Stor undersøkelse: Dette elsker vi med Norge

Når nordmenn blir bedt om å rangere hva de liker best med landet sitt, kommer det urnorske på topp: Ytringsfrihet, vår frodige natur og gleden ved å gå på tur.

  • Kristine Hellem Aanstad

Artikkelen er over seks år gammel

I dag er det nøyaktig 200 år siden de 112 eidsvollsmennene valgte Christian Frederik til norsk konge, og dagen etter signerte de grunnloven.

I en meningsmåling InFact har utført for VG viser at nordmenn setter stor pris på det vi tenker på som «typisk norsk». Av de totalt 17 forholdene ved Norge i undersøkelsen var det ingen som kom under 3,15 poeng på snittcoren - der 5 er høyeste score, og 1 laveste.

- Svarene viser at selv den laveste scoren ligger over det nøytrale midtpunktet som er 3, og dermed kan vi si at det ikke er noe på listen det ikke blir satt pris på, sier analysesjef Knut Weberg til VG.

VGDirekte: FØLG 17.mai-feiringen med oss!

- Det fineste med Norge

Statsminister Erna Solberg er ikke overrasket over resultatet når hun får se VGs liste.

- Hvis du hadde spurt meg om hva jeg trodde folk satte pris på, så stemmer det godt overens med toppunktene her. Uansett om vi bruker eller ikke bruker naturen så er vi stolte av den - at Norge er et grønt land hvor det er lett å komme seg ut i naturen. Ytringsfriheten er også svært viktig for oss, sier statsminister Erna Solberg til VG.

VIKTIGE VERDIER: Statsminister Erna Solberg er fornøyd med at ytringsfrihet og likestilling kom høyt på listen over hva som er bra med Norge. Foto: ROGER NEUMANN

Selv ville hun ha plassert likestilling på topp, et forhold ved Norge som er stemt til en 4. plass av hennes landsmenn.

- Jeg synes det er fint at likestilling kommer så høyt opp. Det faktumet at kvinner har absolutt samme muligheter som menn i vårt samfunn er noe av det fineste med Norge.

På listen over hva det norske folket setter mest pris på finner vi «relativt små forskjeller» på åttende plass, og «høyt skattenivå og høy offentlig velferd» på tiende.

- At alle har de samme rettighetene er en viktig verdi med vårt samfunn. Når det kommer til skattenivået tror jeg at dette temaet hadde kommet høyt hvis man laget en liste over hva man misliker med Norge. Men at vi har et høyt offentlig velferdsnivå er det nok ingen som vil krangle på, sier Solberg.
Skaper muligheter

På en 15. plass ender «flerkulturelt samfunn» - noe statsministeren tror handler om spennet mellom goder og utfordringer.

- Det er viktig å huske at ingen kan melde seg ut av det globaliserte samfunnet. Av og til blir utfordringene større enn diskusjonen om hva som er bra med et flerkulturelt samfunn. Mye av hverdagen vår hadde ikke fungert på basis av bare norsketniske nordmenn: Vi hadde for det første vært betydelig færre og vi trenger arbeidskraft til å få alt til å gå rundt.

- Hva setter du pris på ved Norge?

- At vi er et samfunn som kan skape muligheter for alle som ønsker å bruke mulighetene.

JA, VI ELSKER NORGE: Over 1400 har allerde delt sine bilder med VG. Her er 15 av #VGjavielsker-bildene. Foto: INSTAGRAM/VG

VG har snakket med flere kjente personer som er knyttet til enkelte av forholdene - og her er hva de synes om resultatet:

«At det bor folk over hele landet» 4,00

Oddgeir Bruaset. Foto: ROGER NEUMANN

Oddgeir Bruaset (69), programleder for 72 programmer av «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu»

- At folk er såpass spredt er svært viktig for oss. Vi veldig forskjellige - noen trives best i byen, mens andre liker seg litt mer for seg selv på landet. Hvis utkantene blir helt fraflyttet så vil husene falle sammen og landskapet forandre seg. De som bor utenfor byene trives i nærheten av naturen. Der kan de være sin egen herre med å slippe å følge klokken og rett og slett leve et enklere liv. De har tid til å kjenne etter hvordan det er å være menneske.

- Hva setter du pris på ved Norge?

- Friheten vi har er det viktigste for meg.

«Likhetsskolen» 3,41

Håvard Tjora (36), lærer og forfatter kjent fra TV-serien «Blanke ark»

- Norge er et land hvor utdanning står høyt. Derfor er det fint at alle stiller likt når det kommer til skolegang. Dette prinsippet har mye å si for tanken om integrering og hvordan man forstår samfunnet man vokser opp i. Skolen er et sted hvor man møter andre enn de du hadde valgt selv.

- Hva setter du selv pris på ved Norge?

- Jeg er takknemlig for at vi har fred og får alle våre grunnleggende behov dekket.

«Variert natur» 4,33«At nordmenn går tur» 4,29

Nils Øveraas. Foto: DNT

Nils Øveraas (56), generalsekretær i Den Norske Turistforening

- Å like naturen ligger i kulturen vår. Variert natur, fra fjord til fjell, er et varemerke for Norge, og det er nok det vi er mest stolt over å vise frem til utlendinger som kommer hit. Det er ikke bare fysisk bra for et menneske å gå på tur, men også psykisk. Fellesskapet og samholdet virker positivt på folk - for alle kan jo regla «ut på tur, aldri sur».

- Hva setter du pris på ved Norge?

- Friheten vi har til å gjøre egne valg.

«Høyt støttenivå til landbruket» 3,19

Nils T. Bjørke (55), leder i Norges Bondelag

- Det er viktig for oss at nordmenn anerkjenner oss og den norske maten vi produserer. Å få over 3 betyr at flere er opptatt av landbruket og den kampen vi kjemper for produksjonen av maten.

- Hva setter du selv pris på ved Norge?

- At vi har et levende og mangfoldig land som klarer å ha bygder over hele landet.

«Vinteridretten» 3,68

Oddvar Brå. Foto: TERJE BRINGEDAL

Oddvar Brå (63) - tidligere langrennsløper

- Det er veldig fint, men ikke overraskende at vinteridretten kommer så høyt opp. Jeg har følelse av at det blir satt høyt pris på og ligger ganske latent i folkesjelen vår. De siste årene har jeg også merket et lite oppsving blant de unge for vinteridretten.

- Hva setter du pris på ved Norge?

- At vi lever i en del av verdenshjørnet hvor det ikke er krig, men heller en frihet til å gjøre som vi vil.

«Store forskjeller på årstidene» 3,56«Vinteren» 3,15

Eli Kari Gjengedal (43) - værentusiast

- Det gleder mitt værhjerte at det norske folket setter pris på været. Det er jo ikke så rart siden det er noe vi bor i hvert eneste dag - vi har forventninger til været, det påvirker planene våre og vi har jo til og med været med i nasjonalsangen vår! Været er rett og slett en del av den norske folkesjelen.

- Hva setter du pris på ved Norge?

- De tydelige fire årstidene. De beriker livet vårt, og er som en evigvarende bok med vakre bilder.

«At folk flest har god råd» 4,00«Norges rikdom» 3,91

Silje Sandmæl. Foto: DNB NOR

Silje Sandmæl (36), forbrukerøkonom kjent fra «Luksusfellen»

- Vi er veldig heldig som bor i et av verdens rikeste land - for det betyr at vi har muligheten til å realisere langt mer enn det andre land har. Det er også slik at hvis man havner i et økonomisk uføre her, så blir man hjulpet ut av det.

- Hva setter du selv pris på ved Norge?

- At det er trygt for mine tre barn å vokse opp her.

«Kongehuset» 3,53

Kjell Arne Totland, TV 2s kongehusekspert

- Kongehuset og kongefamilien er på mange måter som et samlingsmerke og symbol på en personifisering av Norge og vår nasjonale identitet og tilhørighet.

- Hva setter du pris på ved Norge?

- Norge er mulighetenes land - for alle. Vi lever i et fritt og demokratisk land med utrolig vakker natur og oljen gjør oss til et av verdens rikeste land.

Se VGs jubileumssaker her! 1814-bloggen: Karsten Alnæs om de dramatiske dagene

Les også

Mer om

  1. Grunnlovsjubileet

Flere artikler

  1. Ernas nye skatte-garanti: Skal kutte skattene maks 25 milliarder

  2. Ap-Jonas tegner om skatt: Derfor bryter Erna og Siv med folkesjelen

  3. Pengene har forandret Norge

  4. Tro og tradisjon

  5. Ari Behn etter London-oppholdet: - Vi er jævla rigide og lite tolerante

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder