Elses maraton for Syria-barn

Lege og pappa Kristian Furuseth var både stolt og imponert over datteren da han sjekket Elses form etter første dag av komikerens fem dager lange maraton rundt Sognsvann i Oslo for å verve faddere til Flyktninghjelpen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Du må huske å spise godt, drikke godt og ta pauser. Men pulsen er normal og blodtrykket er bra, konkluderte Kristian Furuseth etter å ha undersøkt datteren.

Else Kåss Furuseth er for anledningen i knallgrønn trikot, eller som hun selv sier; «jeg ser ut som en natteravn i Supermann-drakt».

- Var du veldig alvorlig nå, pappa? Du hørtes ut som i konfirmasjonen min, svarer datteren som har tatt seg en velfortjent pause fra sitt imponerende, ambisiøse spontanprosjekt; å løpe én runde rundt Sognsvann - 3, 3 kilometer - for hver fadder hun kan verve til Flyktningehjelpens Syria-aksjon.

Onsdag kveld var det kommet inn 138 nye faddere...

- Jeg er oppe i tretten runder - en maraton til sammen - men jeg tror kanskje jeg har tatt meg litt vann over hodet, innrømmer komikeren som fikk ideen etter å ha hatt Jan Egeland i studio til sitt eget talkshow.

- Så jeg tenkte; hva kan jeg gjøre? Og jeg hadde lyst til å gjøre noe som jeg kjente, ikke bare legge ut et bilde på Instagram. Ikke at det er noe galt i det, men heller kjenne smerte enn å skrive en kronikk. Jo bedre det blir for barna i Syria, jo verre er det for meg. Det var et utgangspunkt jeg kunne like, sier hun til VG.

I løpet av samtalen kommer også komikerkollega John Brungot syklende til teltet der Else har campet.

- Jeg tar et par runder, jeg også. Ikke for Else, men for Syria!

- Jeg fikk akkurat en sånn oppmuntrende tekstmelding fra Morten Ramm også; «Barna i Syria blir kanskje litt fetere, og du blir kanskje litt tynnere», skratter Else.

I FINT DRIV: Else Kåss Furuseths legepappa, Kristian Furuseth, heier frem datteren i hennes ambisiøse fadderverving - en runde rundt Sognsvann pr. vervede person. Foto: Fredrik Solstad


Etter opptak tirsdag kveld iførte hun seg derfor sin grønne trikot og løp fra TV2-kontorene på Karl Johan og hele veien opp til Sognsvann hvor hun også skal overnatte i telt helt til lørdag. Stuntet kulminerer når hun (forhåpentlig) kommer løpende direkte inn i TV2s artistgalla lørdag kveld.

- Hvordan har den første dagen vært?

- «Life is a roller coaster», som Ronan Keating sier; veldig bra, veldig dårlig, veldig bra og så videre. Verst var det midt på dagen da det var så varmt her, alle folk var glade og jeg begynte å bli litt sliten. Men jeg står på. Målet er at denne aksjonen blir større enn «Stavanger for Afrika».

Legepappa Kristian akter heller ikke å smøre falsk optimisme på såre bein.

- Den første dagen blir nok den beste. Hun kommer til å få det jævlig i morgen tidlig, støl og bein stive som pinner når hun skal brekke seg ut fra madrassen. Jeg hadde nok ikke anbefalt dette til andre, litt utrente. Men det er gøy. Hun har litt av den samme spiriten som Erling Kagge og polfarerne, sier han.

- Else er kjent for å by nådeløst på seg selv. Hvordan opplever du det som far?

- Jeg liker det veldig godt. Jeg har en bred kontaktflate som fastlege, og gjennom det forstår jeg at folk liker det hun gjør. Else kan fremstå fjollete for noen, men i bånn er hun dønn seriøs. Hun driter aldri ut folk, slik andre komikere kan gjøre, sier Kristian Furuseth.

FIN PULS: Ingenting å si på hverken puls eller blodtrykk, konstaterer pappa Kristian Furuseth. Men han advarer mot veldig støle bein i tiden frem mot lørdag. Foto: Fredrik Solstad


Han roser også knallsuksessen datteren hadde med forestillingen «Kondolerer» - der hun behandler selvmordene til sin egen mor og bror.

- Det var kjempefint. Og dristig. Både hun og jeg trodde jo at dette bare skulle bli en smal forestilling, men suksessen viste at den handlet om mye mer enn bare vår familie, sier han.

Med tre dager igjen med løping rundt Sognsvann insisterer Else Kåss Furuseth på at det er en deilig vårkveld, men at hun gleder seg til lørdag kveld. Da venter dusjen på henne.

- Ingen dusjing før dette er ferdig! Men det skal bli deilig. Også følelsen av å få betalt for det man gjør. Som å få igjen på skatten første gang, sier komikeren og kryper inn i teltet.

I morgen venter nye runder rundt Sognsvann, helt til lørdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder