FOLKETEATERET: Eieren Christian Ringnes ved inngangspartiet til Folketeateret, med en av originalene av «Den lille havfrue» fra København. Foto: Scanpix

Her er det nye Folketeateret

(VG Nett) Nær en halv milliard kroner er brukt på oppussingen av Folketeateret. - Dette blir Norges svar på Broadway og West End, sier eieren Christian Ringnes.

  • Mari Ruus

Eiendomsinvestor Christian Ringes inviterte i tirsdag til pressevisning av bygget, som
opprinnelig sto ferdig i 1935 og er en av de få Art Deco-bygningene i Norge.

FOLKETEATERET: Foajeen i det nye Folketeateret. Foto: Scanpix

Norges største teaterscene

19. mars åpner Folketeateret dørene med premiere på det som Christian Ringnes selv kaller sin våte drøm, musikalen Mamma Mia. Folketeateret blir Norges største teaterscene, med plass til 1.400 publikummere. Ifølge eieren Chrsitian Ringenes er også lyden i salen helt unik.

- Lyden er flottere enn de vakreste operasangerinner og operasangere fra hele den vestlige verden kombinert, sa en stolt Ringnes under omvisningen tirsdag.

I tillegg inneholder bygningen nå syv barområder og to champagnebarer. Folk Restaurant ligger på andre siden av Operapassasjen, og kan servere inntil 300 personer.

FOLKETEATERET: Pressevisningen åpnet med korsak i foajeen. Foto: Scanpix

Samarbeid med byantikvaren

Lokalene huset Den Norske Opera i nesten 50 år, inntil de flyttet inn i det splitter nye operabygget i Bjørvika i fjor. Store deler av bygningen er fredet, og det har under oppussingen vært et tett samarbeid med byantikvaren i Oslo.

Til høsten kommer det også hotell i bygget, i samarbeid med Petter Stordalens Choice-kjede.

Christian Ringnes eier flere av statuene som står i Folketeateret. Han har nylig kjøpt den kjente statuen som forestiller supermodellen Kate Moss i yogapositur, laget av den britiske kunstneren Marc Quinn.

- Jeg er ikke spesielt begeistret for henne, men jeg er fan av kunstneren, og jeg synes statuen er flott umformet. Den er veldig annerledes, statuen heter «Myth» og alle vet jo hvem Kate Moss er, sier Christian Ringnes til VG Nett.

Han lover at det senere skal være en egen avdukningsseremoni for modell-statuen, som skal stå nederst i Operapassasjen.

Avviser kritikk

FOLKETEATERET: Toalettdørene er dekorert med dansende bein. Foto: Scanpix

Denne uken gikk skribent Erling Fossen ut i Dagsavisen og kritiserte Christian Ringnes for å utforme byrom etter sin personlige smak, uten nødvendig kunnskap om bybygging og historie.

- Utsmykkingen burde vært overlatt til profesjonelle, mener Erling Fossen, og gir i Dagsavisen uttrykk for at Ringnes har en egennyttig motivasjon for ombyggingen av teateret.

- Erling Fossen vet jeg ingenting om, bortsett fra hans kritikk av motstandsbevegelsen under krigen. Utsagnet er håpløst. Jeg har stor sans for diskusjon rundt selve oppussingen, men å kritisere oppusning og bevaring av en privateid bygning blir for hårfint.

- Jeg er glad for at kommentaren kommer fra en person som ikke har injurierende kraft, sier Christian Ringnes til VG Nett.

Listefeber:Hva er tidenes beste musikal?

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder