Fortsetter arbeidet uten den avdøde kunstneren

Skal stille ut i New York i 2015

STORT SAVN: Dronning Sonja blir svært grepet av å snakke om kunstervennen som brått gikk bort, men slår fast at Nupen ville vært fornøyd med at de forsetter arbeidet de startet sammen. Foto:Jonas Ekströmer / Tt,NTB scanpix

Dronningen om Nupen: - Vi mangler en vegg

STOCKHOLM (VG) Dronning Sonja åpnet i dag en utstilling i Stockholm som har kommet i stand takket være hennes samarbeid med Kjell Nupen. Dronningen legger ikke skjul på savnet etter vennen.

 • Kirsti Hovland
 • Martine Haug Nysether

Artikkelen er over fem år gammel

Dronning Sonja og kunstnervennen Ørnulf Opdahl mistet en nær og betydelig kunstnerkollega da Kjell Nupen døde etter kort tids sykeleie 12. mars i år.

- Vi mangler en vegg. Han var utrolig kreativ og en ordentlig pådriver. Han ga seg ikke. Dessverre er han ikke med oss lenger, men vi driver videre i hans ånd, sier dronnig Sonja til VG og legger til:

- Det er første gang vi stiller ut i utlandet!

Sammen med Kjell Nupen og Ørnulf Opdahl etablerte hun i 2011 kunstnerstipendet som skal være den største prisen som finnes innenfor grafisk kunst internasjonalt.

- Hvilke innspill er det dronningen savner fra ham?

- Hans tankerekke var så spennende. Vi ble drevet videre med ham, sier hun.

Dronning Sonja blir svært grepet av å snakke om sin kunstnervenn som brått gikk bort. Men hun slår gledesfylt fast at arbeidet med prisen som nå blir internasjonal, etter Nupens død, ville ha gledet ham veldig.

- Han ville vært fornøyd med oss, det har vi følt! sier dronningen til VG og får støtte fra sin kunstnerkollega Ørnulf Opdahl.

- Dette hadde han likt, sier Opdahl som til uken skal presentere de internasjonale støttespillerne prisen får.

GODE VENNER: Dronning Sonja og kunstervennen Ørnulf Opdahl på utstillingen i Stockholm torsdag. Foto:Jonas Ekströmer / Tt,NTB scanpix

På Waldemars Udde på Djurgården i Stockholm åpnet torsdag en utstilling med årets vinner åpnet, svenske Svend-Allan Sørensen, samt fjorårets vinner, finske Tiina Kivinen, og de øvrige nominerte. I tillegg vises verker av de tre grunnleggerne av prisen.

Dronningen forteller at det er 46 år siden hun var på Waldemars Udde for første gang.

- Da hadde min dengang forlovede vunnet et seilas på Sandhamn. På grunn av de sene åpningstidene her ute fikk jeg oppleve dette stedet, for lunsjen med de andre trakk veldig ut, fortalte en lattermild Sonja og avslørte en ikke fullt så kunstinteressert forlovede.

Stiftelsen H.M. Dronning Sonjas kunstnerstipend har til formål å skape interesse for - og stimulere til utvikling av - grafisk kunst. Hvert annet år deler stiftelsen ut Queen Sonja Print Award, som inntil nå har vært en nordisk pris, men som fra og med neste tildeling er en internasjonal pris. I 2016 kommer arbeidet med prisen å ekspandere til en global arena. «The Queen Sonja Print Award» skal også utstilles i New York i 2015.

NÆRE VENNER: Sammen med Kjell Nupen, fungerte Ørnulf Opdahl (t.h) som mentor for dronning Sonja. Foto:Scanpix,

Det er en rørt dronning Sonja som møter pressen under åpningen torsdag.

- Kjell var en fantastisk pådriver for å få til denne prisen, sier dronningen.

- Jeg hadde en drøm i mange år om å få til en kunstpris. Jeg trodde det skulle bli maleri, så ble det grafikk. I dag er jeg veldig stolt over å vise hva vi har fått til. Og alle de spennende mulighetene man har og kan oppleve med grafikk, forteller hun.

Tidligere i år vant den danske kunstneren Svend-Allan Sørensen (39) prisen, og torsdag var han tilstede på kunstutstillingen.

- Å få en pris som en dronning har initiert er enormt overveldende. Det gir en ekstra oppmerksomhet. Prisen i seg selv finnes det ikke maken til i pengeverdi. Den er verd like mye som Nordisk Råds Litteraturpris. 400.000 kroner er mye penger for en kunstner. En ting er pengene, en annen ting er den oppmuntring og muligheter prisen gir, sier Sørensen til VG.

I nesten et halvt århundre skal dronning Sonja ifølge ha hatt en drøm om å etablere en pris som skulle bidra til å oppmuntre unge kunstnere.

DRONNINGENS FAVORITT: Kjell Nupens var ikke bare folkets favoritt. Han var også dronning Sonjas favorittkunstner, læremester og gode venn. Foto:MATTIS SANDBLAD,

Så tidlig som i 1991 ble båndene til kunsteren Ørnulf Opdahl knyttet gjennom et verk hun fikk i gave i Ålesund på kongeparets signingsferd.Senere ble båndene til Kjell Nupen etablert da et mektig skulpturanlegg i Otterdalsparken på Sørlandet skulle åpnes og det relativt nyslåtte kongeparet sto for innvielsen. Siden har dronningen gått i lære hos de begge, hun har lært maleri og akvarell av Opdahl, grafikk og keramikk av Kjell Nupen.

I flekkete frakk og arbeidshandsker har hun håndtert kobberplater, maling og etsende væsker i Kjell Nupens atelier i Kristiansand. Og i atelieret hos Ørnulf Opdahl på Godøya utenfor Ålesund, har hun i mange år nå lært kunsten å male. Men etterhvert ble det de tre i verksteder sammen i Sverige og Danmark.

- Et stort savn

Om samarbeidet med dronning Sonja, sier Ørnulf Opdahl til VG:

- Som professor ved Kunstakademiet har det å undervise vært naturlig for meg. Men elevperioden med dronningen har opphørt, nå er hun en kollega som jeg setter enormt stor pris på. Dronningen er en skarp iaktager og vi har en spennende dialog om egne og andres arbeider.

- Hvordan opplever dere sammen tapet av Kjell Nupen?

- Det er et veldig stort savn. Han spilte en viktig rolle i det samarbeidet vi hadde. Han var veldig tent på dette prosjektet og hadde mange ideer. Vi savner ham som kollega og kamerat. Men vi må fortsette vårt samarbeid i hans ånd og bringe det videre, sier Opdahl.

I 2010 inngikk Dronning Sonja, Kjell Nupen, Ørnulf Opdahl og Ateljé Ole Larsen et samarbeid om kunstprosjektet «Tre reiser – tre landskap». Dronningen, Kjell Nupen og Ørnulf Opdahl utarbeidet et grafisk mappeverk for salg. Overskuddet fra salget av kunstmappene går uavkortet gå til Stiftelsen H.M. Dronning Sonjas kunstnerstipend, og utgjør sammen med andre gaver og bidrag stiftelsens kapital.

Samtidig med utdelingen i 2014 ble en større endring annonsert: Prisen ble internasjonal, og endret navn til the Queen Sonja Print Award. Så langt man kjenner til, er dette den største prisen som finnes innenfor grafisk kunst.

Prisen består av et stipend på 400 000 kroner. I tillegg får vinneren et studieopphold ved Ole Larsens verksted i Helsingborg.

Les også

 1. Kongeparet var på minnestund i Kjell Nupens hjem

  Tirsdag tok dronning Sonja et siste farvel i hjemmet der hennes læremester Kjell Nupen sovnet stille inn.
 2. Spent dronning:- Jeg er nybegynner med egen utstilling

  I morgen åpner Dronning Sonja sin første separatutstilling hos Galleri Nicolines hus i Kragerø.
 3. Rørt Sonja tok farvel med Nupen

  Dronning Sonja er kjent som en av Nupens mest berømte elever, og var rørt til tårer da kisten til Kjell Nupen ble…
 4. Dronning Sonjas kunst gikk som varmt hvetebrød
  - og vennene fikk handle først

  TJØME (VG) Det var en sprudlende dronning som lørdag avduket sin egen kunst i Kunstforeningen Verdens Ende: - Jeg har…

Mer om

 1. Kongehuset

Flere artikler

 1. Pluss content

  Dronning Sonja om kunstnervennen: - Kjell var rå

 2. Åpner kunstutstilling: - Dronningen er mye råere enn man kunne tenke seg

 3. Dronning Sonja til VG om kunstkritikken: - Må tåle det

 4. Se VG-fotografenes kongelige
  høydepunkter

 5. Dronning Sonja til VG om kunstkritikken: - Må tåle det

 6. Mener dronning Sonja ikke holder mål som kunstner

Fra andre aviser

 1. - Denne utstillingen ville Nupen vært fornøyd med

  Fædrelandsvennen
 2. Dronning Sonja åpner utstilling med egen kunst i Kristiansand

  Fædrelandsvennen
 3. Kjell Nupen får eget minnestipend

  Fædrelandsvennen
 4. Magne Furuholmen i styret for dronningens stipend

  Fædrelandsvennen
 5. Dronning Sonja: Jeg kaller det nesten en liten nobelpris

  Aftenposten
 6. Dronning Sonja og Magne Furuholmen har lagd kunst sammen

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder