skjermen. Foto:Bjørn Thunæs,VG

Til høsten blir Hasselberg tysklærer ved sin gamle ungdomsskole i Sørumsand, men tidligere har han både undervist og holdt flere foredrag om mobbing – både gjennom Kjetil og Kjartans tips mot mobbing i samarbeid med Utdanningsdirektoratet, og i
Trivselsprogrammet.
– Jeg har jobbet med holdninger mot mobbing i mange år, og vi ser at mange ungdommer – også ved den ungdomsskolen der jeg selv gikk – gjør feil som blir veldig kostbare for dem. Hvis du sender avgårde en melding om at du skal drepe noen, kan det i verste fall ende med en prikk på rullebladet eller en dom, påpeker Hasselberg.
Han ble selv mobbet da han gikk på ungdomsskolen. De siste årene har mobbing blitt et stadig mindre problem på Bingsfoss, men Hasselbergs vonde minner fra skolegården har på ingen måte forsvunnet. Eks-komikeren har heller ikke glemt sitt første møte med det norske humormiljøet. Det var ikke udelt positivt.
Les også: Numme senior om SMS-angrepet: – Barnslig oppførsel

Ble uglesett av kolleger

TV 2-serien «Kjetil & Kjartan Show» førte til at Hasselberg og makker Kjartan Eide gikk fra å være forholdsvis ukjente menn til populære humorfjes. Enkelte kolleger kunne styre sin begeistring, ifølge førstnevnte.
– Da showet kom på TV i 2002, hadde vi ikke vært på scenen og holdt stand-up i ti år på forhånd. Vi kom fra ingensteds, og plutselig ble vi nasjonale kjendiser. Ikke alle syntes det var like greit. Vi hoppet rett inn i TV-ruta, og da ble vi litt uglesett. Men det var ikke verre enn at vi kunne leve med det, sier Hasselberg.Kommentar: Burøe vs. Antonsen er en komisk klassekamp

Konkurransepreget bransje

KOMIKERFEIDE: Atle Antonsen og Ørjan Burøe har fått mye oppmerksomhet det siste døgnet, som følge av en lang rekke meldinger fra førstnevnte. Foto:VG,VG

Den siste sesongen av «Kjetil & Kjartan Show» ble sendt i 2007. Konkurransen i humormiljøet var en medvirkende årsak til at Hasselberg takket for seg.
– Jeg oppfattet ikke humormiljøet som spesielt varmt og inkluderende. Humorbransjen er konkurransepreget, og derfor trakk jeg meg ut – men generelt har det vært en grei tone mellom kolleger, sier Hasselberg.
Han tror ikke humor-Norge skiller seg ut på den fronten.
– Konkurranse finnes på alle nivåer og i alle firmaer. Det er helt lov å mislike det andre driver med, men i så fall kan man kanskje slå på tråden og fortelle det direkte – eller ta det opp med en kamerat eller kona.

Leste du? Tommy Steine om Antonsen-angrep: – Overhodet ikke humor

Han klarer ikke å se humoren i meldingene Antonsen serverte Burøe.

– Ørjan er jo en tøffing, han tåler ganske mye, men det trenger ikke å bety at man tåler alt. Hvis du får veldig mange meldinger som forteller deg at du er en dritt, at du er verdiløs, at alt du gjør er dårlig – så blir det mobbing, avslutter Hasselberg.
Tirsdag kveld var VG i kontakt med Ørjan Burøe, som ikke ønsker å kommentere feiden med Antonsen eller det faktum at komikerkollegaen nå har bedt om unnskyldning.
– Dette er en sak mellom meg og Atle, sier han.

ERFARING MED MOBBING: Eks-komiker Kjetil Hasselberg har arbeidet med holdninger mot mobbing i en årrekke, og synes det er viktig å peke på hvilke konsekvenser drittslenging – både muntlig og digitalt – kan føre til. Her er han avbildet ved Bingsfoss ungdomsskole på Sørumsand, hvor han selv var elev. Foto:Frode Hansen,VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder