Aktor i A$AP Rocky-rettssak: Vil ha seks måneder fengselsstraff

Dersom den verdenskjente rapperen og de tiltalte skal straffes, vil de ha samfunnsstraff. Aktor foreslår seks måneder fengselsstraff for A$AP Rocky, mens forsvareren ber om frifinnelse.

Rakim Meyers (30) – bedre kjent som A$AP Rocky – fikk torsdag muligheten til å forklare seg for første gang i offentligheten om slagsmålet som startet utenfor MAX Burger i Stockholm 30. juni.

Vet du ingenting om saken? Les bakgrunn for tiltalen her

Mens den fornærmede 19-åringen krever 139.700 kroner i erstatning, nekter A$AP Rocky og de ytterligere to andre mennene straffskyld. De erkjenner imidlertid å ha sparket fornærmede, men sier under andre rettsdagen at det var selvforsvar.

VG oppdaterer rettssaken fortløpende.

Foreslår samfunnsstraff

Advokaten til A$AP Rocky, Slobodan Jovicic, har foreslått samfunnstjeneste som straff dersom de tiltalte skal straffes. De tre tiltalte er enige i det.

– Dere vet hvor jeg bor. Dere har mine kontaktopplysninger og min advokats kontaktopplysninger. Jeg har jobbet med veldedighet tidligere, så jeg ville ikke hatt noe imot å gjøre slikt i helgene, sier A$AP Rocky.

På spørsmål om hva artisten vil gjøre dersom han blir frikjent, svarer han:

– Jeg vil ta en ordentlig dusj, og være med min mamma og vennene mine.

De tiltalte er også enige i at de vil finne et sted å bo i Sverige hvis de blir straffet med samfunnstjeneste.

Aktor Daniel Suneson foreslår seks måneder fengselsstraff for A$AP Rocky og de to ytterligere mennene som er tiltalt for voldshendelsen 30.juni. Aktor ønsker også at artisten skal få høyere straff, ettersom han kastet fornærmede i bakken.

I sitt sluttforedrag ber forsvareren om frifinnelse for Mayers, og at det skjer allerede idag.

Vitne endret forklaring

Aktor har prøvd å bevise overfor dommerne om det har blitt brukt glassflaske under voldsepisoden.

Mayers advokat tar mot slutten av rettssaken frem en tom champagneflaske som han plasserer foran en noe overrasket dommer. Poenget er å vise at et slag med den type flaske ville gitt langt større skader enn fornærmede fikk.

– Fornærmede har ikke blitt slått med en flaske. Den har gått i baken. Men jeg tar ikke fra fornærmede fra hans oppfattelse. Han kan ha fått vondt i hodet da han landet på bakken, sier Jovicic.

Fredag fikk fornærmedes venn og A$AP Rockys sikkerhetsvakt, Timmothy Williams, forklare seg under rettssaken. Fornærmedes terapeut var også tilstede. To ytterligere vitner - begge kvinner - fikk forklare seg gjennom video.

les også

Fornærmede i A$AP Rocky-rettssaken: Hevder han ble slått med flaske

To unge kvinner, som ikke var i samme selskap, skal ha sittet på MAX Burger da de oppdaget at rapperen sto utenfor restauranten. Kvinnene skal ha gått ut for å hilse på A$AP Rocky, men ble istedenfor vitne til voldshendelsen.

Ingen av vitnene skal imidlertid ha sett artisten holde en glassflaske i hånden, slik aktor ønsker å bevise, men begge hevder å ha sett A$AP Rocky kaste 19-åringen på bakken.

les også

Rettssaken mot A$AP Rocky: Fornærmede mener å ha blitt slått over 20 ganger av hver person

Da den første kvinnen forklarte seg, reagerte aktor på at hun hadde en annerledes forklaring enn under første avhør. I avhøret skal kvinnen ha forklart at noen i artistens følge skal ha slått fornærmede med en glassflaske.

– Det er feil. De må ha misforstått meg, forklarer kvinnen.

Fornærmedes venn, en 20 år gammel mann, forklarte at A$AP Rocky og følget hans plukket opp glassflasker for å angripe. Han skal imidlertid ikke sett hvem som hadde flaskene.

20-åringen er for tiden varetektsfengslet - mistenkt for en annen forbrytelse. Han får spørsmål om det er besittelse av kniv som er forbrytelsen, men det vil han ikke svare på.

les også

Bevis i A$AP Rocky-saken: Assistentenes SMS-er om den omstridte Instagram-videoen

På spørsmål fra advokat Carla Pantzar om han var beruset, innrømmer mannen at han var påvirket av Benzodiazepiner, som er angstdempende midler, ifølge NHI.

Det fjerde vitnet under den siste rettsdagen var terapeuten til 19-åringen, som forklarte at fornærmede sliter så mye at det er skader for livet.

– Fornærmede forsøkte å slå meg i ansiktet

Sikkerhetsvakten til A$AP Rocky, Timmothy Williams, forklarte at han opplevde 19-åring som truende etter at fornærmede ved flere anledninger kom bort til dem. Williams skal ha bedt fornærmede om å gå flere ganger, men fornærmede fortsatte å følge etter.

– Da stopper jeg opp og spør om han kan gå. Men han sto så nærme, så jeg dytter ham med hendene, løfter fornærmede opp og setter ham ned igjen. Også ber jeg ham om å gå igjen, forklarte Williams.

VITNE: A$AP Rockys livvakt, Timmothy Williams, på vei inn i rettsaken for å vitne. Foto: Fredrik Persson/TT NYHETSBYRÅN

Det skal ha gjort fornærmede frustrert og sint, ifølge sikkerhetsvakten, men han forlot ikke stedet. Williams forklarte at 19-åringen prøvde å slå en knyttneve mot ham.

– Fornærmede forsøkte å slå meg i ansiktet. Jeg gikk et steg tilbake for ikke å bli truffet av slaget. Da ble han sint og aggressiv. Han tok av seg hodetelefonene og kastet dem på meg.

Williams forklarte at 19-åringen fortsatte å følge etter. I tillegg hevder sikkerhetsvakten at vennen til fornærmede skal ha holdt noe grønt i hånden.

Sikkerhetsvakten forklarte at fornærmede og kompisen skal ha prøvd å slå til ham, men rapperen kom til unnsetning og kastet 19-åringen ned på bakken.

Fremlegger nye bevis

Aktor Daniel Suneson har foreløpig ikke sagt noe om hvilke straff han ønsker for de tiltalte mennene. Straff for en lignende voldshendelse i Sverige ligger på maks to år, men aktor har tidligere uttrykt at dette ikke er aktuelt.

Fredagens rettssak startet med nye bevis mot den 19 år gamle afghanske mannen – blant annet bilder og en tidligere dom. Under torsdagens rettssak fikk fornærmede spørsmål fra advokat Carla Pantzar om han var bevæpnet under voldshendelsen, men fornærmede ønsket ikke å svare på spørsmålet.

– Det er ikke relevant. Nå prater vi om noe helt annet, svarte han.

De nye bevisene mot fornærmede viser at 19-åringen tidligere er dømt for vold. De tiltaltes advokater ønsker å bringe opp dette for å bevise at voldshendelsen kan ha vært selvforsvar fra artistens side.

A$AP Rocky er også tidligere dømt.

Brev fra den amerikanske ambassaden

Torsdag ble det kjent at den amerikanske ambassaden hadde sendt brev til Sveriges riksadvokat med «sterkt ønske» om at A$AP Rocky og de tiltalte skulle få bo på hotell - istedenfor varetektsfengsel, meldte Expressen.

– Vi svarte at det ikke er slik det fungerer i Sverige. Dessuten er det domstolen som bestemmer ettersom det allerede er tatt ut tiltale mot de tre, sa kommunikasjonsdirektør Karin Rosander i den svenske påtalemyndigheten.

Medier fra hele verden er på plass under rettssaken, som finner sted i Stockholm tingrett. Trumps utsending, Robert O' Brien, er også til stede i retten, samt A$AP Rockys mor, som har med seg en egen tolk som forklarer hva som blir sagt i retten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder