VELTRENT: Sesong 2 av «Vikings» starter med et smell og det ligger ekstremt mye trening bak slagscenen der Thorbjørn Harrs Jarl Borg (t.h) slåss sammen med Rollo (Clive Standen) som spiller broren til hovedpersonen Ragnar Lodbrok. Foto: HBO Nordic

«Vikings»-skaperen hyller Thorbjørn Harr: - Vil ha ham med i flere prosjekter

Thorbjørn Harr åpner hele «Vikings 2» - og beskrives som en patologisk psykopat

Serieskaperens datter «forelsket» i Thorbjørn

«Vikings»-stjernene skryter av Thorbjørn

«Vikings 2» åpner med norske Thorbjørn Harr i bar overkropp i en gigantisk slagscene. Serieskaper Michael Hirst er overbegeistret for Thorbjørn - og vil definitivt jobbe videre med ham.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Thorbjørn er fantastisk - og jeg vil definitivt også ha ham med i et eller flere av mine neste prosjekt, sier seriens skaper, manusforfatter og showrunner Michael Hirst til VG da vi møtte ham på «Vikings»-settet under innspillingen av sesong 2. Hirst er for de fleste også kjent som mannen bak manuset til storfilmen «Elizabeth» og «Elizabeth: The Golden Age» og serien «The Tudors».

Mest sett

«Vikings» ble i fjor den mest sette nye serien på amerikansk kabel-TV med rundt 6 millioner seere da den gikk på History Channel. I dag har sesong 2 premiere på HBO Nordic, og serien skal etter hvert sendes på TV 2. Allerede sier anmeldelsene (blant annet Variety og Huffington Post) at sesong 2 er enda bedre enn den første, og det gleder norske Thorbjørn Harr som har en stor og viktig rolle i andre sesong.

- Det er kjempekult, og det blir ekstra stas å være med på festpremieren i LA nå. Det blir så bra å se igjen alle sammen. Vi ble en ordentlig fin gjeng, forteller Thorbjørn til VG før han i går kveld skulle gå på den røde løperen med resten av «Vikings»-stjernene på festpremieren i Los Angeles.

Thorbjørn var cliffhanger

STORT SLAG: De brukte flere dager på å spille inn det store slaget som sesong to av «Vikings» åpner med. Foto: HBO Nordic

Thorbjørn Harr er viktig i selve cliffhangeren i sesong 1 som slutter med at hans karakter Jarl Borg får Rollo (Clive Standen) - broren til hovedpersonen Ragnar Lodbrok (Travis Fimmel) - over på sin side.

I åpningsscenen i sesong 2 står de to side ved side i et stort slag mot Ragnar og hans hær.

- Det var et vanvittig adrenalinkick å være med på de opptakene. De gikk over mange dager, det var massevis av statister, stuntmenn - og det var virkelig stort å være med på, sier Harr - som trente svært mye mye i forbindelse med serien.

Mye trening

VGs Camilla Norli besøkte Thorbjørn Harr på Vikings-settet utenfor Dublin i Irland.

- Det var mye trening som måtte til. Både styrke, trening med sverd, ridetrening, kamptrening. Jeg fikk kjørt meg. Når det gjelder den slagscenen, så var det en ekstremt fysisk arbeidsprosess. Det er ikke så ofte man får lov til å utfolde seg så fysisk som skuespiller, i alle fall ikke i Norge. Dette er skikkelig action, og veldig, veldig kult.

Thorbjørn selv var med på å bestemme at han skulle ha så mange tatoveringer på kroppen. Noe han av og til angret litt på når han måtte være på plass i sminkestolen grytidlig om morgenen for å få malt på tatoveringene.

- De måtte jo på hver dag, så det var ikke alltid like kult å sette seg i sminkestolen klokken 05 for å bruke to timer på disse tatoveringene. Men det var veldig fint å få være med og prege karakteren sin selv. Sminkeavdelingen var utrolig proff, forteller Thorbjørn.

Massivt skryt

Både serieskaper og de største stjernene i serien skryter uhemmet av den norske skuespilleren.

ROSER THORBJØRN: Den kjente manusforfatteren Michael Hirst sier til VG at han vil jobbe videre med Thorbjørn. Foto: REUTERS

- For en fantastisk skuespiller Thorbjørn er. Han er så annerledes utenfor settet enn når han er på. Utenfor er han jo den fineste, søteste og mest hyggelige fyren - men på settet er han en patologisk psykopat som Jarl Borg. Farlig og fengslende. Han får en stor rolle i sesong 2, forteller manusforfatter Michael Hirst - og fortsetter:

- I serien spiller også min datter en liten rolle, og hun bare elsker ham. Hun synes han er så flott, og jeg tror nesten hun ble litt forelsket i ham. Hun har virkelig lært mye av ham som skuespiller også. Jeg er så glad vi fikk ham med, det er et eller annet som bare lyser opp når han er på kamera - og det har jeg fortalt ham mange ganger, sier Hirst.

Mer ros

VG møtte i høst flere av de største stjernene i serien, og samtlige ville rose den norske skuespilleren.

- Thorbjørn er så bra. Vi elsker ham, og jeg er veldig glad for å få jobbe med ham. Han er en utrolig kul fyr, og han har en veldig fin familie - som vi har fått hilse på, forteller australske Travis Fimmel - som spiller hovedpersonen Ragnar Lodbrok i serien.

- Han er blitt en del av Vikings-familien, og han føles virkelig som et familiemedlem. Han er veldig talentfull og en utrolig bra person, forteller Katheryn Winnick som er blitt en publikumsfavoritt med sin tolkning av skjoldmøyen Lagherta som opprinnelig er gift med Ragnar.

Imponerte alle

Svenske Gustaf Skarsgård har tidligere sagt til VG at Thorbjørn imponerte alle på settet:

KOMPIS: Gustaf Skarsgård og Thorbjørn Harr ble gode kamerater under innspilling - og han mener Skandinavia kan være stolt over den norske skuespilleren. Foto: HBO

- Thorbjørn er fantastisk, og det er flott å ha ham her. Jeg er blitt utrolig glad i ham, og han gjør en så j ¿ bra jobb i serien. Med en gang han kom inn i fjor var alle imponert og sa: «Wow, for en skuespiller!» Han markerte revir veldig fort, og har fått veldig mye mer plass i andre sesong, enn han opprinnelig skulle. Så hele Skandinavia kan være stolte over vår Thorbjørn, sier Gustaf, som spiller den eksentriske og litt smågale vikingen Floki i serien.

Thorbjørn Harr er beæret over alt skrytet:

- Det er jo bare kjempegøy. Jeg var jo på en måte en førstereisgutt da jeg kom bort dit og møtte denne Hollywood-gjengen, og jeg følte meg ikke så veldig høy i hatten. Men jeg føler at jeg fikk satt meg i respekt, og jeg ble en viktig del av gjengen.

- Hva var dette med datteren til serieskaperen?

- Hehe, det er jo bare hyggelig å høre, sier Thorbjørn som var totalt fem måneder på innspilling i Irland.

- Det var helt utrolig deilig å komme hjem til familien og roe litt ned etterpå. Men så begynte jeg å savne det. Det var noe eget å få lov til å ta ut adrenalinet i vikingverdenen. Det er rart med det. Når man er ute og jobber, så lengter man jo hjem, men når man er hjemme, så lengter man tilbake, sier Thorbjørn som for tiden spiller Shakespeares sonetter på amfiscenen på Nationaltheatret.

- Det er jo fullstendig i andre enden av min jarl Borg. Jeg føler meg privilegert som får lov til å gå fra Hollywood-viking til å stå i en rolig og vakker forestilling på amfiscenen. Ellers har jeg noen prosjekter på gang som jeg ikke kan si så mye om ennå.

Vil nyte det

Han har ikke altfor store forhåpninger om at «Vikings»-rollen vil åpne nye dører internasjonalt for ham, men mest opptatt av å nyte det.

- Nei, for meg er det bare utrolig kult å få være med på dette. Det er jo et step up. Men jeg er såpass realistisk at jeg skjønner at dette er noe som ikke skjer så veldig ofte. Så nå gleder jeg meg bare til folk får se «Vikings» på TV, sier Thorbjørn.

Bad guy

Vi skal ikke avsløre for mye fra sesong 2, men litt kan Thorbjørn fortelle om utviklingen i serien.

- Det skjer mye med Jarl Borg i sesong 2. Han overtar rollen som hovedfiende for Ragnar (Lodbrok - hovedkarakteren). Han er en veldig sterk vikinghøvding som er den eneste som virkelig står opp mot vikingkongen Horik. Det er på mange måter en skikkelig bad guy-rolle, men både jeg og karakteren min synes vi har vårt på det tørre. Det som gjøres, det må gjøres, forteller Thorbjørn.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder